Przejdź do treści

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Mleko migdałowe - jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Mleko migdałowe jest napojem roślinnym, dlatego mogą po nie sięgać osoby, które nie tolerują laktozy. Ma bardzo przyjemny smak i wiele wartości odżywczych. Gdzie można kupić mleko migdałowe? Czy możesz je dodać do kawy? Czy samodzielnie przygotowanie mleka migdałowego jest trudne? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Zrobienie w domu mleka migdałowego nie jest trudne ani pracochłonne. Do samodzielnego przygotowania mleka będą ci potrzebne wyłącznie migdały – najlepiej około dwóch szklanek. Migdały muszą być surowe, najpierw należy je dokładnie obrać, a następnie wrzucić do wody i zostawić na całą noc. Minimalny czas moczenia się migdałów to 12 godzin. Wymoczone migdały mają o wiele bardziej miękką skórkę, przez co twój układ trawienny może je łatwiej strawić.

Gdy migdały są odpowiednio namoczone, możesz przejść do ich odcedzania, a następnie umieszczenia ich w blenderze. Do migdałów dodaj około czterech szklanek wody i całość dokładnie zmiksuj. Otrzymany napój roślinny starannie przecedź przez sitko wyłożone gazą. Wszystko bardzo dokładnie odciśnij.

Twoje mleko migdałowe jest już gotowe. Możesz je trzymać w lodówce przez trzy dni. Jeżeli czujesz taką potrzebę, to możesz dodać do niego trochę wody.

małgorzata ponikowska

Napój migdałowy – do czego będzie pasował?

Mleko migdałowe z powodzeniem możesz dodawać do kawy lub herbaty – tak samo, jak każde inne mleko. Jednak możesz również traktować je jako dodatek do płatków śniadaniowych czy koktajli. Możesz też nim zastąpić mleko krowie w naleśnikach. Nadaje się też do gotowania na nim kaszek czy puddingów. W wersji wytrawnej możesz je dodawać do sosów i marynat.

Mleko migdałowe – cena

Cena mleka migdałowego waha się od kilku do kilkunastu złotych za litr. Wszystko zależy od tego, czy ma ono dodatki smakowe, czy nie. Najtańsze mleko migdałowe znajdziesz w popularnych dyskontach.

Mleko migdałowe – gdzie kupić?

Mleko migdałowe z łatwością znajdziesz w bardzo wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Może być słodzone lub niesłodzone. Czasami występuje w różnych wariantach smakowych, na przykład czekoladowe lub waniliowe. Najzdrowsze jest oczywiście mleko migdałowe, które nie ma w sobie żadnych dodatków. Trudno jest takie znaleźć. Warto jest zwracać uwagę na ilość migdałów w napoju roślinnym. Kolejnym ważnym elementem jest krótki skład i brak zagęstników. Często producenci dodają do mleka migdałowego mączkę chleba świętojańskiego jako zagęstnik. Gdy kupujesz mleko migdałowe, koniecznie spójrz również, czy znajdują się w nim fosforany. Są one bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Jakie mleko roślinne do kawy?

Ostatnie badania naukowe opisane w Journal of Epidemiology dowiodły, że dla własnego zdrowia lepiej jest zrezygnować z picia mleka krowiego. Naukowcy udowodnili, że jego regularne spożywanie może doprowadzić nawet do rozwoju nowotworów. Okazało się, że u kobiet, które piją dwie szklanki mleka dziennie, ryzyko rozwoju nowotworu zwiększa się nawet o 80 procent. Nawet wypijanie dziennie 1/3 szklanki mleka może być ryzykowne.

Ryzyko zapadnięcia na nowotwór nie jest związane z ilością tłuszczu w mleku krowim. Podniesione ryzyko zachorowania na raka może wynikać stąd, że krowy, od których pochodzi mleko, są w fazie laktacji. Krowie hormony mają bezpośredni wpływ na kobiecy układ hormonalny. W tym badaniu zasugerowano również, że o wiele mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór cechuje wegan i wegetarian. O wiele bezpieczniej jest jeść sery lub sięgnąć po napoje roślinne.

Wracając jednak do tego, jakie mleko roślinne będzie najlepsze do kawy, masz do wyboru kilka produktów. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim: mleko sojowe, mleko ryżowe, owsiane, migdałowe i kokosowe. Mleko sojowe charakteryzuje się największą ilością białka. Mleko ryżowe jest słodkie i dosyć rzadkie. Mleko kokosowe ma bardzo przyjemny dla podniebienia smak i jest bogate w tłuszcze nasycone. Mleko owsiane może obniżyć poziom cukru we krwi, jeżeli regularnie je spożywasz.

Zostało nam jeszcze do omówienia oczywiście mleko migdałowe. Jest ono źródłem witamin oraz są w nim niewielkie ilości wartościowego białka. Możesz w nim znaleźć między innymi witaminę E. Mleko migdałowe raczej się nie waży i nie zmienia smaku kawy. Jest jednym z lepszych wyborów, jeżeli chodzi o mleko roślinne do kawy.

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jakie mleko roślinne dla niemowląt?

Mleko roślinne dla niemowlaka nie powinno mieć w swoim składzie wapnia. Wynika to stąd, że wapń ogranicza wchłanianie żelaza, które jest dziecku bardzo potrzebne na tym etapie jego rozwoju. Trzeba wiedzieć o tym, że mleka roślinnego nie można traktować jako zamiennika dla mleka krowiego czy modyfikowanego. Mleko roślinne możesz dodawać do kaszek lub placuszków. Jednak nie może być ono podstawowym posiłkiem dziecka. Ilość mleka roślinnego w dziennej diecie dziecka nie powinna przekraczać 100 ml. Ze względu na smak i inne właściwości najlepszym wyborem będzie oczywiście mleko migdałowe.

 

Bibliografia:

  1. https://zdrowie.pap.pl/dieta/czy-mleko-szkodzi
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-warto-pic-napoje-roslinne-2/
  3. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80894%2Cwykryto-zwiazek-miedzy-piciem-mleka-i-rakiem-piersi.html

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Agata Głyda: W podręczniku dla czwartoklasistów znajduje się czytanka o odchudzaniu dziewczynki i nikogo to nie dziwi

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Zapotrzebowanie na białko – ile białka dziennie spożywać?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać