Przejdź do treści

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – sprawdź co jeść, a czego lepiej unikać

Produkty o niskim indeksie glikemicznym — sprawdź czym są i jakie korzyści dają
Produkty o niskim indeksie glikemicznym — sprawdź czym są i jakie korzyści dają
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym są niezwykle doceniane przez osoby chorujące na cukrzycę. Przeważnie jednak słysząc o nich, nie do końca wiemy czym są i dlaczego się je tak nazywa. Mają one jednak określone działanie i właściwości. Czym są zatem produkty o niskim indeksie glikemicznym?

Czym jest indeks glikemiczny?

Aby dowiedzieć się czym są produkty o niskim indeksie glikemicznym, najpierw należy odpowiedzieć na pytanie — czym jest sam indeks glikemiczny. Jest to klasyfikacja produktów — wskaźnik, który informuje nas o wpływie glukozy w ciągu 2 godzin po zjedzeniu takiego produktu. Skala ma przedział od 0 do 100 – gdzie 100 to czysta glukoza. Indeks glikemiczny dzieli się na trzy części — produkty o niskim, średnim i wysokim poziomie glikemicznym. Produkty żywnościowe o niskim indeksie znajdują się w przedziale 0 – 55, o średnim indeksie 56 – 69 a produkty o wysokim indeksie glikemicznym od 70 do 100. Każdy produkt posiada swój indeks glikemiczny i jest sklasyfikowany na odpowiednim poziomie. Im wyższe oznaczenie produktu, tym wyższy przyrost cukru po zjedzeniu takiego posiłku.

Czym są produkty o niskim indeksie glikemicznym?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym to produkty w zakresie skali od 0 do 55. Produkty te cechują się niskim wzrostem glukozy we krwi po ich zjedzeniu oraz łagodnym i długotrwałym uwalnianiem glukozy. Dzieje się tak ze względu na powolne trawienie i wchłanianie samego produktu. Składniki o niskim indeksie glikemicznym zapewniają również dłuższe uczucie sytości w porównaniu z produktami o wysokim indeksie – które powodują wysoki skok cukru i szybki jego spadek. Przeważnie produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane cukrzykom i stosowane w dietach cukrzycowych. Produkty te pomagają obniżyć poziom cukru u osób chorych oraz lepiej kontrolować jego poziom. Produkty o niskim IG są też zalecane osobom zdrowym. Nie powodują zbyt dużego wydzielania insuliny oraz pozwalają zachować uczucie sytości. Spożywanie produktów o niskimi indeksie glikemicznym zapobiega również wielu chorobom. Należą do nich cukrzyca typu 2, choroby sercowo – naczyniowe czy niewydolność nerek. Oprócz dobroczynnego wpływu produktów o niskim IG w zwykłym żywieniu, dieta złożona z produktów tego typu może być również stosowana w celu odchudzania.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym — produkty

W całym indeksie, dużą część stanowią produkty o niskim IG. Pierwszym rodzajem takich produktów jest pieczywo. Produktami o najniższym IG będą chleb żytni razowy (50), chleb żytni pełnoziarnisty (58), pumpernikiel (36) czy pieczywo chrupkie (35). Do produktów, które możemy stosować jako dodatek, przyrządzając obiad, zaliczają się kasza gryczana (40), kasza jęczmienna (25), makaron dwujajeczny (55) czy makaron razowy (40). W kategorii owoców najniższy czynnik IG mają banany (52), jabłka (38) oraz wiśnie (22). Do produktów, które znajdują się w różnych grupach żywieniowych i mają korzystny — niski indeks glikemiczny zaliczyć można jeszcze truskawki, jogurt naturalny, kaszę manną, świeży sok z marchwi, orzeszki ziemne czy groszek zielony. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to również produkty słodzące. Należą do nich stewia (3) czy miód (55).

Istnieje wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym – dzięki nim możemy prowadzić zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, która dostarczy do organizmu wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Mitem jest również to, że z takiej gamy produktów nie można przygotować smacznego posiłku. Należy również pamiętać, że na indeks glikemiczny danego produktu wpływa jego obróbka. Jeśli więc dany produkt posiada indeks na poziomie 40, to po obróbce (na przykład smażeniu) może on wzrosnąć.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Miksujemy: koktajl na odchudzanie

Koktajle odchudzające – przepisy. Jak zrobić koktajl na odchudzanie?

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Inulina – cukier, który pomaga schudnąć. Poznaj jej 5 największych zalet

spaghetti

500 kcal „na masę” i „na redukcję”. Zobacz, czym różnią się proponowane przez dietetyka posiłki

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

10 sezonowych owoców i warzyw, które pomogą ci schudnąć. Na które postawić?

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol