Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery
Dodają nam energii, minimalizują ryzyko nowotworów, a do tego poprawiają kondycję całego organizmu. Nasiona chia, bo o nich mowa, nie bez powodu cieszą się ogromną popularnością. Są idealnym zamiennikiem zwierzęcego białka oraz zawierają więcej wapnia niż mleko! Sprawdź, jak możesz ten drogocenny składnik wykorzystać we własnej kuchni.
- Pudding z nasionami chia i truskawkami
- Bananowy koktajl z nasionami chia
- Kokosowy pudding chia
- Owocowa owsianka z nasionami chia
- Koktajl ananasowo-borówkowy z nasionami chia
- Ryżowianka z nasionami chia i bananem
- Sałatka owocowa z nasionami szałwii hiszpańskiej
- Kompot z nasionami chia
- Kakaowo-migdałowy budyń z nasion chia
- Pudding z chia i granatem
Nasiona chia mogą być fantastycznym dodatkiem lub głównym bohaterem wielu przepysznych dań. Warto je łączyć z mlekiem kokosowym i konfiturą bądź płatkami orkiszowymi i cynamonem. A może wolisz jeść je razem z czekoladą? Możliwości są tysiące. Poniżej podajemy proste i sprawdzone przepisy na słodkie dania z chia. We wszystkich recepturach uwzględniliśmy składniki na 2-4 porcje.
Pudding z nasionami chia i truskawkami
Masz ochotę na pudding z nasionami chia? Wypróbuj ten pełen witamin, truskawkowy deser.
Składniki:
- 8 łyżek nasion chia,
- 400 ml mleka,
- 24 truskawki,
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w naczyniu nasiona chia z mlekiem i miodem, a następnie całość odstaw.
- Po 15 minutach ponownie wymieszaj składniki rób to tyle razy, aż całość nabierze gęstej konsystencji puddingu.
- Zblenduj 18 truskawek z cukrem pudrem.
- Pokrój 6 pozostałych truskawek na cienkie plasterki i ułóż je w szklankach lub miseczkach.
- W naczyniach wyłóż pudding, a na wierzchu polej go truskawkowym musem.
- Całość włóż do lodówki przynajmniej na 15 minut przed podaniem.
Bananowy koktajl z nasionami chia
Jak jeść nasiona chia? Na przykład w postaci koktajlu z owocami i miodem.
Składniki:
- 500 ml mleka roślinnego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 4 łyżki nasion chia,
- 2 banany,
- szczypta kardamonu,
- opcjonalnie: truskawki, jagody.
Przygotowanie:
- Obierz ze skórki banana i pokrój go na plasterki.
- Wszystkie składniki, poza nasionkami chia, truskawkami i jagodami, wrzuć do pojemnika, a następnie je zblenduj.
- Do koktajlu dodaj nasionka chia i pozostaw całość na 10 minut lub całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki wyłóż na wierzchu ulubione owoce.
Kokosowy pudding chia
Pomysł na… nasiona chia z mlekiem kokosowym? Poniżej znajdziesz naszą pyszną propozycję.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego,
- 100 ml innego mleka,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie: ulubione owoce, konfitura.
Przygotowanie:
- Zblenduj wszystkie składniki, poza owocami i konfiturą.
- Odstaw pudding na 3 godziny lub całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki dodaj ewentualnie owoce i konfiturę.
Owocowa owsianka z nasionami chia
Nasiona chia z mlekiem można serwować również pod postacią owsianki.
Składniki:
- 200 g płatków orkiszowych
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 2 banany,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki jagód,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
- Obierz banany i pokrój je w plasterki.
- Do naczynia wsyp płatki i zalej je mlekie.
- Dodaj owoce, cynamon i nasiona chia.
Koktajl ananasowo-borówkowy z nasionami chia
Wśród przepisów z nasionami szałwii hiszpańskiej, na uwagę zasługują również te w formie koktajli.
Składniki:
- 1 szklanka soku ananasowego,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- banan,
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 garście borówek amerykańskich.
Przygotowanie:
- Wlej sok ananasowy do naczynia, wsyp do niego nasiona chia i odstaw całość na kilka minut.
- Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj.
Ryżowianka z nasionami chia i bananem
Ryżowianka to przepis inspirowany recepturami Anny Lewandowskiej.
Składniki:
- 100-140 g płatków ryżowych,
- 2 banany,
- 300 ml mleka roślinnego ,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki musu kokosowego,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki nasion chia,
- szczypta cynamonu,
- dowolne owoce.
Przygotowanie:
- Na mleku ugotuj ryż.
- Do ryżu dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem bananów.
- Przekrój banany na dwie części, posyp je cynamonem i upiecz w piekarniku.
- Gotową ryżowiankę podaj z upieczonym bananem.
Sałatka owocowa z nasionami szałwii hiszpańskiej
Smaczna i zdrowa – taka jest sałatka owocowo-orzechowa z chia. Poniżej znajdziesz na nią przepis.
Składniki:
- 4-6 łyżek nasion chia,
- 2 pomarańcze,
- 2 jabłka,
- 2 garście orzechów włoskich,
- 12 moreli suszonych,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 8 orzechów brazylijskich,
- 2 płaskie łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
- Zalej mlekiem nasiona chia i odstaw całość do lodówki na 10-15 minut.
- Wyjmij nasiona z mlekiem i dokładnie je przemieszaj. Całość wstaw do lodówki na kolejne 10-15 minut, i wymieszaj po wyjęciu wszystko po raz kolejny.
- Wymieszane składniki odstaw do lodówki na noc.
- Z rana pokrój pomarańcze, jabłka i orzechy, a następnie dodaj je do nasion. Całość dokładnie wymieszaj.
Kompot z nasionami chia
Na drugie śniadanie i na deser – kompot z chia świetnie smakuje o każdej porze.
Składniki:
- 0,25 kg truskawek
- 1 łodyga rabarbaru,
- 1,5 łyżki chia,
- 1 cytryna,
- kilka listków mięty,
- 1 l wody (do zalania truskawek i rabarbaru),
- 0,5 szklanki wody (do zalania nasion chia),
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Pokrój truskawki i rabarbar, a następnie zalej je litrem wody. Całość ugotuj i ostudź.
- Nasiona chia zalej przegotowaną wodą (0,5 szklanki) i odstaw je do momentu aż spęcznieją.
- Pokrój cytrynę na plasterki, a następnie umieść w szklankach z kostkami lodu. Dorzuć miętę i nasiona chia.
- Zalej całość kompotem i dodaj kilka kropli cytryny.
Kakaowo-migdałowy budyń z nasion chia
Zdrowych słodkości nigdy za wiele! Wypróbuj budyń z chia, na bazie mleka migdałowego oraz kakao.
Składniki:
- 3 szklanki mleka migdałowego,
- 4 duże łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki niesłodzonego kakao,
- kilka pokrojonych pistacji.
Przygotowanie:
- Połowę nasion chia zmiel drobno w młynku do kawy.
- Drugą połowę i zmielone nasiona włóż do miski i zalej je mlekiem.
- Dodaj resztę składników, oprócz pistacji.
- Włóż całość do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmij deser i posyp go pistacjami.
Pudding z chia i granatem
Kupiłaś granat i nie wiesz, co z nim zrobić? Koniecznie dodaj go do puddingu z chia.
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego,
- 2 granaty,
- 6 łyżek nasion chia,
- 40 g wiórek kokosowych,
- 4 łyżki ksylitolu.
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.
- Mieszaj całość do całkowitego ostudzenia, dodając stopniowo nasiona chia.
- Wstaw masę do lodówki na 3 godziny.
- Wyjmij pudding i udekoruj go owocami granatu.
Bibliografia:
- Nicky Arthur, Cooking with Chia, New Holland 2013.
- Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/
Polecamy
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
Nasiona chia — bogactwo składników odżywczych. Co zawierają w sobie?
Olej kokosowy – hit czy kit? Kontrowersyjne superfood
się ten artykuł?