Przejdź do treści

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Mleko - co warto o nim wiedzieć? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Mleko to jeden z ważnych produktów w diecie wielu Polaków. To źródło cennych składników, takich jak: białko, tłuszcz czy witaminy. To również bogactwo składników mineralnych, w szczególności wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Wokół mleka narosło wiele mitów. Rozprawmy się z tymi najpopularniejszymi!

Czy mleko UHT jest uboższe w składniki odżywcze i smak, w porównaniu z tym prosto od krowy?

Nie. Proces UHT (z ang. Ultra High Temperature) to sterylizacja, która niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie wpływa jednak znacząco na jakość mleka, pozostaje ono tak samo odżywcze i smaczne. Proces UHT polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135-150 stopni Celsjusza.

Następnie jest ono błyskawicznie schładzane do temperatury około 20 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko zostaje rozlane do specjalnych kartonów. W ten sposób otrzymujemy produkt z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia, który do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Czy mleko o niższej zawartości tłuszczu ma także mniej wapnia?

Nie. Mleko odtłuszczone ma mniej tłuszczu. Bez względu na to, czy wybieramy mleko 2 proc. czy 0,5 proc., możemy cieszyć się porównywalną zawartością składników odżywczych, w tym również wapnia.

małgorzata ponikowska

Czy osoby z nietolerancją laktozy powinny wykluczyć produkty mleczne ze swojego menu?

Jak się okazuje, niekoniecznie. Coraz więcej marek wytwarza bowiem specjalne wersje tradycyjnych produktów w liniach „bez laktozy”, w których cukier mleczny został rozłożony do cukrów prostych. Osoby z tego typu nietolerancją mogą więc bezpiecznie wzbogacać swoje menu o wybrany nabiał.

Czy mleko jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia?

Jest to prawda, najbardziej istotna w kontekście dzieci i młodych osób. Organizm magazynuje znaczną większość tego składnika mineralnego do około 20. roku życia. Dorośli jednak nie powinni rezygnować z mleka i jego przetworów, bowiem dieta uboga w wapń powoduje szybki jego ubytek z organizmu, co może skutkować komplikacjami zdrowotnymi.

Zarówno dzieci, jak i dorośli, potrzebują tego składnika między innymi do utrzymania zdrowych kości i zębów. Wapń pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Czy kefir i maślanka wspomagają układ trawienny?

Tak, badania potwierdzają ten fakt. Kefir, maślanka czy jogurt naturalny działają prozdrowotnie. Te produkty zawierają bowiem żywe kultury bakterii, które są zbawienne dla naszego układu trawiennego.

Szczególnie poleca się je osobom, które przechodzą antybiotykoterapię w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit poprzez dostarczenie odpowiedniej mikroflory. Poprawia ona także trawienie laktozy poprzez częściowe jej przefermentowanie, co ma ogromne znaczenie dla ludzi nietolerujących tego cukru.

Czy mleko i jego przetwory to sprzymierzeńcy odchudzania?

To prawda. Mleko i jego przetwory posiadają wiele właściwości odżywczych, jednocześnie przy ich niewielkiej kaloryczności. Twarogi, jogurty, kefiry oraz inne produkty mleczne polecane są nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również jako baza do przygotowania wielu potraw.

 


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych 38PR.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu