Przejdź do treści

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Mleko migdałowe
Mleko migdałowe - jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Mleko migdałowe jest napojem roślinnym, dlatego mogą po nie sięgać osoby, które nie tolerują laktozy. Ma bardzo przyjemny smak i wiele wartości odżywczych. Gdzie można kupić mleko migdałowe? Czy możesz je dodać do kawy? Czy samodzielnie przygotowanie mleka migdałowego jest trudne? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Zrobienie w domu mleka migdałowego nie jest trudne ani pracochłonne. Do samodzielnego przygotowania mleka będą ci potrzebne wyłącznie migdały – najlepiej około dwóch szklanek. Migdały muszą być surowe, najpierw należy je dokładnie obrać, a następnie wrzucić do wody i zostawić na całą noc. Minimalny czas moczenia się migdałów to 12 godzin. Wymoczone migdały mają o wiele bardziej miękką skórkę, przez co twój układ trawienny może je łatwiej strawić.

Gdy migdały są odpowiednio namoczone, możesz przejść do ich odcedzania, a następnie umieszczenia ich w blenderze. Do migdałów dodaj około czterech szklanek wody i całość dokładnie zmiksuj. Otrzymany napój roślinny starannie przecedź przez sitko wyłożone gazą. Wszystko bardzo dokładnie odciśnij.

Twoje mleko migdałowe jest już gotowe. Możesz je trzymać w lodówce przez trzy dni. Jeżeli czujesz taką potrzebę, to możesz dodać do niego trochę wody.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

małgorzata ponikowska

Napój migdałowy – do czego będzie pasował?

Mleko migdałowe z powodzeniem możesz dodawać do kawy lub herbaty – tak samo, jak każde inne mleko. Jednak możesz również traktować je jako dodatek do płatków śniadaniowych czy koktajli. Możesz też nim zastąpić mleko krowie w naleśnikach. Nadaje się też do gotowania na nim kaszek czy puddingów. W wersji wytrawnej możesz je dodawać do sosów i marynat.

Mleko migdałowe – cena

Cena mleka migdałowego waha się od kilku do kilkunastu złotych za litr. Wszystko zależy od tego, czy ma ono dodatki smakowe, czy nie. Najtańsze mleko migdałowe znajdziesz w popularnych dyskontach.

Mleko migdałowe – gdzie kupić?

Mleko migdałowe z łatwością znajdziesz w bardzo wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Może być słodzone lub niesłodzone. Czasami występuje w różnych wariantach smakowych, na przykład czekoladowe lub waniliowe. Najzdrowsze jest oczywiście mleko migdałowe, które nie ma w sobie żadnych dodatków. Trudno jest takie znaleźć. Warto jest zwracać uwagę na ilość migdałów w napoju roślinnym. Kolejnym ważnym elementem jest krótki skład i brak zagęstników. Często producenci dodają do mleka migdałowego mączkę chleba świętojańskiego jako zagęstnik. Gdy kupujesz mleko migdałowe, koniecznie spójrz również, czy znajdują się w nim fosforany. Są one bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Jakie mleko roślinne do kawy?

Ostatnie badania naukowe opisane w Journal of Epidemiology dowiodły, że dla własnego zdrowia lepiej jest zrezygnować z picia mleka krowiego. Naukowcy udowodnili, że jego regularne spożywanie może doprowadzić nawet do rozwoju nowotworów. Okazało się, że u kobiet, które piją dwie szklanki mleka dziennie, ryzyko rozwoju nowotworu zwiększa się nawet o 80 procent. Nawet wypijanie dziennie 1/3 szklanki mleka może być ryzykowne.

Ryzyko zapadnięcia na nowotwór nie jest związane z ilością tłuszczu w mleku krowim. Podniesione ryzyko zachorowania na raka może wynikać stąd, że krowy, od których pochodzi mleko, są w fazie laktacji. Krowie hormony mają bezpośredni wpływ na kobiecy układ hormonalny. W tym badaniu zasugerowano również, że o wiele mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór cechuje wegan i wegetarian. O wiele bezpieczniej jest jeść sery lub sięgnąć po napoje roślinne.

Wracając jednak do tego, jakie mleko roślinne będzie najlepsze do kawy, masz do wyboru kilka produktów. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim: mleko sojowe, mleko ryżowe, owsiane, migdałowe i kokosowe. Mleko sojowe charakteryzuje się największą ilością białka. Mleko ryżowe jest słodkie i dosyć rzadkie. Mleko kokosowe ma bardzo przyjemny dla podniebienia smak i jest bogate w tłuszcze nasycone. Mleko owsiane może obniżyć poziom cukru we krwi, jeżeli regularnie je spożywasz.

Zostało nam jeszcze do omówienia oczywiście mleko migdałowe. Jest ono źródłem witamin oraz są w nim niewielkie ilości wartościowego białka. Możesz w nim znaleźć między innymi witaminę E. Mleko migdałowe raczej się nie waży i nie zmienia smaku kawy. Jest jednym z lepszych wyborów, jeżeli chodzi o mleko roślinne do kawy.

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jakie mleko roślinne dla niemowląt?

Mleko roślinne dla niemowlaka nie powinno mieć w swoim składzie wapnia. Wynika to stąd, że wapń ogranicza wchłanianie żelaza, które jest dziecku bardzo potrzebne na tym etapie jego rozwoju. Trzeba wiedzieć o tym, że mleka roślinnego nie można traktować jako zamiennika dla mleka krowiego czy modyfikowanego. Mleko roślinne możesz dodawać do kaszek lub placuszków. Jednak nie może być ono podstawowym posiłkiem dziecka. Ilość mleka roślinnego w dziennej diecie dziecka nie powinna przekraczać 100 ml. Ze względu na smak i inne właściwości najlepszym wyborem będzie oczywiście mleko migdałowe.

 

Bibliografia:

  1. https://zdrowie.pap.pl/dieta/czy-mleko-szkodzi
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-warto-pic-napoje-roslinne-2/
  3. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80894%2Cwykryto-zwiazek-miedzy-piciem-mleka-i-rakiem-piersi.html

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×