się ten artykuł?
Kultowa, dla miłośników kuchni orientalnej wręcz niezastąpiona. Przyprawa łącząca w sobie smaki: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony.
Jeśli po nią sięgacie, najlepiej zrezygnujcie z gotowych mieszanek i zróbcie ją sobie sami – to banalnie proste!
Domowa przyprawa 5 smaków – składniki (ok. 100 g)
– 5 łyżek mielonego cynamonu (25 g)
– 4 łyżki goździków w całości (20 g) lub 5 łyżek zmielonych
– 6 łyżek nasion kopru włoskiego (20 g) lub 5 łyżek mielonych
– ok. 12 dużych gwiazdek anyżu (20 g) lub 6 łyżek mielonego anyżu
– 4 łyżki pieprzu syczuańskiego w całości (12 g) lub 3 łyżki mielonego
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Domowa przyprawa 5 smaków – przygotowanie
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/05/istock-1279838817-850x567.jpg)
Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)