Przejdź do treści

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Kapusta – pospolita tylko z pozoru
Kapusta ma imponującą zawartość minerałów. Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Kapusta głowa pusta?! O nie! To wyjątkowo krzywdzące stwierdzenie dla kapusty, która jest pełna witamin. A że jest kojarzona z mało wybrednymi, pospolitymi daniami? Cóż… Pora nadać jej nieco wyrafinowania i przyrządzić zupełnie inaczej niż zwykle.

Kapusta – właściwości, na co pomaga?

Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić” – mawiali starożytni Rzymianie i trochę racji przyznać im należy. Kapusta ma zupełnie wyjątkowe właściwości prozdrowotne i może być wykorzystywana praktycznie w każdej postaci. Leczy spożywana na surowo, pita w formie soku, zewnętrznie stosuje się jej liście do okładów. Kapusta zawiera witaminy A, C (więcej niż cytryna! Najwięcej tego przeciwutleniacza jest w głąbie), E i z grupy B. Imponująca jest także zawartość minerałów: fosfor, siarka (znakomicie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci), mangan, miedź, potas, wapń, żelazo. Tak, ona to wszystko ma! Poza tym jest odżywcza i niskokaloryczna (40 kcal na 100 g), ma dużą zawartość błonnika, jest rewelacyjna przy dietach odchudzających. Sok ze świeżej kapusty wykorzystuje się do leczenia wrzodów żołądka, w rekonwalescencji, przy nadkwasocie, w leczeniu stanów zapalnych wątroby. Zewnętrznie stosuje się jej liście w formie okładów na opuchnięcia, stłuczenia, rany, odmrożenia, oparzenia, bóle reumatyczne, stawów i mięśniowe. Okłady przygotowuje się ze świeżych, umytych liści, które należy zmiażdżyć, by puściły sok. Tak spreparowane przykłada się do bolącego miejsca, obwija luźno bandażem elastycznym i pozostawia na noc. Działają fantastycznie, przyśpieszając leczenie chorych miejsc.

UWAGA!
Surowa kapusta nie jest wskazana dla osób chorych na tarczycę. Zawarte w kapuście tiocyjaniany blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie jodu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Jak jeść kapustę?

Najzdrowsza jest w formie surówek. Drobno poszatkowana z pachnącym koprem i dobrą oliwą z oliwek jest rewelacyjna. Równie dobrze smakuje lekko ukiszona z marchewką i jabłkiem. Ciężkostrawna i kaloryczna robi się dopiero po dodaniu do niej zasmażek, boczku, smalcu i mięsa. Wtedy może też powodować wzdęcia. By ich uniknąć, zawsze trzeba dodać do kapusty kminek, majeranek, koper włoski. W zasadzie wszystkie przyprawy i zioła wspomagają trawienie, śmiało z nimi eksperymentujcie. We wstępnej fazie gotowania kapustę gotuje się odkrytą, by ulotniły się z niej olejki eteryczne. Jeśli nie będziemy tego przestrzegać, kapusta zrobi się gorzka. Kapusta jest warzywem bardzo tanim. W sezonie główkę, a w zasadzie ogromną głowę, można kupić już za kilka złotych (!), a z takiej ilości wychodzi cały wielki gar jedzenia. Dlatego też ma opinię pospolitego dania, jednak już przygotowana z nietypowymi dodatkami ‒ jak imbir czy kolendra ‒ odmienia swój smak i wizerunek. Wypróbujcie nasze przepisy i poznajcie nietypowe oblicza kapusty.

kapusta kiszona

3 nietypowe przepisy na kapustę

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Letni przysmak z Mazur

Składniki (dla 2 osób):
– ¼ główki młodej kapusty,
– 1 marchewka,
– 1 jabłko,
– ½ czerwonej cebuli,
– natka pietruszki,
– tymianek,
– kminek,
– sól,
– pieprz,
– oliwa z oliwek

Kapustę poszatkuj drobno, dodaj marchewkę i jabłko ze skórką starte na tarce o dużych oczkach, pokrojoną w drobną kostkę i sparzoną na sitku cebulę, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj.

* przepis autorstwa Agnieszki Dziewolskiej zaczerpnięty z I zeszytu z przepisami Lipowego Domu

Brukselka

Młoda kapusta duszona z pomidorem i kolendrą

Pyszna z młodymi ziemniakami z koperkiem

Składniki (dla 2 osób):
– ½ główki młodej kapusty,
– 2 spore pomidory,
– kminek,
– kolendra świeża,
– suszone nasiona kolendry,
– sól,
– pieprz,
– łyżka soku z cytryny,
– dwie łyżki masła,
– sól,
– pieprz

Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka. Podlej wodą na 2 cm od dna, żeby nie przywarła w czasie gotowania. Gotuj do miękkości około 40 minut. Obierz pomidory ze skórki i pokrój je na ósemki. Dodaj do kapusty razem ze zmielonymi nasionami kolendry, kminkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i poduś jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj masło i świeżą kolendrę. Jeśli nie masz świeżej kolendry, możesz doprawić koperkiem, ale to kolendra właśnie nadaje daniu nowy, zaskakująco odświeżający i zakręcony smak. Pyszna z zasmażanymi młodymi ziemniaczkami.

Azjatycki sposób na polską kapustę, czyli stir-fry z makaronem sojowym

Składniki (dla 2 osób):
– 2 łyżki oleju roślinnego,
– 1 łyżeczka oleju sezamowego,
– 2 ząbki czosnku,
– 4 cm imbiru,
– 1/8 główki białej kapusty drobno poszatkowanej w długie paseczki,
– 1 marchewka posiekana w długie cienkie paseczki,
– ½ papryki czerwonej posiekanej w drobne paseczki,
– garść kiełków fasoli mung,
– 75 g makaronu ryżowego lub sojowego,
– posiekany świeży szczypior,
– posiekana świeża kolendra,
– 3 łyżki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli,
– sól,
– pieprz

Podgrzej oleje i podsmaż na nich przez 1 min posiekane czosnek i imbir. Dodaj warzywa, smaż przez 2 minuty. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron dodaj do warzyw, wymieszaj, polej sosem sojowym, posól, popieprz, posyp szczypiorem i kolendrą – gotowe!

 


Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×