Przejdź do treści

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Mleko - co warto o nim wiedzieć? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Mleko to jeden z ważnych produktów w diecie wielu Polaków. To źródło cennych składników, takich jak: białko, tłuszcz czy witaminy. To również bogactwo składników mineralnych, w szczególności wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Wokół mleka narosło wiele mitów. Rozprawmy się z tymi najpopularniejszymi!

Czy mleko UHT jest uboższe w składniki odżywcze i smak, w porównaniu z tym prosto od krowy?

Nie. Proces UHT (z ang. Ultra High Temperature) to sterylizacja, która niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie wpływa jednak znacząco na jakość mleka, pozostaje ono tak samo odżywcze i smaczne. Proces UHT polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135-150 stopni Celsjusza.

Następnie jest ono błyskawicznie schładzane do temperatury około 20 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko zostaje rozlane do specjalnych kartonów. W ten sposób otrzymujemy produkt z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia, który do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Czy mleko o niższej zawartości tłuszczu ma także mniej wapnia?

Nie. Mleko odtłuszczone ma mniej tłuszczu. Bez względu na to, czy wybieramy mleko 2 proc. czy 0,5 proc., możemy cieszyć się porównywalną zawartością składników odżywczych, w tym również wapnia.

małgorzata ponikowska

Czy osoby z nietolerancją laktozy powinny wykluczyć produkty mleczne ze swojego menu?

Jak się okazuje, niekoniecznie. Coraz więcej marek wytwarza bowiem specjalne wersje tradycyjnych produktów w liniach „bez laktozy”, w których cukier mleczny został rozłożony do cukrów prostych. Osoby z tego typu nietolerancją mogą więc bezpiecznie wzbogacać swoje menu o wybrany nabiał.

Czy mleko jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia?

Jest to prawda, najbardziej istotna w kontekście dzieci i młodych osób. Organizm magazynuje znaczną większość tego składnika mineralnego do około 20. roku życia. Dorośli jednak nie powinni rezygnować z mleka i jego przetworów, bowiem dieta uboga w wapń powoduje szybki jego ubytek z organizmu, co może skutkować komplikacjami zdrowotnymi.

Zarówno dzieci, jak i dorośli, potrzebują tego składnika między innymi do utrzymania zdrowych kości i zębów. Wapń pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Czy kefir i maślanka wspomagają układ trawienny?

Tak, badania potwierdzają ten fakt. Kefir, maślanka czy jogurt naturalny działają prozdrowotnie. Te produkty zawierają bowiem żywe kultury bakterii, które są zbawienne dla naszego układu trawiennego.

Szczególnie poleca się je osobom, które przechodzą antybiotykoterapię w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit poprzez dostarczenie odpowiedniej mikroflory. Poprawia ona także trawienie laktozy poprzez częściowe jej przefermentowanie, co ma ogromne znaczenie dla ludzi nietolerujących tego cukru.

Czy mleko i jego przetwory to sprzymierzeńcy odchudzania?

To prawda. Mleko i jego przetwory posiadają wiele właściwości odżywczych, jednocześnie przy ich niewielkiej kaloryczności. Twarogi, jogurty, kefiry oraz inne produkty mleczne polecane są nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również jako baza do przygotowania wielu potraw.

 


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych 38PR.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Jedzenie dobre dla mózgu

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Metryka a wiek metaboliczny. Sprawdź, jak cofnąć wskazówki zegara twojego organizmu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado