Przejdź do treści

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lipowy - jakie ma właściwości i na co pomaga? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Ma bardzo jasną barwę, z bursztynowym lub zielonkawym odcieniem i jest ostry w smaku z lekką nutką goryczy – takie cechy organoleptyczne przypisuje się miodowi lipowemu. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych miód lipowy ceniony jest również za właściwości zdrowotne – przeciwbakteryjne, wykrztuśne i uspokajające. Ile kalorii ma łyżeczka miodu lipowego, na co jest on polecany i czy miód lipowy jest wskazany dla wszystkich?

Jak wygląda miód lipowy?

Miód lipowy jest jednym z najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym. Cena miodu lipowego waha się w granicach 45-50 złotych za litr.  Pszczoły produkują miód z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej w okresie od końca czerwca do lipca. Co ciekawe, na południu i w środkowej części Polski kwitnienie lip rozpoczyna się o dwa tygodnie wcześniej niż na północy kraju. Występujące w ostatnich latach wczesne wiosny i związane z tym wyższe średnie dobowe temperatury powietrza powodują, że lipy zakwitają nawet już w trzeciej dekadzie czerwca.

Każdy rodzaj miodu ma nieco inny kolor i smak. Miód rzepakowy jest jasny, słomkowy; miód wrzosowy można poznać po barwie brunatno-czerwonej, a miód gryczany jest w kolorze ciemnoherbacianym. Jak wygląda miód lipowy? Ten typ miodu ma w postaci płynnej bardzo jasną, złoto-żółtą lub zielonkawo-żółtą barwę, a po skrystalizowaniu przybiera kolor pomarańczowy lub brunatny. W warunkach polskich miód lipowy często zawiera domieszkę spadzi, przez co staje się ciemnopomarańczowy bądź brązowawy.

Miód lipowy najłatwiej poznać po ostrym smaku i delikatnej goryczce. Co ważne, po skrystalizowaniu piekący smak zanika. Ten rodzaj miodu charakteryzuje się także intensywnym zapachem kwiatu lipy bądź aromatem przypominającym zapach mięty. Miód lipowy długo utrzymuje swoją płynną postać (patokę), jeśli tylko przechowywany jest w ciepłym pomieszczeniu. Prawidłowo magazynowany nie krystalizuje aż do grudnia, natomiast pozostawiony w chłodnym miejscu tworzy grudki po dwóch lub trzech tygodniach.

Prawdziwy miód lipowy – po czym go poznać?

Jak rozpoznać miód z cukrem w składzie? W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się etykiecie produktu. Jeśli w składzie znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodziki, oznacza to, że miód został zafałszowany. Prawdziwy miód zawsze krystalizuje czyli osiada, tworzy grudki, a następnie przechodzi w postać stałą. Miód sztuczny nawet po kilku miesiącach nie zmienia płynnej konsystencji. Autentyczny miód można poznać także w inny sposób. Jeśli łyżeczkę miodu włożymy do ciepłej wody, miód ze sztucznymi dodatkami szybko się rozpuści, a prawdziwy miód lipowy rozpuści się znacznie wolniej, pozostawiając przy tym osad na dnie szklanki.

A jak sprawdzić, czy miód skrystalizowany jest prawdziwy? Najlepiej włożyć słoik do kąpieli wodnej i chwilę podgrzewać w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Celsjusza. Zachodzące po pewnym czasie nierównomierne krystalizowanie polegające na upłynnieniu jedynie górnej warstwy miodu wskazuje na przegrzanie miodu. Wielu producentów w sezonie zimowym podgrzewa swoje miody, aby były one dostępne jako produkty płynne. Podgrzanie miodu w zbyt wysokiej temperaturze prowadzi jednak do utraty cennych właściwości zdrowotnych.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód lipowy – właściwości

Miód lipowy składa się w większości z węglowodanów: zawiera ok. 75 proc. cukrów redukujących i 1,5-3 proc. sacharozy. W łyżeczce miodu ważącej 12 g znajduje się 40 kcal. Miód lipowy jest źródłem olejków eterycznych, flawonoidów, garbników, enzymów, kwasów organicznych i saponin. Przypisuje się mu następujące działania:

  • antybiotyczne,
  • przeciwgorączkowe,
  • napotne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwkaszlowe,
  • przeciwskurczowe,
  • uspokajające,
  • antyseptyczne.

Na co pomaga miód lipowy? Przede wszystkim działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy, anginy i zapalenia dróg oddechowych. Poleca się go w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wykazuje właściwości uspokajające i rozkurczające. Ponadto wskazany jest w terapii chorób dróg moczowych i nerek, ponieważ działa moczopędnie oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywne działanie miodu lipowego obserwuje się również u osób z nerwicą, bezsennością i nadpobudliwością nerwową.

Miód lipowy dla dzieci to bardzo dobry wybór podczas infekcji i kaszlu. Wystarczy podać łyżeczkę lub dwie miodu przed snem, aby złagodzić kaszel nocny będący przyczyną zapalenia górnych dróg oddechowych.

Skąd się bierze miód?

Przeciwwskazania do spożywania miodu lipowego

Choć miód jest cennym składnikiem diety, u niektórych osób nie jest zalecany. Miodu nie należy podawać niemowlętom do pierwszego roku życia ze względu na występujące w nim bakterie Clostridium botulinum. Prawdą jest, że miód uczula – spożycie miodu może wywołać niepożądane reakcje u osób uczulonych na pyłek kwiatów lipy. Ostrożność powinni zachować pacjenci z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż miód jest źródłem dużej ilości węglowodanów prostych. Ze względu na wysoką wartość kaloryczną, miód lipowy powinien podlegać ograniczeniu u osób z nadwagą i otyłością.

Bibliografia:

  1. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Life Science, 2018;64(3):147-151.
  2. Holderna-Kedzia E., Kedzia B., Miód lipowy, Pszczelarstwo, 2014.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

Jesteś fanką czosnku? Wyhoduj go sama! To naprawdę łatwe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami