„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

się ten artykuł?
Pani Irena ma 93 lata i od 30 lat nie je mięsa. Seniorka udowadnia, że rezygnacja z mięsnej diety nie tylko przyczynia się do zminimalizowania cierpienia zwierząt, ale również wychodzi jej na zdrowie. Jesteście ciekawi, jak pani Irena czuje się na diecie wegetariańskiej? Koniecznie poznajcie jej historię.
Irena Gajewska trzy dekady temu temu zrezygnowała z jedzenia mięsa. Specjalnie dla niej kucharze gotują dania wegetariańskie. – Pani Irenka zje wszystko, byleby nie było mięsa – mówi Grzegorz Brodalski, kucharz domu seniora „Harmonia”, którego pani Irena jest podopieczną.
Od 30 lat na diecie wegetariańskiej
To właśnie do domu seniora zaproszono kamery Papaya Films, by utrwalić historię pani Ireny. Seniorka całą sobą zaświadcza, że zrezygnowanie z mięsnej diety jest możliwe w niemal każdym momencie życia. Ona na przykład przeszła na wegetarianizm będąc po sześćdziesiątce. Jak się czuje? Świetnie, nic ją nie boli, nie choruje. – Wątroba mnie nie boli, trzustka mnie nie boli. Widzę dobrze, dajcie mi coś, to wam przeczytam. Po prostu nie choruję – przyznaje i żartuje: – Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć.
Pani Irenka ma dla Was ważne przesłanie, prosto z serca: ? https://www.facebook.com/roslinniejemy/posts/2293784800748308#Roślinniejemy
Gepostet von RoślinnieJemy am Donnerstag, 29. August 2019
W trosce o braci mniejszych
Pani Irena czerpie radość z troski o każde najmniejsze stworzenie. – Jest ta energia miłości w nas, dla tego zwierzęcia, dla tej muchy, która mnie dzisiaj prześladowała. To mówiłam: „nie ma nikogo ze mną, to polataj sobie” – opowiada seniorka.
– Zwierzęta hodujemy i ten chów zwierzęcy przemysłowy jest niehumanitarny. Niech się ludzie chociaż zaczną zastanawiać – dodaje.
Kampania RoślinnieJemy ma na celu pokazanie, że aby pomóc planecie „odetchnąć”, nie trzeba od razu określać się mianem weganina czy wegetarianina. Wystarczy coraz częściej jadać roślinne dania i stopniowo ograniczać ilość spożywanego mięsa i nabiału. 93-letnia pani Irena stanowi wspaniałą inspirację do zmian, udowadniając, że nigdy nie jest za późno, by zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa. Będąc na diecie roślinnej, rocznie możemy uratować nawet 500 zwierząt. Podopieczni domu seniora „Harmonia” na nagraniu potwierdzają, że roślinna kuchnia może być równie smaczna co mięsna.
Kilkuminutowe wideo zostało zrealizowane przez studio Papaya Films, by wspierać działania Stowarzyszenia otwarte Klatki, akcję RoślinnieJemy i Vegan Challenge. Za jego reżyserię odpowiadała Julia Rogowska, autorem zdjęć był Patryk Kina.
Producing this project for the RoślinnieJemy campaign brought us a lot of joy here at Papaya Films. Directed by Julia Rogowska and lensed by Patryk Kin, the film tells the story of Mrs. Irena—an elderly lady who stands as testament to the fact that abandoning a meat-based diet is possible at any age, and a source of inspiration to those who wish to see their immediate surroundings change for the better. It is with great pleasure that we give you the first in a series of short films intended to support the efforts of the Open Cages Foundation, the RoślinnieJemy campaign, and Vegan Challenge.
Gepostet von Papaya Films am Mittwoch, 28. August 2019
Wszystkim, którzy poczuli się zainspirowani, by zrobić pierwszy krok organizatorzy kampanii RoślinnieJemy polecają zapisanie się do wyzwania Vegan Challenge Polska.
Zobacz także

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Polecamy

Wegetarianizm może być zapisany w twoim DNA. „Genetyka odgrywa znaczącą rolę” – mówią naukowcy

Ministerstwo planuje karmić uczniów dziczyzną w szkołach. „Dzieci zjedzą wszystkie polskie sarny i dziki w przeciągu 15 miesięcy” – grzmią Rodzice dla Klimatu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
