Przejdź do treści

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Kapusta – pospolita tylko z pozoru
Kapusta ma imponującą zawartość minerałów. Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kapusta głowa pusta?! O nie! To wyjątkowo krzywdzące stwierdzenie dla kapusty, która jest pełna witamin. A że jest kojarzona z mało wybrednymi, pospolitymi daniami? Cóż… Pora nadać jej nieco wyrafinowania i przyrządzić zupełnie inaczej niż zwykle.

Kapusta – właściwości, na co pomaga?

Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić” – mawiali starożytni Rzymianie i trochę racji przyznać im należy. Kapusta ma zupełnie wyjątkowe właściwości prozdrowotne i może być wykorzystywana praktycznie w każdej postaci. Leczy spożywana na surowo, pita w formie soku, zewnętrznie stosuje się jej liście do okładów. Kapusta zawiera witaminy A, C (więcej niż cytryna! Najwięcej tego przeciwutleniacza jest w głąbie), E i z grupy B. Imponująca jest także zawartość minerałów: fosfor, siarka (znakomicie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci), mangan, miedź, potas, wapń, żelazo. Tak, ona to wszystko ma! Poza tym jest odżywcza i niskokaloryczna (40 kcal na 100 g), ma dużą zawartość błonnika, jest rewelacyjna przy dietach odchudzających. Sok ze świeżej kapusty wykorzystuje się do leczenia wrzodów żołądka, w rekonwalescencji, przy nadkwasocie, w leczeniu stanów zapalnych wątroby. Zewnętrznie stosuje się jej liście w formie okładów na opuchnięcia, stłuczenia, rany, odmrożenia, oparzenia, bóle reumatyczne, stawów i mięśniowe. Okłady przygotowuje się ze świeżych, umytych liści, które należy zmiażdżyć, by puściły sok. Tak spreparowane przykłada się do bolącego miejsca, obwija luźno bandażem elastycznym i pozostawia na noc. Działają fantastycznie, przyśpieszając leczenie chorych miejsc.

UWAGA!
Surowa kapusta nie jest wskazana dla osób chorych na tarczycę. Zawarte w kapuście tiocyjaniany blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie jodu.

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Jak jeść kapustę?

Najzdrowsza jest w formie surówek. Drobno poszatkowana z pachnącym koprem i dobrą oliwą z oliwek jest rewelacyjna. Równie dobrze smakuje lekko ukiszona z marchewką i jabłkiem. Ciężkostrawna i kaloryczna robi się dopiero po dodaniu do niej zasmażek, boczku, smalcu i mięsa. Wtedy może też powodować wzdęcia. By ich uniknąć, zawsze trzeba dodać do kapusty kminek, majeranek, koper włoski. W zasadzie wszystkie przyprawy i zioła wspomagają trawienie, śmiało z nimi eksperymentujcie. We wstępnej fazie gotowania kapustę gotuje się odkrytą, by ulotniły się z niej olejki eteryczne. Jeśli nie będziemy tego przestrzegać, kapusta zrobi się gorzka. Kapusta jest warzywem bardzo tanim. W sezonie główkę, a w zasadzie ogromną głowę, można kupić już za kilka złotych (!), a z takiej ilości wychodzi cały wielki gar jedzenia. Dlatego też ma opinię pospolitego dania, jednak już przygotowana z nietypowymi dodatkami ‒ jak imbir czy kolendra ‒ odmienia swój smak i wizerunek. Wypróbujcie nasze przepisy i poznajcie nietypowe oblicza kapusty.

kapusta kiszona

3 nietypowe przepisy na kapustę

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Letni przysmak z Mazur

Składniki (dla 2 osób):
– ¼ główki młodej kapusty,
– 1 marchewka,
– 1 jabłko,
– ½ czerwonej cebuli,
– natka pietruszki,
– tymianek,
– kminek,
– sól,
– pieprz,
– oliwa z oliwek

Kapustę poszatkuj drobno, dodaj marchewkę i jabłko ze skórką starte na tarce o dużych oczkach, pokrojoną w drobną kostkę i sparzoną na sitku cebulę, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj.

* przepis autorstwa Agnieszki Dziewolskiej zaczerpnięty z I zeszytu z przepisami Lipowego Domu

Brukselka

Młoda kapusta duszona z pomidorem i kolendrą

Pyszna z młodymi ziemniakami z koperkiem

Składniki (dla 2 osób):
– ½ główki młodej kapusty,
– 2 spore pomidory,
– kminek,
– kolendra świeża,
– suszone nasiona kolendry,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– dwie łyżki masła,
– sól,
– pieprz

Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka. Podlej wodą na 2 cm od dna, żeby nie przywarła w czasie gotowania. Gotuj do miękkości około 40 minut. Obierz pomidory ze skórki i pokrój je na ósemki. Dodaj do kapusty razem ze zmielonymi nasionami kolendry, kminkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i poduś jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj masło i świeżą kolendrę. Jeśli nie masz świeżej kolendry, możesz doprawić koperkiem, ale to kolendra właśnie nadaje daniu nowy, zaskakująco odświeżający i zakręcony smak. Pyszna z zasmażanymi młodymi ziemniaczkami.

Azjatycki sposób na polską kapustę, czyli stir-fry z makaronem sojowym

Składniki (dla 2 osób):
– 2 łyżki oleju roślinnego,
– 1 łyżeczka oleju sezamowego,
– 2 ząbki czosnku,
– 4 cm imbiru,
– 1/8 główki białej kapusty drobno poszatkowanej w długie paseczki,
– 1 marchewka posiekana w długie cienkie paseczki,
– ½ papryki czerwonej posiekanej w drobne paseczki,
– garść kiełków fasoli mung,
– 75 g makaronu ryżowego lub sojowego,
– posiekany świeży szczypior,
– posiekana świeża kolendra,
– 3 łyżki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli,
– sól,
– pieprz

Podgrzej oleje i podsmaż na nich przez 1 min posiekane czosnek i imbir. Dodaj warzywa, smaż przez 2 minuty. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron dodaj do warzyw, wymieszaj, polej sosem sojowym, posól, popieprz, posyp szczypiorem i kolendrą – gotowe!

 


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?