Przejdź do treści

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Tekst o uzależniających skutkach nadmiaru cukru. Na zdjęciu: Kobieta trzymająca dwa lizaki nad swoimi oczami - HelloZdrowie
Nadmiar cukru w diecie / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku” – pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na Instagramie ekspert wyjaśnia, co niszczy nadmiar cukru w diecie.

Co niszczy nadmiar cukru w diecie?

Mikołaj Choroszyński odpowiada na to pytanie. Nadmiar cukru w diecie niszczy nasz mózg, serce, oczy, wątrobę, stopy, nerki, jelito cienkie, jelito grube, tętnice i żyły, trzustkę oraz cały układ krwionośny i nerwowy.

Psychodietetyk dodaje, że na całym świecie istnieją ograniczenia na dzienną ilość cukru.

„Część osób jest w stanie powstrzymać się od cukru, zrobić sobie cukrowy detoks. Jednak później, jeśli chociaż kęs słodkiego pojawia się w ich diecie, wpadają w ciąg, który może trwać tygodniami lub nawet miesiącami. Zupełnie jak alkoholik po pierwszej lampce czy kieliszku” – pisze Mikołaj Choroszyński.

I wyjaśnia, że w swojej pracy spotkał się z przypadkami osób, które w takim ciągu potrafią od rana do wieczora jeść same słodycze:

„Dziennie kilka tabliczek czekolady i jakieś ciasteczka, nie jedząc żywności konwencjonalnej. Żadnej kanapki, żadnego warzywa, nic.”

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

Co robi z nami cukier?

Psychodietetyk tłumaczy, że cukier bardzo silnie oddziałuje na mechanizmy nagrody, więc wydziela produkcję dopaminy – ważnego neurotransmitera, który odpowiada za utrzymanie naszej motywacji. System ten jest również zaangażowany w powstawanie uzależnienia.

„Dostarczając substancję psychoaktywną, wyzwala się całą kaskadę endorfin dających nam niesamowite uczucie przyjemności. Jednak z czasem układ nerwowy staje się odporny, więc dawka zaczyna wzrastać, aby dać ten sam poziom przyjemności, czyli mamy tutaj znowu bliźniaczy mechanizm jak w przypadku uzależnienia od innych substancji” – dodaje psychodietetyk.

Cukier przyczynia się do rozwoju insulinooporności, która w najbliższych latach może dotykać nawet 70 proc. społeczeństwa.

„Nieleczona insulinooporność w przeciągu 10-20 lat może zamienić się w pełnowymiarową cukrzycę drugiego typu oraz szereg chorób metabolicznych niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia. Jest to istotne szczególnie teraz podczas pandemii, większość osób z grupy ryzyka to osoby z chorobami metabolicznymi” – tłumaczy Mikołaj Choroszyński.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Mikołaj Choroszyński – kim jest?

Dietetyk, psychodietetyk, badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.

Aktywny w mediach społecznościowych. Obecnie jego profil na Instagramie obserwuje niemal 3 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?