Przejdź do treści

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Mleko - co warto o nim wiedzieć? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Mleko to jeden z ważnych produktów w diecie wielu Polaków. To źródło cennych składników, takich jak: białko, tłuszcz czy witaminy. To również bogactwo składników mineralnych, w szczególności wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Wokół mleka narosło wiele mitów. Rozprawmy się z tymi najpopularniejszymi!

Czy mleko UHT jest uboższe w składniki odżywcze i smak, w porównaniu z tym prosto od krowy?

Nie. Proces UHT (z ang. Ultra High Temperature) to sterylizacja, która niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie wpływa jednak znacząco na jakość mleka, pozostaje ono tak samo odżywcze i smaczne. Proces UHT polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135-150 stopni Celsjusza.

Następnie jest ono błyskawicznie schładzane do temperatury około 20 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko zostaje rozlane do specjalnych kartonów. W ten sposób otrzymujemy produkt z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia, który do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Czy mleko o niższej zawartości tłuszczu ma także mniej wapnia?

Nie. Mleko odtłuszczone ma mniej tłuszczu. Bez względu na to, czy wybieramy mleko 2 proc. czy 0,5 proc., możemy cieszyć się porównywalną zawartością składników odżywczych, w tym również wapnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

małgorzata ponikowska

Czy osoby z nietolerancją laktozy powinny wykluczyć produkty mleczne ze swojego menu?

Jak się okazuje, niekoniecznie. Coraz więcej marek wytwarza bowiem specjalne wersje tradycyjnych produktów w liniach „bez laktozy”, w których cukier mleczny został rozłożony do cukrów prostych. Osoby z tego typu nietolerancją mogą więc bezpiecznie wzbogacać swoje menu o wybrany nabiał.

Czy mleko jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia?

Jest to prawda, najbardziej istotna w kontekście dzieci i młodych osób. Organizm magazynuje znaczną większość tego składnika mineralnego do około 20. roku życia. Dorośli jednak nie powinni rezygnować z mleka i jego przetworów, bowiem dieta uboga w wapń powoduje szybki jego ubytek z organizmu, co może skutkować komplikacjami zdrowotnymi.

Zarówno dzieci, jak i dorośli, potrzebują tego składnika między innymi do utrzymania zdrowych kości i zębów. Wapń pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Czy kefir i maślanka wspomagają układ trawienny?

Tak, badania potwierdzają ten fakt. Kefir, maślanka czy jogurt naturalny działają prozdrowotnie. Te produkty zawierają bowiem żywe kultury bakterii, które są zbawienne dla naszego układu trawiennego.

Szczególnie poleca się je osobom, które przechodzą antybiotykoterapię w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit poprzez dostarczenie odpowiedniej mikroflory. Poprawia ona także trawienie laktozy poprzez częściowe jej przefermentowanie, co ma ogromne znaczenie dla ludzi nietolerujących tego cukru.

Czy mleko i jego przetwory to sprzymierzeńcy odchudzania?

To prawda. Mleko i jego przetwory posiadają wiele właściwości odżywczych, jednocześnie przy ich niewielkiej kaloryczności. Twarogi, jogurty, kefiry oraz inne produkty mleczne polecane są nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również jako baza do przygotowania wielu potraw.

 


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych 38PR.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×