Przejdź do treści

„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

Irena Gajewska
Screen z wideo kampanii RoślinnieJemy, zrealizowane w Papaya Films
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Pani Irena ma 93 lata i od 30 lat nie je mięsa. Seniorka udowadnia, że rezygnacja z mięsnej diety nie tylko przyczynia się do zminimalizowania cierpienia zwierząt, ale również wychodzi jej na zdrowie. Jesteście ciekawi, jak pani Irena czuje się na diecie wegetariańskiej? Koniecznie poznajcie jej historię.

Irena Gajewska trzy dekady temu temu zrezygnowała z jedzenia mięsa. Specjalnie dla niej kucharze gotują dania wegetariańskie. – Pani Irenka zje wszystko, byleby nie było mięsa – mówi Grzegorz Brodalski, kucharz domu seniora „Harmonia”, którego pani Irena jest podopieczną.

Od 30 lat na diecie wegetariańskiej

To właśnie do domu seniora zaproszono kamery Papaya Films, by utrwalić historię pani Ireny. Seniorka całą sobą zaświadcza, że zrezygnowanie z mięsnej diety jest możliwe w niemal każdym momencie życia. Ona na przykład przeszła na wegetarianizm będąc po sześćdziesiątce. Jak się czuje? Świetnie, nic ją nie boli, nie choruje. – Wątroba mnie nie boli, trzustka mnie nie boli. Widzę dobrze, dajcie mi coś, to wam przeczytam. Po prostu nie choruję – przyznaje i żartuje: – Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć.

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie, prosto z serca: 🌿 https://www.facebook.com/roslinniejemy/posts/2293784800748308#Roślinniejemy

Gepostet von RoślinnieJemy am Donnerstag, 29. August 2019

W trosce o braci mniejszych

Pani Irena czerpie radość z troski o każde najmniejsze stworzenie. – Jest ta energia miłości w nas, dla tego zwierzęcia, dla tej muchy, która mnie dzisiaj prześladowała. To mówiłam: „nie ma nikogo ze mną, to polataj sobie” – opowiada seniorka.

Zwierzęta hodujemy i ten chów zwierzęcy przemysłowy jest niehumanitarny. Niech się ludzie chociaż zaczną zastanawiać – dodaje.

Bez spiny jem rośliny kampania

Kampania RoślinnieJemy ma na celu pokazanie, że aby pomóc planecie „odetchnąć”, nie trzeba od razu określać się mianem weganina czy wegetarianina. Wystarczy coraz częściej jadać roślinne dania i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. 93-letnia pani Irena stanowi wspaniałą inspirację do zmian, udowadniając, że nigdy nie jest za późno, by zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa. Będąc na diecie roślinnej, rocznie możemy uratować nawet 500 zwierząt. Podopieczni domu seniora „Harmonia” na nagraniu potwierdzają, że roślinna kuchnia może być równie smaczna co mięsna.

View this post on Instagram

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie.🌿🔊 Bądź jak Irenka: dołącz do wyzwania @veganchallengepl 🍉🥕🥙🌮 wspieraj działania @roslinniejemy 🌿💡📖 @otwarteklatki 🐮🐑🐖🦊 @osrodekjelonki 🦌🐷 i wszystkie inicjatywy, które promują kuchnię pełną… empatii. Nie tylko względem zwierząt, ale również drugiego (zdrowszego!) człowieka i naszej planety. 🌏 Jak to kazała przekazać Irenka: "ściskam Was Kochani, każdy krok się liczy!"💕 Za wsparcie z całego serca dziękujemy: DS Harmonia, Marcinowi Popielarzowi @popek_52 z @lesnydworsuleczyno i @bialykrolikgdynia, który przyrządził dla domowników wspaniałą wegańską ucztę🌿🍷🍛 Ani Kamińskiej z Ośrodka Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach, dzięki której Irenka odbyła najwspanialszą podróż od lat. I nade wszystko: ekipie @papaya_films z Julią Rogowską @niechcemisie i Patrykiem Kinem @patrykkin na czele, którzy stworzyli film, z którego dobro wylewa się strumieniami.💕🌿 #RoślinnieJemy #nigdyniejestzapóźno #MiejSerceDlaZwierząt

A post shared by RoślinnieJemy 🌱 (@roslinniejemy) on

Kilkuminutowe wideo zostało zrealizowane przez studio Papaya Films, by wspierać działania Stowarzyszenia otwarte Klatki, akcję RoślinnieJemy i Vegan Challenge. Za jego reżyserię odpowiadała Julia Rogowska, autorem zdjęć był Patryk Kina.

Producing this project for the RoślinnieJemy campaign brought us a lot of joy here at Papaya Films. Directed by Julia Rogowska and lensed by Patryk Kin, the film tells the story of Mrs. Irena—an elderly lady who stands as testament to the fact that abandoning a meat-based diet is possible at any age, and a source of inspiration to those who wish to see their immediate surroundings change for the better. It is with great pleasure that we give you the first in a series of short films intended to support the efforts of the Open Cages Foundation, the RoślinnieJemy campaign, and Vegan Challenge.

Gepostet von Papaya Films am Mittwoch, 28. August 2019

 

Wszystkim, którzy poczuli się zainspirowani, by zrobić pierwszy krok organizatorzy kampanii RoślinnieJemy polecają zapisanie się do wyzwania Vegan Challenge Polska.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?