Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Coraz więcej osób z różnych powodów zamienia tradycyjne mleko na napoje roślinne, np. przechodzą na dietę wegańską albo nie tolerują laktozy. Przed podjęciem decyzji o wyborze zamiennika mleka warto jednak poznać różnice pomiędzy napojami dostępnymi na rynku. Opisały je dietetyczki Julia Fiedler i Martyna Mańka.
Napój sojowy
Co powinnaś wiedzieć o napoju sojowym? Dietetyczki, które prowadzą profil Holistycznie Zdrowi Wege, podają kilka ważnych informacji na jego temat.
- Zawiera najwięcej białka ze wszystkich napojów roślinnych.
- Ma neutralny smak (dla niektórych za bardzo wyczuwalny jest posmak soi).
- Jest nieodpowiedni dla osób z alergią na soję.
- Osoby z niedoczynnością tarczycy muszą zachować odstęp czasowy (min. 4 godziny) między spożyciem leku a wypiciem napoju.
Napój owsiany
Napój owsiany nieco się różni od sojowego, jeśli chodzi o smak i zawartość białka. Co warto o nim wiedzieć?
- Ma mniejszą zawartość białka niż napój sojowy.
- Ma delikatny, bardzo przyjemny i lekko słodkawy smak.
- Zazwyczaj jest nieodpowiedni dla osób z celiakią.
Napój ryżowy
Jeśli chodzi o napój ryżowy, to powinny uważać na nie mamy i osoby z insulinoopornością. Dlaczego?
- Ma największą zawartość węglowodanów (ostrożnie przy insulinooporności).
- Może zawierać niewielkie ilości arsenu.
Napój ryżowy ma przyjemny, słodki smak, jednak zawiera bardzo małą ilość białka.
Napój migdałowy
Jak w zestawieniu dietetyczek wypada napój migdałowy?
- Zawiera mniej białka niż napój sojowy.
- Ma przyjemny, orzechowy smak.
- Fajnie sprawdzi się do owsianek czy koktajli.
Holistycznie Zdrowi Wege
Za profilem na Instagramie @holistyczniezdrowi.wege stoją dietetyczki Julia Fiedler i Martyna Mańka. Ich konto zdobywa coraz więcej obserwatorek i obserwatorów, a posty pisane są przystępnym językiem.
Rozwiń„Uczymy ograniczać produkty odzwierzęce, sprawdzamy składy, inspirujemy przepisami. Bazujemy na badaniach naukowych” – tak opisują same siebie.
Zobacz także
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
się ten artykuł?