Przejdź do treści

Olej kokosowy nie jest dobry na wszystko i dla każdego. Obalamy najpopularniejsze mity

Olej kokosowy / istockphoto
Olej kokosowy / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

„Olej kokosowy jeszcze kilka lat temu święcił triumfy i stał się swoistym objawieniem, dosłownie wyskakiwał z lodówki!” – mówi Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”. Specjalistka na Instagramie zajęła się tematem oleju kokosowego. Okazuje się, że nie jest on dobry na wszystko i dla każdego. 

„Czytamy Etykiety”

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 203 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem oleju kokosowego w kosmetyce.

Olej kokosowy – co warto o nim wiedzieć?

Jeszcze kilka lat temu olej kokosowy był w każdej kuchni i łazience. Stosowałyśmy go do pieczenia, smażenia, na włosy, skórę i paznokcie. Wiele badań później okazało się, że wcale nie jest tak dobry, jak nam się wydawało.
Jak jest naprawdę?

„Olej kokosowy to olej z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych,
? należy do grupy olejów nieschnących,
? jest też olejem o wysokim potencjale komedogennym,
? nie przepada za nim cera tłusta i mieszana, ze skłonnością do powstawania zaskórników,
? może puszyć włosy – zwłaszcza te wysokoporowate czy zniszczone” – pisze Agnieszka Pocztarska.

Olej kokosowy w kosmetyce – dla kogo?

„Kto go polubi? Osoby z suchą, zniszczoną skórą – olej ten świetnie ją odżywi i pozostawi na powierzchni ochronny film, który zapobiegnie ucieczce wody.

Jest też polecany w pielęgnacji skóry podrażnionej ze względu na łagodzenie stanów zapalnych i właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne.

Dzięki działaniu ujędrniającemu i poprawiającemu elastyczność skóry sprawdzi się także w pielęgnacji cery dojrzałej i z pierwszymi oznakami starzenia, a także skóry kobiet w ciąży! Z powodzeniem można go też stosować w przypadku skóry z AZS, zarówno u osób dorosłych jak i u dzieci – solo czy też w postaci gotowych masełek i balsamów.

Poleca się go też do pielęgnacji włosów prostych, gładkich, niskoporowatych – ze względu na niewielki rozmiar cząsteczki ma on możliwość wnikania w głąb włosa” – dodaje specjalistka z „Czytamy Etykiety”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

„Jak więc widzicie ten mit ma dwa końce! Olej kokosowy nie jest dobry na wszystko i dla każdego, ale nie oznacza to, że nie sprawdzi się wcale i u nikogo!” – dodaje ekspertka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

olej

Oleje roślinne – tłusto nie znaczy niezdrowo

Kokos

Olej kokosowy– właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Dobre i złe tłuszcze - jak wybierać?

Dobre i złe tłuszcze – jak wybierać?

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie