3 min.
Nawet w święta możesz stosować dietę na planowanie rodziny – Zofia Pomes wyjaśnia, co jeść w wigilię

Wieczerza wigilijna. Źródło: Pexels
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Zbyt niski poziom progesteronu spędza sen z powiek kobietom starającym się o dziecko i przyszłym mamom. Zofia Pomes, czyli Holistycznie Zdrowi na Instagramie, w swoim najnowszym wpisie zauważa, że nawet na wigilijnym stole znajdziemy produkty, które mogą okazać się pomocne dla osób walczących z niedoborem tego hormonu.
Czym jest progesteron?
Progesteron to jeden z najważniejszych żeńskich hormonów, produkowany przez jajniki, a w czasie ciąży także przez łożysko (hormon ten występuje również u mężczyzn – produkuje go kora nadnerczy). Jego utrzymujący się w normie poziom ułatwia zarówno samo zajście w ciążę, jak i późniejszy prawidłowy rozwój płodu. Jak zaznacza autorka profilu Holostycznie Zdrowi, należy pamiętać, że sama dieta nie wystarczy, by poziom progesteronu w organizmie podnieść, ponieważ równowaga hormonalna zależy od wielu czynników. Mimo to zawsze doborem odpowiednich produktów w jadłospisie można sobie pomóc.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Wigilijne produkty na wyższy progesteron
1. Śledź
Podczas świąt warto sięgnąć po śledzia, zawierającego kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego. Pozytywnie wpływają one bowiem na poziom progesteronu w fazie lutealnej (ostatniej fazie cyklu, trwającej 14 dni). Śledzie zawierają także, jak zauważa Zofia Pomes, kwasy tłuszczowe omega-6 DPA, które minimalizują ryzyko niewystąpienia owulacji.
2. Orzechy
Orzechy stanowią z kolei źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz antyoksydantów (szczególnie ich skórka). Wszystkie te składniki wspierają prawidłową gospodarkę organizmu.
3. Kapusta
W przypadku kapusty Holistycznie Zdrowi powołuje się na badanie, w którym wzięły udział kobiety z udowodnioną niewydolnością ciałka żółtego, u których produkcja progesteronu wynosiła mniej niż 10 ng/ml w drugiej fazie cyklu. Sprawdzono więc, czy pomocna okaże się im suplementacja witaminy C w dawce 750 mg dziennie. Okazało się, że tak, ponieważ poziom progesteronu wzrósł średnio o 5,76 ng/ml, uzyskano również prawidłowe stężenie krwi. Co to badanie ma wspólnego z kapustą? Warzywo to zawiera wysokie dawki witaminy C.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Kim jest Zofia Pomes?
Zofia Pomes jest dietetyczką, której zależy na tym, by promować zdrowy styl życia, będący przyjemnością, a nie karą. Pisze o tym, jak dbać o zdrowie zgodnie z naturą, ale i naukową wiedzą. Doradza również, w jaki sposób naturalnie wspierać płodność i zadbać o równowagę hormonalną w organizmie.
Zobacz także
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022