3 min.
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Owoce w insulinooporności /pexels Polina Tankilevitch
Najnowsze
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
21.02.2021
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
21.02.2021
Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie
„Nie da się ukryć, że przy insulinooporności zdrowe jedzenie owoców rządzi się kilkoma prawami” – piszą dietetyczki z poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Specjalistki stworzyły „ABC jedzenia owoców w insulinooporności”. Te rady warto zapamiętać!
Insulinooporność
Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.
W życiu z insulinoopornością bardzo ważna jest dieta. W związku z tym wokół insulinooporności narosło wiele mitów. Jednym z nich jest unikanie wszystkich owoców. Czy tak faktycznie powinno się robić? Niekoniecznie. Prawdziwe jest jednak zdanie: z owocami przy insulinooporności należy uważać.
„Nie przekraczaj ilości 200-300 gramów owoców na dzień. Staraj się, by było to maksymalnie 100-150 gramów na raz.
Owoce zawsze łącz ze źródłem białka i tłuszczu. Jeśli chcesz zjeść owoc w pojedynkę, niech będzie to deser po pełnowartościowym posiłku, np. obiedzie” – zalecają dietetyczki z „Holistycznie zdrowi”.
Jakich owoców unikać?
Zofia Katowska i Julia Fiedler dodają:
„Na co dzień jedz na surowo. Im mniej dojrzały owoc, tym lepiej. Jedz ze skórką, to źródło błonnika i witamin. Najlepsze są owoce w całości lub kawałkach. Unikaj 100 proc. owocowych soków, smoothie, musów”
Dietetyczki wyjaśniają też, dlaczego przy insulinooporności nie należy unikać wszystkich owoców.
„Chodzi tu szczególnie o duże ilości owoców suszonych, o owoce kandyzowane i owoce w puszkach. Mają one w sobie bardzo dużo cukru w małej objętości, dodatkowo owoce kandyzowane i w puszkach są dosładzane sacharozą, o czym musimy pamiętać” – piszą.
Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność
Profil „Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność” prowadzony jest przez dwie dietetyczki: Zofię Katowską i Julię Fiedler. Profil jest jednym z wielu należących do specjalistów poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Jak ekspertki same o sobie piszą: „Uczymy jak zdrowo żyć z insulinoopornością, dzielimy się przepisami z niskim IG, bazujemy na badaniach naukowych”. Profil obserwuje coraz więcej osób.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Zobacz także

„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020