Przejdź do treści

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Nadmiar cukru w diecie / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku” – pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na Instagramie ekspert wyjaśnia, co niszczy nadmiar cukru w diecie.

Co niszczy nadmiar cukru w diecie?

Mikołaj Choroszyński odpowiada na to pytanie. Nadmiar cukru w diecie niszczy nasz mózg, serce, oczy, wątrobę, stopy, nerki, jelito cienkie, jelito grube, tętnice i żyły, trzustkę oraz cały układ krwionośny i nerwowy.

Psychodietetyk dodaje, że na całym świecie istnieją ograniczenia na dzienną ilość cukru.

„Część osób jest w stanie powstrzymać się od cukru, zrobić sobie cukrowy detoks. Jednak później, jeśli chociaż kęs słodkiego pojawia się w ich diecie, wpadają w ciąg, który może trwać tygodniami lub nawet miesiącami. Zupełnie jak alkoholik po pierwszej lampce czy kieliszku” – pisze Mikołaj Choroszyński.

I wyjaśnia, że w swojej pracy spotkał się z przypadkami osób, które w takim ciągu potrafią od rana do wieczora jeść same słodycze:

„Dziennie kilka tabliczek czekolady i jakieś ciasteczka, nie jedząc żywności konwencjonalnej. Żadnej kanapki, żadnego warzywa, nic.”

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

Co robi z nami cukier?

Psychodietetyk tłumaczy, że cukier bardzo silnie oddziałuje na mechanizmy nagrody, więc wydziela produkcję dopaminy – ważnego neurotransmitera, który odpowiada za utrzymanie naszej motywacji. System ten jest również zaangażowany w powstawanie uzależnienia.

„Dostarczając substancję psychoaktywną, wyzwala się całą kaskadę endorfin dających nam niesamowite uczucie przyjemności. Jednak z czasem układ nerwowy staje się odporny, więc dawka zaczyna wzrastać, aby dać ten sam poziom przyjemności, czyli mamy tutaj znowu bliźniaczy mechanizm jak w przypadku uzależnienia od innych substancji” – dodaje psychodietetyk.

Cukier przyczynia się do rozwoju insulinooporności, która w najbliższych latach może dotykać nawet 70 proc. społeczeństwa.

„Nieleczona insulinooporność w przeciągu 10-20 lat może zamienić się w pełnowymiarową cukrzycę drugiego typu oraz szereg chorób metabolicznych niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia. Jest to istotne szczególnie teraz podczas pandemii, większość osób z grupy ryzyka to osoby z chorobami metabolicznymi” – tłumaczy Mikołaj Choroszyński.

Mikołaj Choroszyński – kim jest?

Dietetyk, psychodietetyk, badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.

Aktywny w mediach społecznościowych. Obecnie jego profil na Instagramie obserwuje niemal 3 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Dwie kobiety leżą na kocu

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Nie wszystkich produktów z cukrem musisz unikać. Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego i jakie to produkty

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Te proste zmiany sprawią, że będziesz bardziej najedzona i będziesz lepiej się czuła. Podpowiada Anna Reguła

Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

×