Przejdź do treści

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Coraz więcej osób z różnych powodów zamienia tradycyjne mleko na napoje roślinne, np. przechodzą na dietę wegańską albo nie tolerują laktozy. Przed podjęciem decyzji o wyborze zamiennika mleka warto jednak poznać różnice pomiędzy napojami dostępnymi na rynku. Opisały je dietetyczki Julia Fiedler i Martyna Mańka.

Napój sojowy

Co powinnaś wiedzieć o napoju sojowym? Dietetyczki, które prowadzą profil Holistycznie Zdrowi Wege, podają kilka ważnych informacji na jego temat.

  • Zawiera najwięcej białka ze wszystkich napojów roślinnych.
  • Ma neutralny smak (dla niektórych za bardzo wyczuwalny jest posmak soi).
  • Jest nieodpowiedni dla osób z alergią na soję.
  • Osoby z niedoczynnością tarczycy muszą zachować odstęp czasowy (min. 4 godziny) między spożyciem leku a wypiciem napoju.
Bez spiny jem rośliny kampania

Napój owsiany

Napój owsiany nieco się różni od sojowego, jeśli chodzi o smak i zawartość białka. Co warto o nim wiedzieć?

  • Ma mniejszą zawartość białka niż napój sojowy.
  • Ma delikatny, bardzo przyjemny i lekko słodkawy smak.
  • Zazwyczaj jest nieodpowiedni dla osób z celiakią.
kobieta pijąca koktajl

Napój ryżowy

Jeśli chodzi o napój ryżowy, to powinny uważać na nie mamy i osoby z insulinoopornością. Dlaczego?

  • Ma największą zawartość węglowodanów (ostrożnie przy insulinooporności).
  • Może zawierać niewielkie ilości arsenu.

Napój ryżowy ma przyjemny, słodki smak, jednak zawiera bardzo małą ilość białka.

Napój migdałowy

Jak w zestawieniu dietetyczek wypada napój migdałowy?

  • Zawiera mniej białka niż napój sojowy.
  • Ma przyjemny, orzechowy smak.
  • Fajnie sprawdzi się do owsianek czy koktajli.

Holistycznie Zdrowi Wege

Za profilem na Instagramie @holistyczniezdrowi.wege stoją dietetyczki Julia Fiedler i Martyna Mańka. Ich konto zdobywa coraz więcej obserwatorek i obserwatorów, a posty pisane są przystępnym językiem.

„Uczymy ograniczać produkty odzwierzęce, sprawdzamy składy, inspirujemy przepisami. Bazujemy na badaniach naukowych” – tak opisują same siebie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?