3 min.
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Nadmiar cukru w diecie / pexels
Najnowsze
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
13.01.2021
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
„Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku” – pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na Instagramie ekspert wyjaśnia, co niszczy nadmiar cukru w diecie.
Spis treści
Co niszczy nadmiar cukru w diecie?
Mikołaj Choroszyński odpowiada na to pytanie. Nadmiar cukru w diecie niszczy nasz mózg, serce, oczy, wątrobę, stopy, nerki, jelito cienkie, jelito grube, tętnice i żyły, trzustkę oraz cały układ krwionośny i nerwowy.
Psychodietetyk dodaje, że na całym świecie istnieją ograniczenia na dzienną ilość cukru.
„Część osób jest w stanie powstrzymać się od cukru, zrobić sobie cukrowy detoks. Jednak później, jeśli chociaż kęs słodkiego pojawia się w ich diecie, wpadają w ciąg, który może trwać tygodniami lub nawet miesiącami. Zupełnie jak alkoholik po pierwszej lampce czy kieliszku” – pisze Mikołaj Choroszyński.
I wyjaśnia, że w swojej pracy spotkał się z przypadkami osób, które w takim ciągu potrafią od rana do wieczora jeść same słodycze:
„Dziennie kilka tabliczek czekolady i jakieś ciasteczka, nie jedząc żywności konwencjonalnej. Żadnej kanapki, żadnego warzywa, nic.”
Co robi z nami cukier?
Psychodietetyk tłumaczy, że cukier bardzo silnie oddziałuje na mechanizmy nagrody, więc wydziela produkcję dopaminy – ważnego neurotransmitera, który odpowiada za utrzymanie naszej motywacji. System ten jest również zaangażowany w powstawanie uzależnienia.
„Dostarczając substancję psychoaktywną, wyzwala się całą kaskadę endorfin dających nam niesamowite uczucie przyjemności. Jednak z czasem układ nerwowy staje się odporny, więc dawka zaczyna wzrastać, aby dać ten sam poziom przyjemności, czyli mamy tutaj znowu bliźniaczy mechanizm jak w przypadku uzależnienia od innych substancji” – dodaje psychodietetyk.
Cukier przyczynia się do rozwoju insulinooporności, która w najbliższych latach może dotykać nawet 70 proc. społeczeństwa.
„Nieleczona insulinooporność w przeciągu 10-20 lat może zamienić się w pełnowymiarową cukrzycę drugiego typu oraz szereg chorób metabolicznych niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia. Jest to istotne szczególnie teraz podczas pandemii, większość osób z grupy ryzyka to osoby z chorobami metabolicznymi” – tłumaczy Mikołaj Choroszyński.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Mikołaj Choroszyński – kim jest?
Dietetyk, psychodietetyk, badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.
Zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.
Aktywny w mediach społecznościowych. Obecnie jego profil na Instagramie obserwuje niemal 3 tys. osób.
Udostępnij
Zobacz także

„Często miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard, autorka książki „Jak jeść słodycze i nie tyć”

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020