Przejdź do treści

Seitan – co to jest? Gdzie kupić? Jak zrobić? Przepis na „mięso Buddy”

Seitan – co to jest? Gdzie kupić? Jak zrobić? Przepis Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Interesują Cię produkty wegańskie? Szukasz dobrej alternatywy dla mięsa? W takim razie zwróć uwagę na seitan, czyli tzw. „mięso Buddy”. Możesz je zakupić w gotowej formie, jak i samodzielnie przygotować w domu – wówczas możesz mu nadać niemal dowolny smak i kształt. Gdzie można znaleźć tego rodzaju produkty dla wegan? Jak zrobić seitan i czy jest on zdrowy? Wyjaśniamy.

Co to jest seitan?

Seitan, znany też jako „chińskie mięso” lub „mięso Buddy”, to roślinny produkt, który świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa. Składa się w większości z białka zbożowego, a konkretnie – z glutenu. Otrzymywany jest on z mąki zbożowej, poprzez wypłukanie z niej skrobi. Wyróżnia się lekko brązową barwą, neutralnym smakiem oraz teksturą podobną do mięsa – podobnie jak ono, jest on porowaty, gąbczasty oraz włóknisty. 

Seitan jest popularnym składnikiem w tradycyjnej kuchni japońskiej, chińskiej, koreańskiej oraz rosyjskiej. Chętnie jego walory wykorzystują wegetarianie. Sama nazwa tego przysmaku została ukuta przez Japończyka, George Ohsawę, który opracował również dietę oraz filozofię makrobiotyczną.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Seitan – przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić seitan? Przepis znajdziesz poniżej. 

Składniki na ciasto: 

  • 2 szklanki wody, 
  • 1 kg mąki, 
  • 2 łyżki oregano, 
  • 2 łyżki tymianku, 
  • 2 łyżki suszonego czosnku. 

Składniki na zalewę do gotowania: 

  • pół szklanki sosu sojowego, 
  • 1 łyżka słodkiej papryki, 
  • 3 szklanki wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka suszonego czosnku. 

Sposób przygotowania 

  1. Z wyżej podanych składników zacznij wyrabiać ciasto. Powinno być ono elastyczne i dość twarde – nieco twardsze niż to na pierogi. Kiedy będzie gotowe, włóż je do miski i przykryj je folią. Odstaw przynajmniej na pół godziny. 
  2. Umieść ciasto w większej misce, dolej do niego bardzo zimną wodę i dalej je wyrabiaj. Dzięki wodzie wypłuczesz z niego skrobię. W trakcie całej czynności wodę wymieniaj kilkukrotnie,. Możesz przestać wyrabiać ciasto, kiedy stanie się ono żółte, a woda będzie czysta. W misce powinien zostać elastyczny, nieco gumiasty gluten.  
  3. Odciśnij gluten i spróbuj mu nadać kształt batona (choć podczas gotowania najpewniej się on zmieni). 
  4. Przygotuj zalewę i ja zagotuj. Do wrzącej wody włóż seitan i pod przykrywką, gotuj go przez godzinę, ustawiając mniejszą moc grzewczą palnika. 
  5. Następnie ostudź seitan i zjedz. 
Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Jak podawać seitan?

Możesz spożywać seitan solo, jednak jest to tylko jedna z możliwości – w rzeczywistości jest ich o wiele, wiele więcej. Możesz np. pokroić chińskie mięso w plastry, a następnie je zamarynować. Dlaczego warto to zrobić? Dlatego, że marynata nada mu wyjątkowy smak. To, jaki on będzie, zależy już tylko od Twojej inwencji. Przykładowo, możesz seitan natrzeć mieszanką z czosnku, sosu sojowego, papryczek chilli, pieprzu, soli, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Aby wchłonął on wszystkie smaki i aromaty, najlepiej włożyć go po zamarynowaniu na kilka godzin do lodówki. 

Seitan możesz też usmażyć tak jak kotlety lub pokroić go wcześniej również w plastry. Na patelni warto więc rozgrzać olej rzepakowy do temperatury 190°C, a następnie smażyć ów przysmak przez 10 minut na każdej ze stron. Jeszcze lepszy on będzie, jeśli posypiesz go później sezamem. Świetnie smakuje również seitan upieczony. Wspaniale dopełni on smak gulaszu czy tez dań typu stir-fry, które są szybko podsmażane i jednocześnie mieszane. Jak więc widać, daje on ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. 

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Czy seitan jest zdrowy? Wartości odżywcze

Seitan stanowi bogate źródło białka roślinnego. Można w nim znaleźć aż 75 g czystego białka – będzie on zatem doskonałym zamiennikiem mięsa dla dzieci, ciężarnych kobiet, a nawet sportowców. Oprócz tego, jest on źródłem witamin z grupy B, żelaza, a także niewielkich ilości węglowodanów. Jest on również skarbnicą protein, których jest w nim o wiele więcej niż np. w tofu. Ze względu na małe stężenie tłuszczów doskonale sprawdzi się on jako składnik diet. Seitan pomaga także obniżyć poziom cholesterolu, a przy okazji poprawia samopoczucie. Pozbawiony jest także hormonów czy antybiotyków, które są zawarte w zwykłym mięsie. Kolejnym jego atutem jest lekkostrawność. 

Seitan składa się jednak głównie z glutenu, dlatego nie jest on wskazany dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością na ów składnik. 

Seitan – gdzie go kupić?

Seitan, podobnie jak i inne wege produkty, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Bez problemu dostaniesz go i w kawałku, i w proszku. Wiele osób jest jednak zdania, że lepiej smakuje on, jeśli jest przyrządzony w domu. 

Seitan – cena

Cena seitanu w kawałku wynosi zwykle od 45 zł za 65 kg. Natomiast koszt produktu sproszkowanego utrzymuje się na poziomie od 25 zł do 90 zł za kg. Oczywiście można oba rodzaje seitanu nabywać także i w mniejszych ilościach. 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918974/ (dostęp: 13.11.22) 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32932087/ (dostęp: 13.11.22) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

święta

Święta na bezglutenie

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten to puszka Pandory

Produkty z pszenicy. „Apeluję o niejedzenie ich” – mówi Agnieszka Pająk

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

Ryż - rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Ryż – rodzaje, zalety, właściwości. Przepisy na bezglutenowe dania

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

×