Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają
Piłaś colę light, żeby uniknąć nadmiernych kalorii? Po tym artykule zastanowisz się dwa razy, zanim po nią sięgniesz. Naukowcy dowiedli, że słodziki zawarte w tym popularnym napoju mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Niebezpieczny aspartam
Dietetyczna cola, która wydawała nam się zdrowszą alternatywą, jest szkodliwa. Do takich wniosków doszli francuscy naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych. Przebadali oni 100 tys. osób w wieku ok. 40 lat. Badanie trwało prawie dekadę. Na czym polegało?
Uczestnicy eksperymentu notowali, co dokładnie jedli. Badacze przeanalizowali spożycie różnych rodzajów słodzików (aspartam, acesulfam, sukraloza) zawartych w konkretnych produktach, np. napojach, nabiale. Potem porównali to z dokumentacją medyczną badanych, co pozwoliło im poszukać związku między spożywaniem słodzików, a zawałami serca i udarami.
Sztuczne słodziki to niskokaloryczne lub nie zwierające w ogóle kalorii substancje chemiczne stosowane zamiast cukru w żywności i napojach. Naukowcy odkryli, że ci, którzy przyjmowali najwięcej sztucznych słodzików, byli o 9 proc. bardziej narażeni na choroby sercowo-naczyniowe.
Uczestnicy badania, którzy spożywali aż 77,6 mg substancji słodzących dziennie (odpowiednik 180 ml napojów gazowanych), byli o 18 proc. bardziej narażeni na udar. Głównym winowajcą był aspartam. Pamiętajmy, że można go znaleźć także w żywności, a nie tylko w napojach.
Naukowcy podkreślają, że ich badanie ma charakter obserwacyjny. To znaczy, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Natomiast podkreślają, że substancje słodzące nie powinny być traktowane jako zdrowszy zamiennik dla cukru. Na całym świecie chemiczne substancje słodzące generują roczną sprzedaż w wysokości około 7,2 miliarda dolarów. Trend rośnie. Oczekuje się, że do 2028 r. przychody wzrosną do 9,7 mld USD. A to oznacza, że po te substancje sięgają miliony ludzi na całym świecie.
Słodziki powodują raka?
Badanie nie spodobało się niezależnym ekspertom, których zdaniem nie powinno się wyciągać jednoznacznych wniosków na temat sztucznych słodzików. Twierdzą, że do tego potrzebne są dalsze, długoterminowe badania.
Prof. Naveed Sattar, ekspert w dziedzinie chorób sercowo-naczyniowych z Uniwersytetu w Glasgow, zwrócił uwagę na poważne różnice w ogólnym stanie zdrowia osób, które spożywają słodziki, a tymi, które tego nie robią. Z jego wypowiedzi, którą cytuje ” Daily Mail”, wynika, że uniemożliwia to określenie, jaki konkretnie wpływ ma substancja słodząca. I że stwierdzenie jakoby sztuczne słodziki odpowiadały za problemy z sercem, jest przesadzone.
Natomiast zespół francuskich naukowców, odkrył, że słodziki mogą też zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywały sztuczne słodziki, były o 13 proc. bardziej narażone na zachorowanie na nowotwory. Eksperci w dziedzinie onkologii uspokajają w tej kwestii. Prestiżowe organizacje zajmujące się nowotworami tj. Cancer Research UK, jak i US National Cancer Institute zgodnie stwierdziły, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że słodziki powodują raka.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „British Medical Journal”.
źródła: welt.de, Daily Mail
Zobacz także
Polecamy
O tych napojach lepiej zapomnij. Mogą zwiększać ryzyko zachorowania na depresję
Zakaz sprzedaży napojów energetycznych nieletnim. Zostaną wycofane ze szkół i automatów. Przełomowa decyzja sejmu
Woda kokosowa — jakie ma właściwości i jak często warto po nią sięgać?
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
się ten artykuł?