Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów
Święta zbliżają się małymi krokami. Większość z nas samodzielnie przygotowuje potrawy w domu. Aby służyły nam prozdrowotnie, warto skorzystać z przepisów, w których wykorzystuje się niskokaloryczne zamienniki. Oto kilka takich propozycji.
Barszcz czerwony
Tradycyjny barszcz czerwony na buraczanym zakwasie jest zdrową potrawą, której nie może zabraknąć na naszym stole. Jeśli nie dosłodzisz go cukrem, miodem i nie zabielisz śmietaną, będzie niskokaloryczną potrawą, której dokładkę możesz poprosić.
Dla wzbogacenia smaku można dodać soku jabłkowego, przyprawić goździkami lub cynamonem. Można również dodać majeranek i czosnek.
Przepis na barszcz czerwony
Składniki na 3 litry wody:
- 5-6 buraków
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 garści suszonych grzybów
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- sól
- pół litra zakwasu z buraków
Opcjonalnie:
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Jeśli barszcz czerwony jemy z dodatkiem uszek, warto przygotować je samemu. Mamy wówczas realny wpływ i świadomość tego, co spożywamy. Zdrowszą alternatywą mąki pszennej będzie wykorzystanie mąki razowej, a smażenie uszek zastąpić gotowaniem w wodzie. Wówczas nasz barszcz czerwony z uszkami będzie zdrowym pełnowartościowym posiłkiem.
Ryba
Nie warto rezygnować z ryby podczas świątecznej kolacji. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dobrze wpływają na nasze zdrowie. O kaloryczności dania świadczyć będzie sposób przyrządzenia. Mamy do wyboru szereg rozwiązań, które sprawią, że nasze danie będzie nie tylko w odchudzonej wersji, ale także zdrowszej.
Smażenie, zwłaszcza w panierce, powoduje, że ryba chłonie tłuszcz, co jest niezdrowe dla naszego organizmu, a dodatkowo kaloryczne. Alternatywą jest pieczenie ryby w piekarniku wraz z ziołami. Wówczas ryba będzie bardziej aromatyczna. Najzdrowszym sposobem przyrządzenia ryby jest przygotowanie jej w galarecie z dodatkiem warzyw.
Makrela pieczona w korzennych przyprawach
Składniki:
- 2 makrele patroszone
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 4 roztarte goździki
- 6-8 roztartych owoców czerwonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 plastry pomarańczy
- 4 plastry cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ryby myjemy, nacinamy skórę w kilku miejscach i nacieramy przygotowaną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Ryby kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do brzucha wkładamy plastry cytrusów.
Ryby na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Bezglutenowa kruszonka z owocami i korzennymi przyprawami
Składniki:
- jabłka prażone ok 400 g (lub tylko obrane)
- pół szklanki malin (mogą być mrożone), można dodać też jagody lub żurawinę
- pół szklanki płatków owsianych np. bezglutenowych (dostępne w sklepach organic)
- 2 – 3 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego – ma wysoki IG)
- sparzone migdały
- szczypta cynamonu i kardamonu, goździki, wanilia
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Wymieszaj jabłka z malinami i cukrem brązowym.
Do osobnego naczynia włóż płatki, migdały, cynamon i kardamon oraz syrop klonowy, następnie wszystko wymieszaj. Dodaj wszystkie składniki na masę z jabłek i malin. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem
Nie każda świąteczna potrawa musi zawierać mięso. Zdrowszą alternatywą jest zamienienie mięsnych farszy na warzywne. Skorzystaj z przepisu blogerki Wegan nerd na paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem.
Paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami i porem
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 1 por
- sól
- pieprz biały
- 1/2 łyżeczki majeranku lub 2-3 listki szałwii
- około 1/2 szklanki wody lub białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w ok -7-10 mm kostkę. Pora przetnij na pół i umyj. Posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę. Wsyp pora z ziemiankami. Duś pod przykryciem około 2 minuty. Dodaj majeranek (lub szałwie). Podlej wodą lub winem. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki lubią sól!) i pieprzu Duś pod przykryciem, na małym ogniu aż ziemianki zmiękną. Spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok do przestudzenia.
Przygotuj arkusz ciasta francuskiego. Wybierz okrągłą foremkę lub talerzyk. Wytnij parzystą ilość okręgów. U mnie okręgi mają średnicę 10cm i na arkuszu zmieściło się 8. Na pierwszy kawałek porcjuj około 2-3 łyżki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Dociśnij widelcem po obwodzie. Wierzch nakłuj wykałaczką lub natnij nożem mały krzyżyk. Piecz w 180 stopniach około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
źródło: wegannerd.blogspot.com
Wegańskie pierogi
Pierogi to nieodłączny element świątecznej kolacji. Podsmażane na skwarkach, zarumienione – takie lubimy najbardziej. Dla osób, które preferują zdrowszą wersję pierogów, proponujemy zamianę mąki pszennej na orkiszową. Dodatkowo, zamiast smażyć, wystarczy ugotować. Zaoszczędzimy tym sposobem dodatkowych kalorii, a nasze danie będzie łatwostrawne.
Wegańskie pierogi orkiszowe z grzybami, zieloną soczewicą i ziołami
Składniki na ciasto (około 18 sztuk):
- 1,5 szklanki jasnej, ekologicznej mąki orkiszowej (185 g)
- 1/2 szklanki gorącej wody (125 ml)
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- kilka kropel oliwy z oliwek/oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy, dolewamy wodę i kilka kropel oliwy bądź oleju. Całość mieszamy dokładnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki. Formujemy je w kulę i w misce okrytej folią odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Składniki na farsz:
- 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 75g suchej)
- 1 garść suszonych grzybów (ok. 10g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 1 łyżka świeżej bazylii,
- 1 łyżka świeżego oregano ,
- 1/3 łyżki świeżego rozmarynu (jeśli nie mamy świeżych ziół, użyjmy 1 łyżki suszonych ziół prowansalskich)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut a następnie podgotowujemy 5-10 minut. Następnie odcedzamy. Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek smażymy na patelni aż do zarumienienia.
Ugotowane grzyby kroimy i razem z soczewicą wrzucamy na patelnię do cebuli i czosnku. Dodajemy sól, pieprz i zioła, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem.
Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, na środek każdego kółka nakładamy odrobinę farszu i starannie zaklejamy boki mocno dociskając. Ulepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aż będą miękkie.
Źródło: foodpornveganstyle.blogspot.com
Bezglutenowa kutia
Dla wielu osób kutia to najlepszy deser świąteczny. Oto przepis, jak przyrządzić go w najzdrowszej i korzystniej kalorycznie wersji.
Składniki:
- 100 g maku
- 1 łyżka masła
- 50 g nasion chia
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g rodzynek
- kilka suszonych fig
- 60 g orzechów włoskich
- 30 g migdałów
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Minimum 24 godziny przed przygotowaniem zalewamy mak zimną wodą (dwa razy więcej wody niż maku) i odstawiamy. Minimum 12 godzin przed przygotowaniem zalewamy orzechy włoskie i migdały. Odstawiamy.
Nasiona chia wsypujemy do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding (przed dodaniem do kutii odlewamy nadmiar mleka, jeśli jest). Tuż przed przygotowaniem namaczamy suszone owoce. Mak odsączamy z wody, dodajemy łyżkę roztopionego masła i mielimy w maszynce (najlepiej 3-4 krotnie). Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki (jeśli rodzynki są małe możemy zostawić je w całości).
Mak, orzechy i owoce wkładamy do naczynia, dodajemy miód i ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pudding chia i znów mieszamy.
źródło: cookitlean.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
Po czym poznasz, że ryba nie nadaje się do jedzenia?
„To, co modne i nowoczesne, nie zawsze jest zdrowe i bezpieczne”. Dietetyczka ostrzega, jakich dań lepiej unikać na weselach
się ten artykuł?