2 min.
Najnowsze
11.04.2021
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
10.04.2021
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
10.04.2021
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
08.04.2021
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?
07.04.2021
„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka
Kultowa, dla miłośników kuchni orientalnej wręcz niezastąpiona. Przyprawa łącząca w sobie smaki: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony.
Spis treści
Jeśli po nią sięgacie, najlepiej zrezygnujcie z gotowych mieszanek i zróbcie ją sobie sami – to banalnie proste!
Domowa przyprawa 5 smaków – składniki (ok. 100 g)
– 5 łyżek mielonego cynamonu (25 g)
– 4 łyżki goździków w całości (20 g) lub 5 łyżek zmielonych
– 6 łyżek nasion kopru włoskiego (20 g) lub 5 łyżek mielonych
– ok. 12 dużych gwiazdek anyżu (20 g) lub 6 łyżek mielonego anyżu
– 4 łyżki pieprzu syczuańskiego w całości (12 g) lub 3 łyżki mielonego
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Domowa przyprawa 5 smaków – przygotowanie
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
W młynku do kawy lub przypraw mielimy goździki oraz anyż, wsypujemy je do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie mielimy również nasiona kopru włoskiego wraz z pieprzem syczuańskim. Dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Dodatkowo można jeszcze wszystko dokładnie przesiać. Wsypujemy mieszankę do szczelnego słoika i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu do kilku miesięcy.
Odmierzamy wszystkie składniki. Delikatnie rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej chwilę nasiona kopru włoskiego i pieprz syczuański, odstawiamy do ostygnięcia.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020