Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. Ten błąd jest szkodliwy dla zdrowia
Papier do pieczenia to już nieodzowny element wyposażenia kuchni. Zapobiega przypalaniu i przywieraniu wypieków do blachy. Dzięki niemu łatwiej jest też wyjąć ciasto w całości. Jednak mimo wielu praktycznych zalet, niewłaściwie użytkowany może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jakich błędów unikać i dlaczego.
Jak poprawnie używać papieru do pieczenia?
Wystarczył arkusz papieru, byśmy raz na zawsze pożegnały przyzwyczajenie naszych mam i babć do smarowania blachy tłuszczem, posypywania go bułką tartą, a po upieczeniu gimnastykowania się z wyjęciem ciasta, które i tak przywarło do formy oraz szorowania jej z przypalonych fragmentów wypieku. Papier do pieczenia nie tylko ułatwia przygotowanie ciast i innych wypieków, ale też pozwala na znaczną oszczędność czasu. Nic dziwnego, że ten produkt stał się jednym z ważniejszych elementów wyposażenia naszej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak poprawnie go używać, co może skutkować wydzielaniem się toksycznych substancji.
Jak w przypadku każdego innego produktu przed użyciem powinnyśmy sprawdzić zalecenia producenta. Na większości opakowań znajdziemy informację o maksymalnej temperaturze, w jakiej papier może być stosowany. Najczęściej to 200°C lub 220°C. Niewiele osób zwraca jednak uwagę na to ostrzeżenie. Tymczasem lekceważenie zaleceń zamieszczonych przed producenta na opakowaniu może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Zwracaj uwagę na temperaturę pieczenia
Zatem pieczenie świątecznych wypieków w temperaturze wyższej niż zalecana (tj. powyżej 220°C) może być szkodliwe dla zdrowia. Papier do pieczenia składa się głównie z celulozy drzewnej.
Jak informuje niemiecki portal PraxisVita papier do pieczenia zawdzięcza swoją tolerancję na wysokie temperatury specjalnej powłoce, która zabezpiecza go przed chłonięciem wilgoci. Każdy arkusz powlekany jest warstwą silikonu (syntetyczne polimery) albo quilonu (związku powstałego z połączenia soli chromu i tłuszczów), co w praktyce ma zapobiec przywieraniu oraz eliminować konieczność natłuszczania. Do jego produkcji używa się też „składników, które są toksyczne i przy niewłaściwym stosowaniu mogą być szkodliwe dla organizmu”. Te związki pod wpływem nieodpowiedniej zbyt wysokiej niż zalecana temperatury mogą uwalniać szkodliwe substancje, które następnie będą przenikać do przygotowywanej żywności.
Nie korzystaj z tego samego arkusza kilka razy
Błędem jest również wielokrotne używanie tego samego arkusza papieru do pieczenia. Jeśli staje się łamliwy i kruchy to znak, że powinniśmy wyrzucić go do kosza, a do pieczenia użyć nowego. W przeciwnym razie może dojść do uwolnienia szkodliwych związków i skażenia żywności.
Dokładne działanie toksycznych związków na ludzki organizm jest przedmiotem ciągłych badań. Eksperci mają już pierwsze wnioski. Sugerują, że zatrucie toksynami uwalnianymi przez papier do pieczenia poddany działaniu wysokiej temperatury zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń neurologicznych oraz chorób reumatycznych. Ponadto pieczenie na zniszczonym papierze wiąże się z ryzykiem, że arkusz zapali się w piekarniku, uwalniając zanieczyszczenia do powietrza.
W zaleceniach producentów nierzadko pojawia się również informacja o tym, by nie kłaść papieru na pustą blachę podczas nagrzewania piekarnika, ani nie używać przy włączonej funkcji grilla.
Źródło: PraxisVita
Polecamy
Masz insulinooporność i obawiasz się potraw świątecznych? Sprawdź, jak postępować
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”
się ten artykuł?