Przejdź do treści

„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

Irena Gajewska
Screen z wideo kampanii RoślinnieJemy, zrealizowane w Papaya Films
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Pani Irena ma 93 lata i od 30 lat nie je mięsa. Seniorka udowadnia, że rezygnacja z mięsnej diety nie tylko przyczynia się do zminimalizowania cierpienia zwierząt, ale również wychodzi jej na zdrowie. Jesteście ciekawi, jak pani Irena czuje się na diecie wegetariańskiej? Koniecznie poznajcie jej historię.

Irena Gajewska trzy dekady temu temu zrezygnowała z jedzenia mięsa. Specjalnie dla niej kucharze gotują dania wegetariańskie. – Pani Irenka zje wszystko, byleby nie było mięsa – mówi Grzegorz Brodalski, kucharz domu seniora „Harmonia”, którego pani Irena jest podopieczną.

Od 30 lat na diecie wegetariańskiej

To właśnie do domu seniora zaproszono kamery Papaya Films, by utrwalić historię pani Ireny. Seniorka całą sobą zaświadcza, że zrezygnowanie z mięsnej diety jest możliwe w niemal każdym momencie życia. Ona na przykład przeszła na wegetarianizm będąc po sześćdziesiątce. Jak się czuje? Świetnie, nic ją nie boli, nie choruje. – Wątroba mnie nie boli, trzustka mnie nie boli. Widzę dobrze, dajcie mi coś, to wam przeczytam. Po prostu nie choruję – przyznaje i żartuje: – Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć.

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie, prosto z serca: ? https://www.facebook.com/roslinniejemy/posts/2293784800748308#Roślinniejemy

Gepostet von RoślinnieJemy am Donnerstag, 29. August 2019

W trosce o braci mniejszych

Pani Irena czerpie radość z troski o każde najmniejsze stworzenie. – Jest ta energia miłości w nas, dla tego zwierzęcia, dla tej muchy, która mnie dzisiaj prześladowała. To mówiłam: „nie ma nikogo ze mną, to polataj sobie” – opowiada seniorka.

Zwierzęta hodujemy i ten chów zwierzęcy przemysłowy jest niehumanitarny. Niech się ludzie chociaż zaczną zastanawiać – dodaje.

Bez spiny jem rośliny kampania

Kampania RoślinnieJemy ma na celu pokazanie, że aby pomóc planecie „odetchnąć”, nie trzeba od razu określać się mianem weganina czy wegetarianina. Wystarczy coraz częściej jadać roślinne dania i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. 93-letnia pani Irena stanowi wspaniałą inspirację do zmian, udowadniając, że nigdy nie jest za późno, by zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa. Będąc na diecie roślinnej, rocznie możemy uratować nawet 500 zwierząt. Podopieczni domu seniora „Harmonia” na nagraniu potwierdzają, że roślinna kuchnia może być równie smaczna co mięsna.

View this post on Instagram

Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie.?? Bądź jak Irenka: dołącz do wyzwania @veganchallengepl ???? wspieraj działania @roslinniejemy ??? @otwarteklatki ???? @osrodekjelonki ?? i wszystkie inicjatywy, które promują kuchnię pełną… empatii. Nie tylko względem zwierząt, ale również drugiego (zdrowszego!) człowieka i naszej planety. ? Jak to kazała przekazać Irenka: "ściskam Was Kochani, każdy krok się liczy!"? Za wsparcie z całego serca dziękujemy: DS Harmonia, Marcinowi Popielarzowi @popek_52 z @lesnydworsuleczyno i @bialykrolikgdynia, który przyrządził dla domowników wspaniałą wegańską ucztę??? Ani Kamińskiej z Ośrodka Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach, dzięki której Irenka odbyła najwspanialszą podróż od lat. I nade wszystko: ekipie @papaya_films z Julią Rogowską @niechcemisie i Patrykiem Kinem @patrykkin na czele, którzy stworzyli film, z którego dobro wylewa się strumieniami.?? #RoślinnieJemy #nigdyniejestzapóźno #MiejSerceDlaZwierząt

A post shared by RoślinnieJemy ? (@roslinniejemy) on

Kilkuminutowe wideo zostało zrealizowane przez studio Papaya Films, by wspierać działania Stowarzyszenia otwarte Klatki, akcję RoślinnieJemy i Vegan Challenge. Za jego reżyserię odpowiadała Julia Rogowska, autorem zdjęć był Patryk Kina.

Producing this project for the RoślinnieJemy campaign brought us a lot of joy here at Papaya Films. Directed by Julia Rogowska and lensed by Patryk Kin, the film tells the story of Mrs. Irena—an elderly lady who stands as testament to the fact that abandoning a meat-based diet is possible at any age, and a source of inspiration to those who wish to see their immediate surroundings change for the better. It is with great pleasure that we give you the first in a series of short films intended to support the efforts of the Open Cages Foundation, the RoślinnieJemy campaign, and Vegan Challenge.

Gepostet von Papaya Films am Mittwoch, 28. August 2019

 

Wszystkim, którzy poczuli się zainspirowani, by zrobić pierwszy krok organizatorzy kampanii RoślinnieJemy polecają zapisanie się do wyzwania Vegan Challenge Polska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×