Przejdź do treści

„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka

O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy
Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Kawa w drodze do pracy, podczas spotkania i w ciągu dnia na rozbudzenie. Dodaje energetycznego kopa, poprawia koncentrację. Mała czarna, latte na podwójnym espresso lub z mlekiem sojowym. Czy nie przesadzamy jednak z ilością? O wpływie picia kawy na serce, rozmawiamy z internistką Agnieszką Kuś. 

Większość z nas pije kawę. Jedni sięgają po nią ze względu na walory smakowe, natomiast drudzy – po energetycznego kopa. Stała się nieodłącznym elementem spotkań i niestety, wielokrotnie sięgamy po nią zbyt często.

Urszula Gruszka: Jak kofeina wpływa na nasze zdrowie?

Agnieszka Kuś: Kofeina to psychoaktywna substancja, która występuje w kawie, herbacie, napojach energetycznych, czekoladzie a nawet środkach przeciwbólowych. Kofeina z kawy znacznie szybciej nas pobudza, niż ta zawarta w herbacie. Z jednej strony ma ona właściwości uzależniające, czyli po zrezygnowaniu z niej w drastyczny sposób, mogą pojawić się objawy odstawienia. Jest to rozdrażnienie, senność, zmęczenie lub bóle głowy. Z drugiej strony, liczne badania wskazują na to, że jej regularne spożywanie ma prozdrowotny wpływ na zdrowie, między innymi obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II. Działanie kawy zależy przede wszystkim od kofeiny i przeciwutleniaczy w niej zawartych.

Poranna kawa – słaby wybór

Można spotkać się z wieloma sprzecznymi informacjami dotyczącymi picia kawy. Odpowiedzmy sobie jasno: czy kawa jest zdrowa?

To prawda, że zdarzają się sprzeczne informacje na temat kawy. Jedne badania zakładają, że jest ona zdrowa i polecana, natomiast drugie wskazują na niebezpieczeństwa. Jest to zależne od grupy osób, na których było przeprowadzane badanie.

Napój podawany osobom, które nigdy wcześniej nie piły kawy i które nie wykazują dobrych tolerancji na kofeinę, w początkowym stadium spożywania może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Może zwiększać insulinooporność, działać niekorzystnie na układ naczyniowo-sercowy, zwiększać zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, podnosić ciśnienie krwi i  powodować większe ryzyko zawału serca. Natomiast kawa spożywana przez dłuższy okres czasu, regularnie i w umiarkowanych ilościach (2-3 filiżanki na dzień), działa korzystnie. U takich osób przeciwutleniacze nie są stłumione przez kofeinę i dobrze wpływają na zdrowie a organizm jest przyzwyczajony do przyjmowania substancji.

Piecie kawy a choroby serca. Czy jest zależność? 

Korzyści wynikające z picia kawy zwykle są przypisywane wysokiemu stężeniu polifenoli – przeciwutleniających składników odżywczych, które mogą pomóc zrównoważyć mediatory zapalne we krwi i chronić przed wszystkimi rodzajami chorób, nie tylko chorobami serca. Było przeprowadzonych wiele badań, które analizowały wpływ kawy na serce. Wiele z nich wskazuje na to, że picie 2-3 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko udaru u kobiet o około 19 proc. Wynika to z poprawy funkcji śródbłonka, na który kawa ma pozytywne oddziaływanie. Gdy komórki śródbłonka i tętnice dobrze funkcjonują, krew płynie łatwiej, serce nie musi pracować tak ciężko, a prawdopodobieństwo rozwoju miażdżycy jest mniejsze. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko śmierci związanej z chorobami serca.

Jaka jest bezpieczna dawka kawy dla serca?

Jeśli osoba pijąca kawę nie odczuwa negatywnych symptomów i dobrze przyjmuje kofeinę, wówczas bezpieczna dawka to do pięciu filiżanek kawy dziennie. Jako lekarz, zalecam mniejszą ilość, ograniczyć się do 2-3 dawek. Często zapominamy, że kofeina zawarta jest w różnych produktach, np. herbacie, którą zdarza nam się pić w ciągu dnia. Zatem, jeśli jest godzina 13 a masz już za sobą dwie filiżanki kawy, coca-colę i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz. Jeśli musimy sięgać po kawę ze względu na „doładowanie energetyczne”, warto przeanalizować jakość naszego snu i formę odpoczynku. 

Instytut Żywności i Żywienia, powołując się na liczne badania, podaje, że umiarkowane spożycie kofeiny nie wykazuje wyraźnego związku z jakimkolwiek zagrożeniem dla zdrowia. Przy czym „umiarkowanie” definiuje jako 300 mg kofeiny dziennie. Jest to ilość zawarta w dwóch, trzech kawach – w zależności m.in. od kawy i sposobu parzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol