Przejdź do treści

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania
Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kurkuma, przyprawa pozyskiwana z ostryżu długiego (łac. Curcuma longa), przyda się w kuchni, apteczce i… kosmetyczce! Nie wierzysz? Sprawdź właściwości kurkumy. Dowiedz się, jak ją stosować i jak zrobić z kurkumy maseczkę.

Kurkuma – właściwości

Kurkumę pozyskuje się z kłącza ostryżu długiego. To ceniona przyprawa. Zwraca uwagę zapachem, smakiem i kolorem. Jest to bardzo silny barwnik, który może pozostawiać ślady. Pamiętaj o tym, gdy zaczniesz korzystać z dobrodziejstw kurkumy.

Kurkuma święci triumfy w kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiej i chińskiej. To ważny składnik medycyny ajurwedyjskiej. Jest też coraz bardziej popularna w Europie. Dodawana jest do posiłków nie tylko dla poprawy smaku potraw, ale i dla zdrowia.

Substancja aktywna kurkumy, kurkumina, stanowi ok. 2-5 proc. całości. Nie powinno się przekraczać spożycia 3 mg/kg masy ciała na dobę. Wynika to ze słabego wchłaniania jej z układu pokarmowego.

Kurkumina znajdująca się w kurkumie działa przeciwzapalnie. U osób z miażdżycą lub przewlekłymi stanami zapalnymi, powinna stale gościć na stole. Sprzyja także regulowaniu ciśnienia, wzmacnia wyściółkę naczyń krwionośnych. Działa przeciwzakrzepowo, gdyż rozrzedza krew. Obniża poziomu cukru we krwi.

Kurkumina ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest także antyoksydantem. Jej przeciwutleniające działanie hamuje procesy starzenia.

Podejrzewa się, że kurkumina może mieć również wpływ na hamowanie nieprawidłowych podziałów komórkowych, które skutkują rozwojem nowotworów. Na razie wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach są bardzo obiecujące.

Kurkuma może działać też korzystnie na pracę mózgu. Zauważono, że przy jej regularnym spożyciu zmniejsza się ryzyko choroby Alzheimera. Zauważono też korzystny wpływ na nastrój. Kurkuma przyda się więc nawet w walce z depresją.

Najbardziej cenionym składnikiem kurkumy jest kurkumina – podkreśla Joanna Skałecka, znana w sieci jako Joanna Trenerka Zdrowej Diety. – Kurkumina zawarta w kurkumie to naturalny silny środek przeciwnowotworowy zapobiegający powstawaniu komórek rakowych.

Jej działanie polega na aktywacji enzymów, które uszkadzają białka nowotworu – wyjaśnia specjalistka. – Antynowotworowe właściwości kurkumy zostały uznane m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów. O kurkumie powinni pamiętać wszyscy palacze papierosów, aby ustrzec się od zwiększonego zagrożenia nowotworami.

My oczywiście zachęcamy, żeby w ogóle nie palić.

Zdaniem dietetyczki Joanny Skałeckiej, to nie jedyna zaleta kurkumy.

Ma mnóstwo zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Jedne z bardziej popularnych to:

  • zwalcza stany zapalne organizmu: świetnie sprawdza się przy zapaleniu stawów (w tym reumatoidalne zapalanie stawów) czy przy problemach jelitowych.
  • podnosi odporność organizmu: świetnie sprawdza się przy wszelkich jesiennych przeziębieniach. Napar z kurkumy z dodatkiem imbiru i cytryny potrafi naprawdę postawić na nogi. U mnie w domu jesienią pijamy taki napar profilaktycznie dla wzmocnienia odporności przed nadchodzącymi chłodnymi dniami – dodaje dietetyczka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kurkuma – przeciwskazania

Mimo szeregu zalet kurkumy, nie każdy może po nią sięgać bez obaw. Przeciwwskazania to:

• Ciąża – ze względu na możliwe spowodowanie skurczy macicy i w efekcie poronienie

• Karmienie piersią

• Choroby dróg żółciowych

• Zaburzenia krzepliwości krwi – może dojść do zbytniego rozrzedzenia krwi. Z tego względu lepiej unikaj kurkumy również przed planowanymi operacjami

• Zaburzenia poziomu cukru we krwi – może dojść do zbytniego obniżenia, jeśli pacjent jednocześnie bierze leki obniżające poziom cukru

• Refluks – może dojść do problemów żołądkowych. Kurkuma znosi działanie leków obniżających poziom kwasu żołądkowego. Podnosząc poziom kwasu w żołądku, prowadzi do bólu, dyskomfortu, mdłości.

Endometrioza – kurkumina ma działanie estrogenowe, może pogarszać stan

• …bycie mężczyzną! Estrogenowe działanie może obniżać poziom testosteronu, przekładając się m.in. na płodność. Nie oznacza to, że panowie muszą całkowicie zrezygnować z kurkumy, ale na pewno powinni zachować rozsądek dawkując sobie tę złotą przyprawę

• Alergicy również powinni zachować ostrożność, bo w rzadkich przypadkach po kontakcie z kurkumą dochodzi do zmian skórnych (wysypka, pokrzywka), duszności, a nawet wstrząsu anafilaktycznego

Pacjenci w trakcie chemioterapii powinni unikać kurkumy – koliduje z lekami cytostatycznymi

Nadmierne spożycie nawet u osób zdrowych może prowadzić do nudności, niestrawności, biegunki, bólu głowy. To dlatego kuchnia indyjska miewa przeciwników, którym bliskie spotkania z „żółtym” talerzem, pełnym kurkumy, szafranu i curry, kojarzą się głównie z przykrymi wizytami w toalecie.

Maseczka z kurkumy

Kurkuma w kosmetyce wykorzystywana jest w kolorowych produktach do makijażu. Jej olejki mogą być w składzie perfum. Jeśli masz chęć na swoją własną przygodę z kurkumą, wypróbuj tę maseczkę.

To świetny sposób na poprawę stanu cery (sprawdziłam!) Minusy? Intensywne zabarwienie. Lepiej założyć rękawiczki do aplikacji i bardzo starannie zmywać maseczkę. W Indiach taka maseczka to jeden z obowiązkowych punktów dbania o urodę podczas przedślubnych przygotowań.

Jak przygotować maseczkę z kurkumy? Potrzebne będą:

• Miseczka, której ci nie szkoda, bo może zafarbować
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka mleka

Te składniki starannie wymieszaj. Papkę nałóż na twarz i pozostaw przez kwadrans. Zmyj natychmiast, jeśli poczujesz ból lub pieczenie. W rzadkich przypadkach kurkuma może uczulać. Może zdarzyć się także przejściowe podrażnienie oczu. Dlatego nakładając maseczkę, omijaj te okolice.

• Maślanka lub jogurt – nie dodawaj do mikstury. Wykorzystaj do zmywania. Po przepłukaniu twarzy tylko wodą można mieć problem z pozbyciem się zażółcenia.

Jakie są efekty stosowania maseczki z kurkumy? Oczyszczona cera, mniej wyprysków, mniej przebarwień. Maseczka świetnie nawilża skórę. Zmarszczki mogą ulec wygładzeniu. Jednak szczególnie docenią atuty kurkumy te osoby, które na co dzień borykają się z niedoskonałościami skóry. Dotyczy to również takich schorzeń jak łuszczyca, trądzik, egzema.

Jak stosować kurkumę. Przepisy z kurkumą

Kurkumę możesz z powodzeniem wykorzystywać w swojej kuchni. Oto garść przepisów, które są proste i mało czasochłonne.

  • Pomysły na śniadanie z kurkumą

Dzień można zacząć szybkim „strzałem”, czyli tzw. shotem z kurkumy. Zyskasz energię na cały dzień. Wystarczy, że zmieszasz w łyżce wody łyżeczkę kurkumy ze szczyptą pieprzu i plasterkiem cytryny. Żeby móc skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, nie zapomnij o dobrej jakości tłuszczu. Bez niego organizm nie przyswoi kurkuminy. Może być to np. olej lniany lub kokosowy dodany bezpośrednio do szota, może być też oliwa z oliwek jako jeden ze składników towarzyszącego shotowi śniadania.

Na dobry początek dnia możesz też wybrać koktajl bananowy z dodatkiem kurkumy. 2 banany i 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane lub sojowe) należy zblendować z dodatkiem świeżo startego korzenia imbiru oraz połową łyżeczki cynamonu i połową łyżeczki kurkumy. Można dodać także odrobinę kardamonu.

  • Pomysły na lunch lub obiad z kurkumą

Masz ochotę na złoty ryż z kurkumą? Zagotuj ryż z dodatkiem cynamonu (laska lub szczypta) i goździków (2-3 szt.). Dodając też szczyptę soli, liść laurowy, dwie łyżki oliwy z oliwek i obowiązkowo z łyżeczkę kurkumy stworzysz pyszną potrawę. Będzie świetnie smakować jako dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i wegańskich lub wegetariańskich.

Jedną z możliwości są kotleciki z kalafiora, oczywiście z dodatkiem kurkumy. Plasterki kalafiora możesz podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, polewając później oliwą z oliwek lub olejem kokosowym z dodatkiem imbiru, kurkumy i kminku. W zależności od preferencji można dodać również pieprz do smaku.

Dodając potrawy z kurkumą do swojego menu, pamiętaj, że to świetna przyprawa dla osób, które chciałyby zmniejszyć masę ciała.

Kurkuma posiada właściwości przyspieszające odchudzanie. Przyspiesza trawienie pokarmów oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Połączenie pieprzu z kurkumą pomaga również obniżyć wysoki poziom cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi – tłumaczy Joanna Skałecka.

Aby kurkuma była dobrze absorbowana przez nasz organizm zaleca się jej stosowanie z tłuszczem (np. oliwą z oliwek) oraz z czarnym pieprzem – podpowiada Joanna Trenerka Zdrowej Diety, czyli Joanna Skałecka. – Przy kupnie kurkumy polecam osobiście wybierać kurkumę ze Sri Lanki, a nie popularną z Chin. Na Sri Lance mamy optymalne warunki gleby i klimatu, tak więc nie ma potrzeby tam stosowana dużej ilości nawozów sztucznych.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy – prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który w pandemii wychodzi nam beznadziejnie [WIDEO]

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który teraz wychodzi nam beznadziejnie. To efekt pandemii [WIDEO]

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Chcesz schudnąć? Postaw na białko i wybierz jajka zamiast płatków śniadaniowych

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×