Przejdź do treści

Olej kokosowy nie jest dobry na wszystko i dla każdego. Obalamy najpopularniejsze mity

Olej kokosowy / istockphoto
Olej kokosowy / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu

„Olej kokosowy jeszcze kilka lat temu święcił triumfy i stał się swoistym objawieniem, dosłownie wyskakiwał z lodówki!” – mówi Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”. Specjalistka na Instagramie zajęła się tematem oleju kokosowego. Okazuje się, że nie jest on dobry na wszystko i dla każdego. 

„Czytamy Etykiety”

„Czytamy Etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 203 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem oleju kokosowego w kosmetyce.

Olej kokosowy – co warto o nim wiedzieć?

Jeszcze kilka lat temu olej kokosowy był w każdej kuchni i łazience. Stosowałyśmy go do pieczenia, smażenia, na włosy, skórę i paznokcie. Wiele badań później okazało się, że wcale nie jest tak dobry, jak nam się wydawało.
Jak jest naprawdę?

„Olej kokosowy to olej z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych,
👉 należy do grupy olejów nieschnących,
👉 jest też olejem o wysokim potencjale komedogennym,
👉 nie przepada za nim cera tłusta i mieszana, ze skłonnością do powstawania zaskórników,
👉 może puszyć włosy – zwłaszcza te wysokoporowate czy zniszczone” – pisze Agnieszka Pocztarska.

Olej kokosowy w kosmetyce – dla kogo?

„Kto go polubi? Osoby z suchą, zniszczoną skórą – olej ten świetnie ją odżywi i pozostawi na powierzchni ochronny film, który zapobiegnie ucieczce wody.

Jest też polecany w pielęgnacji skóry podrażnionej ze względu na łagodzenie stanów zapalnych i właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne.

Dzięki działaniu ujędrniającemu i poprawiającemu elastyczność skóry sprawdzi się także w pielęgnacji cery dojrzałej i z pierwszymi oznakami starzenia, a także skóry kobiet w ciąży! Z powodzeniem można go też stosować w przypadku skóry z AZS, zarówno u osób dorosłych jak i u dzieci – solo czy też w postaci gotowych masełek i balsamów.

Poleca się go też do pielęgnacji włosów prostych, gładkich, niskoporowatych – ze względu na niewielki rozmiar cząsteczki ma on możliwość wnikania w głąb włosa” – dodaje specjalistka z „Czytamy Etykiety”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

„Jak więc widzicie ten mit ma dwa końce! Olej kokosowy nie jest dobry na wszystko i dla każdego, ale nie oznacza to, że nie sprawdzi się wcale i u nikogo!” – dodaje ekspertka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Białko i mity z nim związane. Sprawdź, czy wierzyłaś w któryś z nich

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

olej

Oleje roślinne – tłusto nie znaczy niezdrowo

Kokos

Olej kokosowy– właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Tłuszcze na dzień dobry

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Dobre i złe tłuszcze - jak wybierać?

Dobre i złe tłuszcze – jak wybierać?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

12 przepisów na sałatki wigilijne

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?