Przejdź do treści

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy
Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kawa w drodze do pracy, podczas spotkania i w ciągu dnia na rozbudzenie. Dodaje energetycznego kopa, poprawia koncentrację. Mała czarna, latte na podwójnym espresso lub z mlekiem sojowym. Czy nie przesadzamy jednak z ilością? O wpływie picia kawy na serce, rozmawiamy z internistką Agnieszką Kuś. 

Większość z nas pije kawę. Jedni sięgają po nią ze względu na walory smakowe, natomiast drudzy – po energetycznego kopa. Stała się nieodłącznym elementem spotkań i niestety, wielokrotnie sięgamy po nią zbyt często.

Urszula Gruszka: Jak kofeina wpływa na nasze zdrowie?

Agnieszka Kuś: Kofeina to psychoaktywna substancja, która występuje w kawie, herbacie, napojach energetycznych, czekoladzie a nawet środkach przeciwbólowych. Kofeina z kawy znacznie szybciej nas pobudza, niż ta zawarta w herbacie. Z jednej strony ma ona właściwości uzależniające, czyli po zrezygnowaniu z niej w drastyczny sposób, mogą pojawić się objawy odstawienia. Jest to rozdrażnienie, senność, zmęczenie lub bóle głowy. Z drugiej strony, liczne badania wskazują na to, że jej regularne spożywanie ma prozdrowotny wpływ na zdrowie, między innymi obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Działanie kawy zależy przede wszystkim od kofeiny i przeciwutleniaczy w niej zawartych.

Poranna kawa – słaby wybór

Można spotkać się z wieloma sprzecznymi informacjami dotyczącymi picia kawy. Odpowiedzmy sobie jasno: czy kawa jest zdrowa?

To prawda, że zdarzają się sprzeczne informacje na temat kawy. Jedne badania zakładają, że jest ona zdrowa i polecana, natomiast drugie wskazują na niebezpieczeństwa. Jest to zależne od grupy osób, na których było przeprowadzane badanie.

Napój podawany osobom, które nigdy wcześniej nie piły kawy i które nie wykazują dobrych tolerancji na kofeinę, w początkowym stadium spożywania może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Może zwiększać insulinooporność, działać niekorzystnie na układ naczyniowo-sercowy, zwiększać zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, podnosić ciśnienie krwi i  powodować większe ryzyko zawału serca. Natomiast kawa spożywana przez dłuższy okres czasu, regularnie i w umiarkowanych ilościach (2-3 filiżanki na dzień), działa korzystnie. U takich osób przeciwutleniacze nie są stłumione przez kofeinę i dobrze wpływają na zdrowie a organizm jest przyzwyczajony do przyjmowania substancji.

Piecie kawy a choroby serca. Czy jest zależność? 

Korzyści wynikające z picia kawy zwykle są przypisywane wysokiemu stężeniu polifenoli – przeciwutleniających składników odżywczych, które mogą pomóc zrównoważyć mediatory zapalne we krwi i chronić przed wszystkimi rodzajami chorób, nie tylko chorobami serca. Było przeprowadzonych wiele badań, które analizowały wpływ kawy na serce. Wiele z nich wskazuje na to, że picie 2-3 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet o około 19 proc. Wynika to z poprawy funkcji śródbłonka, na który kawa ma pozytywne oddziaływanie. Gdy komórki śródbłonka i tętnice dobrze funkcjonują, krew płynie łatwiej, serce nie musi pracować tak ciężko, a prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy jest mniejsze. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko śmierci związanej z chorobami serca.

Jaka jest bezpieczna dawka kawy dla serca?

Jeśli osoba pijąca kawę nie odczuwa negatywnych symptomów i dobrze przyjmuje kofeinę, wówczas bezpieczna dawka to do pięciu filiżanek kawy dziennie. Jako lekarz, zalecam mniejszą ilość, ograniczyć się do 2-3 dawek. Często zapominamy, że kofeina zawarta jest w różnych produktach, np. herbacie, którą zdarza nam się pić w ciągu dnia. Zatem, jeśli jest godzina 13 a masz już za sobą dwie filiżanki kawy, coca-colę i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz. Jeśli musimy sięgać po kawę ze względu na „doładowanie energetyczne”, warto przeanalizować jakość naszego snu i formę odpoczynku. 

Instytut Żywności i Żywienia, powołując się na liczne badania, podaje, że umiarkowane spożycie kofeiny nie wykazuje wyraźnego związku z jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Przy czym „umiarkowanie” definiuje jako 300 mg kofeiny dziennie. Jest to ilość zawarta w dwóch, trzech kawach – w zależności m.in. od kawy i sposobu parzenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

×