Przejdź do treści

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy
Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Kawa w drodze do pracy, podczas spotkania i w ciągu dnia na rozbudzenie. Dodaje energetycznego kopa, poprawia koncentrację. Mała czarna, latte na podwójnym espresso lub z mlekiem sojowym. Czy nie przesadzamy jednak z ilością? O wpływie picia kawy na serce, rozmawiamy z internistką Agnieszką Kuś. 

Większość z nas pije kawę. Jedni sięgają po nią ze względu na walory smakowe, natomiast drudzy – po energetycznego kopa. Stała się nieodłącznym elementem spotkań i niestety, wielokrotnie sięgamy po nią zbyt często.

Urszula Gruszka: Jak kofeina wpływa na nasze zdrowie?

Agnieszka Kuś: Kofeina to psychoaktywna substancja, która występuje w kawie, herbacie, napojach energetycznych, czekoladzie a nawet środkach przeciwbólowych. Kofeina z kawy znacznie szybciej nas pobudza, niż ta zawarta w herbacie. Z jednej strony ma ona właściwości uzależniające, czyli po zrezygnowaniu z niej w drastyczny sposób, mogą pojawić się objawy odstawienia. Jest to rozdrażnienie, senność, zmęczenie lub bóle głowy. Z drugiej strony, liczne badania wskazują na to, że jej regularne spożywanie ma prozdrowotny wpływ na zdrowie, między innymi obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Działanie kawy zależy przede wszystkim od kofeiny i przeciwutleniaczy w niej zawartych.

Poranna kawa – słaby wybór

Można spotkać się z wieloma sprzecznymi informacjami dotyczącymi picia kawy. Odpowiedzmy sobie jasno: czy kawa jest zdrowa?

To prawda, że zdarzają się sprzeczne informacje na temat kawy. Jedne badania zakładają, że jest ona zdrowa i polecana, natomiast drugie wskazują na niebezpieczeństwa. Jest to zależne od grupy osób, na których było przeprowadzane badanie.

Napój podawany osobom, które nigdy wcześniej nie piły kawy i które nie wykazują dobrych tolerancji na kofeinę, w początkowym stadium spożywania może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Może zwiększać insulinooporność, działać niekorzystnie na układ naczyniowo-sercowy, zwiększać zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, podnosić ciśnienie krwi i  powodować większe ryzyko zawału serca. Natomiast kawa spożywana przez dłuższy okres czasu, regularnie i w umiarkowanych ilościach (2-3 filiżanki na dzień), działa korzystnie. U takich osób przeciwutleniacze nie są stłumione przez kofeinę i dobrze wpływają na zdrowie a organizm jest przyzwyczajony do przyjmowania substancji.

Piecie kawy a choroby serca. Czy jest zależność? 

Korzyści wynikające z picia kawy zwykle są przypisywane wysokiemu stężeniu polifenoli – przeciwutleniających składników odżywczych, które mogą pomóc zrównoważyć mediatory zapalne we krwi i chronić przed wszystkimi rodzajami chorób, nie tylko chorobami serca. Było przeprowadzonych wiele badań, które analizowały wpływ kawy na serce. Wiele z nich wskazuje na to, że picie 2-3 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet o około 19 proc. Wynika to z poprawy funkcji śródbłonka, na który kawa ma pozytywne oddziaływanie. Gdy komórki śródbłonka i tętnice dobrze funkcjonują, krew płynie łatwiej, serce nie musi pracować tak ciężko, a prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy jest mniejsze. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko śmierci związanej z chorobami serca.

Jaka jest bezpieczna dawka kawy dla serca?

Jeśli osoba pijąca kawę nie odczuwa negatywnych symptomów i dobrze przyjmuje kofeinę, wówczas bezpieczna dawka to do pięciu filiżanek kawy dziennie. Jako lekarz, zalecam mniejszą ilość, ograniczyć się do 2-3 dawek. Często zapominamy, że kofeina zawarta jest w różnych produktach, np. herbacie, którą zdarza nam się pić w ciągu dnia. Zatem, jeśli jest godzina 13 a masz już za sobą dwie filiżanki kawy, coca-colę i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz. Jeśli musimy sięgać po kawę ze względu na „doładowanie energetyczne”, warto przeanalizować jakość naszego snu i formę odpoczynku. 

Instytut Żywności i Żywienia, powołując się na liczne badania, podaje, że umiarkowane spożycie kofeiny nie wykazuje wyraźnego związku z jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Przy czym „umiarkowanie” definiuje jako 300 mg kofeiny dziennie. Jest to ilość zawarta w dwóch, trzech kawach – w zależności m.in. od kawy i sposobu parzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?