Przejdź do treści

„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

Irena Gajewska
Screen z wideo kampanii RoślinnieJemy, zrealizowane w Papaya Films
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pani Irena ma 93 lata i od 30 lat nie je mięsa. Seniorka udowadnia, że rezygnacja z mięsnej diety nie tylko przyczynia się do zminimalizowania cierpienia zwierząt, ale również wychodzi jej na zdrowie. Jesteście ciekawi, jak pani Irena czuje się na diecie wegetariańskiej? Koniecznie poznajcie jej historię.

Irena Gajewska trzy dekady temu temu zrezygnowała z jedzenia mięsa. Specjalnie dla niej kucharze gotują dania wegetariańskie. – Pani Irenka zje wszystko, byleby nie było mięsa – mówi Grzegorz Brodalski, kucharz domu seniora „Harmonia”, którego pani Irena jest podopieczną.

Od 30 lat na diecie wegetariańskiej

To właśnie do domu seniora zaproszono kamery Papaya Films, by utrwalić historię pani Ireny. Seniorka całą sobą zaświadcza, że zrezygnowanie z mięsnej diety jest możliwe w niemal każdym momencie życia. Ona na przykład przeszła na wegetarianizm będąc po sześćdziesiątce. Jak się czuje? Świetnie, nic ją nie boli, nie choruje. – Wątroba mnie nie boli, trzustka mnie nie boli. Widzę dobrze, dajcie mi coś, to wam przeczytam. Po prostu nie choruję – przyznaje i żartuje: – Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć.

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie, prosto z serca: ? https://www.facebook.com/roslinniejemy/posts/2293784800748308#Roślinniejemy

Gepostet von RoślinnieJemy am Donnerstag, 29. August 2019

W trosce o braci mniejszych

Pani Irena czerpie radość z troski o każde najmniejsze stworzenie. – Jest ta energia miłości w nas, dla tego zwierzęcia, dla tej muchy, która mnie dzisiaj prześladowała. To mówiłam: „nie ma nikogo ze mną, to polataj sobie” – opowiada seniorka.

Zwierzęta hodujemy i ten chów zwierzęcy przemysłowy jest niehumanitarny. Niech się ludzie chociaż zaczną zastanawiać – dodaje.

Bez spiny jem rośliny kampania

Kampania RoślinnieJemy ma na celu pokazanie, że aby pomóc planecie „odetchnąć”, nie trzeba od razu określać się mianem weganina czy wegetarianina. Wystarczy coraz częściej jadać roślinne dania i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. 93-letnia pani Irena stanowi wspaniałą inspirację do zmian, udowadniając, że nigdy nie jest za późno, by zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa. Będąc na diecie roślinnej, rocznie możemy uratować nawet 500 zwierząt. Podopieczni domu seniora „Harmonia” na nagraniu potwierdzają, że roślinna kuchnia może być równie smaczna co mięsna.

View this post on Instagram

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie.?? Bądź jak Irenka: dołącz do wyzwania @veganchallengepl ???? wspieraj działania @roslinniejemy ??? @otwarteklatki ???? @osrodekjelonki ?? i wszystkie inicjatywy, które promują kuchnię pełną… empatii. Nie tylko względem zwierząt, ale również drugiego (zdrowszego!) człowieka i naszej planety. ? Jak to kazała przekazać Irenka: "ściskam Was Kochani, każdy krok się liczy!"? Za wsparcie z całego serca dziękujemy: DS Harmonia, Marcinowi Popielarzowi @popek_52 z @lesnydworsuleczyno i @bialykrolikgdynia, który przyrządził dla domowników wspaniałą wegańską ucztę??? Ani Kamińskiej z Ośrodka Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach, dzięki której Irenka odbyła najwspanialszą podróż od lat. I nade wszystko: ekipie @papaya_films z Julią Rogowską @niechcemisie i Patrykiem Kinem @patrykkin na czele, którzy stworzyli film, z którego dobro wylewa się strumieniami.?? #RoślinnieJemy #nigdyniejestzapóźno #MiejSerceDlaZwierząt

A post shared by RoślinnieJemy ? (@roslinniejemy) on

Kilkuminutowe wideo zostało zrealizowane przez studio Papaya Films, by wspierać działania Stowarzyszenia otwarte Klatki, akcję RoślinnieJemy i Vegan Challenge. Za jego reżyserię odpowiadała Julia Rogowska, autorem zdjęć był Patryk Kina.

Producing this project for the RoślinnieJemy campaign brought us a lot of joy here at Papaya Films. Directed by Julia Rogowska and lensed by Patryk Kin, the film tells the story of Mrs. Irena—an elderly lady who stands as testament to the fact that abandoning a meat-based diet is possible at any age, and a source of inspiration to those who wish to see their immediate surroundings change for the better. It is with great pleasure that we give you the first in a series of short films intended to support the efforts of the Open Cages Foundation, the RoślinnieJemy campaign, and Vegan Challenge.

Gepostet von Papaya Films am Mittwoch, 28. August 2019

 

Wszystkim, którzy poczuli się zainspirowani, by zrobić pierwszy krok organizatorzy kampanii RoślinnieJemy polecają zapisanie się do wyzwania Vegan Challenge Polska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

×