3 min.
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Owoce w insulinooporności /pexels Polina Tankilevitch
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
„Nie da się ukryć, że przy insulinooporności zdrowe jedzenie owoców rządzi się kilkoma prawami” – piszą dietetyczki z poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Specjalistki stworzyły „ABC jedzenia owoców w insulinooporności”. Te rady warto zapamiętać!
Insulinooporność
Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.
W życiu z insulinoopornością bardzo ważna jest dieta. W związku z tym wokół insulinooporności narosło wiele mitów. Jednym z nich jest unikanie wszystkich owoców. Czy tak faktycznie powinno się robić? Niekoniecznie. Prawdziwe jest jednak zdanie: z owocami przy insulinooporności należy uważać.
„Nie przekraczaj ilości 200-300 gramów owoców na dzień. Staraj się, by było to maksymalnie 100-150 gramów na raz.
Owoce zawsze łącz ze źródłem białka i tłuszczu. Jeśli chcesz zjeść owoc w pojedynkę, niech będzie to deser po pełnowartościowym posiłku, np. obiedzie” – zalecają dietetyczki z „Holistycznie zdrowi”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jakich owoców unikać?
Zofia Katowska i Julia Fiedler dodają:
„Na co dzień jedz na surowo. Im mniej dojrzały owoc, tym lepiej. Jedz ze skórką, to źródło błonnika i witamin. Najlepsze są owoce w całości lub kawałkach. Unikaj 100 proc. owocowych soków, smoothie, musów”
Dietetyczki wyjaśniają też, dlaczego przy insulinooporności nie należy unikać wszystkich owoców.
„Chodzi tu szczególnie o duże ilości owoców suszonych, o owoce kandyzowane i owoce w puszkach. Mają one w sobie bardzo dużo cukru w małej objętości, dodatkowo owoce kandyzowane i w puszkach są dosładzane sacharozą, o czym musimy pamiętać” – piszą.
Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność
Profil „Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność” prowadzony jest przez dwie dietetyczki: Zofię Katowską i Julię Fiedler. Profil jest jednym z wielu należących do specjalistów poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Jak ekspertki same o sobie piszą: „Uczymy jak zdrowo żyć z insulinoopornością, dzielimy się przepisami z niskim IG, bazujemy na badaniach naukowych”. Profil obserwuje coraz więcej osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Zobacz także

„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022