Przejdź do treści

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lipowy - jakie ma właściwości i na co pomaga? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Ma bardzo jasną barwę, z bursztynowym lub zielonkawym odcieniem i jest ostry w smaku z lekką nutką goryczy – takie cechy organoleptyczne przypisuje się miodowi lipowemu. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych miód lipowy ceniony jest również za właściwości zdrowotne – przeciwbakteryjne, wykrztuśne i uspokajające. Ile kalorii ma łyżeczka miodu lipowego, na co jest on polecany i czy miód lipowy jest wskazany dla wszystkich?

Jak wygląda miód lipowy?

Miód lipowy jest jednym z najchętniej spożywanych miodów w Polsce. Znajdziemy go niemal w każdym sklepie spożywczym. Cena miodu lipowego waha się w granicach 45-50 złotych za litr.  Pszczoły produkują miód z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej w okresie od końca czerwca do lipca. Co ciekawe, na południu i w środkowej części Polski kwitnienie lip rozpoczyna się o dwa tygodnie wcześniej niż na północy kraju. Występujące w ostatnich latach wczesne wiosny i związane z tym wyższe średnie dobowe temperatury powietrza powodują, że lipy zakwitają nawet już w trzeciej dekadzie czerwca.

Każdy rodzaj miodu ma nieco inny kolor i smak. Miód rzepakowy jest jasny, słomkowy; miód wrzosowy można poznać po barwie brunatno-czerwonej, a miód gryczany jest w kolorze ciemnoherbacianym. Jak wygląda miód lipowy? Ten typ miodu ma w postaci płynnej bardzo jasną, złoto-żółtą lub zielonkawo-żółtą barwę, a po skrystalizowaniu przybiera kolor pomarańczowy lub brunatny. W warunkach polskich miód lipowy często zawiera domieszkę spadzi, przez co staje się ciemnopomarańczowy bądź brązowawy.

Miód lipowy najłatwiej poznać po ostrym smaku i delikatnej goryczce. Co ważne, po skrystalizowaniu piekący smak zanika. Ten rodzaj miodu charakteryzuje się także intensywnym zapachem kwiatu lipy bądź aromatem przypominającym zapach mięty. Miód lipowy długo utrzymuje swoją płynną postać (patokę), jeśli tylko przechowywany jest w ciepłym pomieszczeniu. Prawidłowo magazynowany nie krystalizuje aż do grudnia, natomiast pozostawiony w chłodnym miejscu tworzy grudki po dwóch lub trzech tygodniach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Prawdziwy miód lipowy – po czym go poznać?

Jak rozpoznać miód z cukrem w składzie? W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się etykiecie produktu. Jeśli w składzie znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub słodziki, oznacza to, że miód został zafałszowany. Prawdziwy miód zawsze krystalizuje czyli osiada, tworzy grudki, a następnie przechodzi w postać stałą. Miód sztuczny nawet po kilku miesiącach nie zmienia płynnej konsystencji. Autentyczny miód można poznać także w inny sposób. Jeśli łyżeczkę miodu włożymy do ciepłej wody, miód ze sztucznymi dodatkami szybko się rozpuści, a prawdziwy miód lipowy rozpuści się znacznie wolniej, pozostawiając przy tym osad na dnie szklanki.

A jak sprawdzić, czy miód skrystalizowany jest prawdziwy? Najlepiej włożyć słoik do kąpieli wodnej i chwilę podgrzewać w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Celsjusza. Zachodzące po pewnym czasie nierównomierne krystalizowanie polegające na upłynnieniu jedynie górnej warstwy miodu wskazuje na przegrzanie miodu. Wielu producentów w sezonie zimowym podgrzewa swoje miody, aby były one dostępne jako produkty płynne. Podgrzanie miodu w zbyt wysokiej temperaturze prowadzi jednak do utraty cennych właściwości zdrowotnych.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód lipowy – właściwości

Miód lipowy składa się w większości z węglowodanów: zawiera ok. 75 proc. cukrów redukujących i 1,5-3 proc. sacharozy. W łyżeczce miodu ważącej 12 g znajduje się 40 kcal. Miód lipowy jest źródłem olejków eterycznych, flawonoidów, garbników, enzymów, kwasów organicznych i saponin. Przypisuje się mu następujące działania:

  • antybiotyczne,
  • przeciwgorączkowe,
  • napotne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwkaszlowe,
  • przeciwskurczowe,
  • uspokajające,
  • antyseptyczne.

Na co pomaga miód lipowy? Przede wszystkim działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i grypy, anginy i zapalenia dróg oddechowych. Poleca się go w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wykazuje właściwości uspokajające i rozkurczające. Ponadto wskazany jest w terapii chorób dróg moczowych i nerek, ponieważ działa moczopędnie oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywne działanie miodu lipowego obserwuje się również u osób z nerwicą, bezsennością i nadpobudliwością nerwową.

Miód lipowy dla dzieci to bardzo dobry wybór podczas infekcji i kaszlu. Wystarczy podać łyżeczkę lub dwie miodu przed snem, aby złagodzić kaszel nocny będący przyczyną zapalenia górnych dróg oddechowych.

Skąd się bierze miód?

Przeciwwskazania do spożywania miodu lipowego

Choć miód jest cennym składnikiem diety, u niektórych osób nie jest zalecany. Miodu nie należy podawać niemowlętom do pierwszego roku życia ze względu na występujące w nim bakterie Clostridium botulinum. Prawdą jest, że miód uczula – spożycie miodu może wywołać niepożądane reakcje u osób uczulonych na pyłek kwiatów lipy. Ostrożność powinni zachować pacjenci z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż miód jest źródłem dużej ilości węglowodanów prostych. Ze względu na wysoką wartość kaloryczną, miód lipowy powinien podlegać ograniczeniu u osób z nadwagą i otyłością.

Bibliografia:

  1. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Life Science, 2018;64(3):147-151.
  2. Holderna-Kedzia E., Kedzia B., Miód lipowy, Pszczelarstwo, 2014.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×