Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!
Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, prowadzącej bloga Veganbanda, jest dla ciebie!
„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut”
Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. W najnowszej książce Idy Kulawik znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna!
Przedstawiamy trzy przepisy z książki.
Marokańska bissara (2 duże porcje)
Marokańska bissara / mat. prasowe Veganbanda
„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” – pisze Ida Kulawik.
Składniki podstawowe:
- 2 puszki (po 400 g) białej fasoli,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania),
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania).
Opcjonalnie:
- sok z cytryny – do polania
Wykonanie:
- Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
- Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
- Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
- Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
- Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
- Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej ci smakuje.
Wskazówki:
Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.
Chilli sin carne (2 porcje)
Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda
„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex” – pisze o tej potrawie autorka bloga Veganbanda.
Składniki podstawowe:
- 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli,
- 2 czerwone cebule,
- 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów,
- przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku,
- oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli.
Opcjonalnie:
- limonka – do podania,
- kolendra lub natka pietruszki – do posypania,
- wędzona papryka – do smaku,
- świeże chilli – do podania.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
- Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
- Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
- Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.
Wskazówki:
Chilli możesz dodatkowo wzbogacić o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.
Bounty w słoiczkach (2 porcje)
Bounty w słoiczkach / mat. prasowe Veganbanda
„Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię” – pisze Ida Kulawik.
Składniki podstawowe:
- 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego,
- 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych,
- 3 łyżki kaszki manny,
- 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu,
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
- Do garnka wlej napój roślinny.
- Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
- Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
- Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
- Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:
– połam ją na kostki i umieść w miseczce,
– w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
– na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
– wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać. - Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
- Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.
Wskazówki:
W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.
Ida Kulawik – Kuchnia roślinna to jej pasja, a weganizm to filozofia, którą stara się kierować w życiu. Od lat gotuje roślinnie i prowadzi bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie ma pięć książek kulinarnych. Kocha przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.
RozwińZobacz także
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy
„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek
się ten artykuł?