Przejdź do treści

Nawet w święta możesz stosować dietę na planowanie rodziny – Zofia Pomes wyjaśnia, co jeść w wigilię

Wieczerza wigilijna
Wieczerza wigilijna. Źródło: Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zbyt niski poziom progesteronu spędza sen z powiek kobietom starającym się o dziecko i przyszłym mamom. Zofia Pomes, czyli Holistycznie Zdrowi na Instagramie, w swoim najnowszym wpisie zauważa, że nawet na wigilijnym stole znajdziemy produkty, które mogą okazać się pomocne dla osób walczących z niedoborem tego hormonu.

Czym jest progesteron?

Progesteron to jeden z najważniejszych żeńskich hormonów, produkowany przez jajniki, a w czasie ciąży także przez łożysko (hormon ten występuje również u mężczyzn – produkuje go kora nadnerczy). Jego utrzymujący się w normie poziom ułatwia zarówno samo zajście w ciążę, jak i późniejszy prawidłowy rozwój płodu. Jak zaznacza autorka profilu Holostycznie Zdrowi, należy pamiętać, że sama dieta nie wystarczy, by poziom progesteronu w organizmie podnieść, ponieważ równowaga hormonalna zależy od wielu czynników. Mimo to zawsze doborem odpowiednich produktów w jadłospisie można sobie pomóc.

 

Kobieta trzyma wynik badania usg

Wigilijne produkty na wyższy progesteron

1. Śledź

Podczas świąt warto sięgnąć po śledzia, zawierającego kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego. Pozytywnie wpływają one bowiem na poziom progesteronu w fazie lutealnej (ostatniej fazie cyklu, trwającej 14 dni). Śledzie zawierają także, jak zauważa Zofia Pomes, kwasy tłuszczowe omega-6 DPA, które minimalizują ryzyko niewystąpienia owulacji.

2. Orzechy

Orzechy stanowią z kolei źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz antyoksydantów (szczególnie ich skórka). Wszystkie te składniki wspierają prawidłową gospodarkę organizmu.

3. Kapusta

W przypadku kapusty Holistycznie Zdrowi powołuje się na badanie, w którym wzięły udział kobiety z udowodnioną niewydolnością ciałka żółtego, u których produkcja progesteronu wynosiła mniej niż 10 ng/ml w drugiej fazie cyklu. Sprawdzono więc, czy pomocna okaże się im suplementacja witaminy C w dawce 750 mg dziennie. Okazało się, że tak, ponieważ poziom progesteronu wzrósł średnio o 5,76 ng/ml, uzyskano również prawidłowe stężenie krwi. Co to badanie ma wspólnego z kapustą? Warzywo to zawiera wysokie dawki witaminy C.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kim jest Zofia Pomes?

Zofia Pomes jest dietetyczką, której zależy na tym, by promować zdrowy styl życia, będący przyjemnością, a nie karą. Pisze o tym, jak dbać o zdrowie zgodnie z naturą, ale i naukową wiedzą. Doradza również, w jaki sposób naturalnie wspierać płodność i zadbać o równowagę hormonalną w organizmie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: