Przejdź do treści

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Nadmiar cukru w diecie / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

„Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku” – pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na Instagramie ekspert wyjaśnia, co niszczy nadmiar cukru w diecie.

Co niszczy nadmiar cukru w diecie?

Mikołaj Choroszyński odpowiada na to pytanie. Nadmiar cukru w diecie niszczy nasz mózg, serce, oczy, wątrobę, stopy, nerki, jelito cienkie, jelito grube, tętnice i żyły, trzustkę oraz cały układ krwionośny i nerwowy.

Psychodietetyk dodaje, że na całym świecie istnieją ograniczenia na dzienną ilość cukru.

„Część osób jest w stanie powstrzymać się od cukru, zrobić sobie cukrowy detoks. Jednak później, jeśli chociaż kęs słodkiego pojawia się w ich diecie, wpadają w ciąg, który może trwać tygodniami lub nawet miesiącami. Zupełnie jak alkoholik po pierwszej lampce czy kieliszku” – pisze Mikołaj Choroszyński.

I wyjaśnia, że w swojej pracy spotkał się z przypadkami osób, które w takim ciągu potrafią od rana do wieczora jeść same słodycze:

„Dziennie kilka tabliczek czekolady i jakieś ciasteczka, nie jedząc żywności konwencjonalnej. Żadnej kanapki, żadnego warzywa, nic.”

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

Co robi z nami cukier?

Psychodietetyk tłumaczy, że cukier bardzo silnie oddziałuje na mechanizmy nagrody, więc wydziela produkcję dopaminy – ważnego neurotransmitera, który odpowiada za utrzymanie naszej motywacji. System ten jest również zaangażowany w powstawanie uzależnienia.

„Dostarczając substancję psychoaktywną, wyzwala się całą kaskadę endorfin dających nam niesamowite uczucie przyjemności. Jednak z czasem układ nerwowy staje się odporny, więc dawka zaczyna wzrastać, aby dać ten sam poziom przyjemności, czyli mamy tutaj znowu bliźniaczy mechanizm jak w przypadku uzależnienia od innych substancji” – dodaje psychodietetyk.

Cukier przyczynia się do rozwoju insulinooporności, która w najbliższych latach może dotykać nawet 70 proc. społeczeństwa.

„Nieleczona insulinooporność w przeciągu 10-20 lat może zamienić się w pełnowymiarową cukrzycę drugiego typu oraz szereg chorób metabolicznych niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia. Jest to istotne szczególnie teraz podczas pandemii, większość osób z grupy ryzyka to osoby z chorobami metabolicznymi” – tłumaczy Mikołaj Choroszyński.

Mikołaj Choroszyński – kim jest?

Dietetyk, psychodietetyk, badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.

Aktywny w mediach społecznościowych. Obecnie jego profil na Instagramie obserwuje niemal 3 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Mikołaj Choroszyński

Mikołaj Choroszyński: Cukier to substancja, która w nadmiarze jest dla nas toksyczna, uszkadza wszystko na swojej drodze

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×