„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy
Pani Irena ma 93 lata i od 30 lat nie je mięsa. Seniorka udowadnia, że rezygnacja z mięsnej diety nie tylko przyczynia się do zminimalizowania cierpienia zwierząt, ale również wychodzi jej na zdrowie. Jesteście ciekawi, jak pani Irena czuje się na diecie wegetariańskiej? Koniecznie poznajcie jej historię.
Irena Gajewska trzy dekady temu temu zrezygnowała z jedzenia mięsa. Specjalnie dla niej kucharze gotują dania wegetariańskie. – Pani Irenka zje wszystko, byleby nie było mięsa – mówi Grzegorz Brodalski, kucharz domu seniora „Harmonia”, którego pani Irena jest podopieczną.
Od 30 lat na diecie wegetariańskiej
To właśnie do domu seniora zaproszono kamery Papaya Films, by utrwalić historię pani Ireny. Seniorka całą sobą zaświadcza, że zrezygnowanie z mięsnej diety jest możliwe w niemal każdym momencie życia. Ona na przykład przeszła na wegetarianizm będąc po sześćdziesiątce. Jak się czuje? Świetnie, nic ją nie boli, nie choruje. – Wątroba mnie nie boli, trzustka mnie nie boli. Widzę dobrze, dajcie mi coś, to wam przeczytam. Po prostu nie choruję – przyznaje i żartuje: – Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć.
Kilkuminutowe wideo zostało zrealizowane przez studio Papaya Films, by wspierać działania Stowarzyszenia otwarte Klatki, akcję RoślinnieJemy i Vegan Challenge. Za jego reżyserię odpowiadała Julia Rogowska, autorem zdjęć był Patryk Kina.
Producing this project for the RoślinnieJemy campaign brought us a lot of joy here at Papaya Films. Directed by Julia Rogowska and lensed by Patryk Kin, the film tells the story of Mrs. Irena—an elderly lady who stands as testament to the fact that abandoning a meat-based diet is possible at any age, and a source of inspiration to those who wish to see their immediate surroundings change for the better. It is with great pleasure that we give you the first in a series of short films intended to support the efforts of the Open Cages Foundation, the RoślinnieJemy campaign, and Vegan Challenge.
Gepostet von Papaya Films am Mittwoch, 28. August 2019
Wszystkim, którzy poczuli się zainspirowani, by zrobić pierwszy krok organizatorzy kampanii RoślinnieJemy polecają zapisanie się do wyzwania Vegan Challenge Polska.
Zobacz także
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
się ten artykuł?