Przejdź do treści

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?
Kiszona kapusta dobra dla każdego? Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kiszona kapusta jest w popularnym dodatkiem – w Polskiej kuchni jest często i chętnie stosowana. Wiele osób przekonanych jest, że kiszonki to najlepsze, co możemy wybrać dla naszego organizmu. Ale czy kiszona kapusta jest naprawdę taka zdrowa, czy powinna być częścią codziennego jadłospisu?

Kiszenie kapusty – jak przebiega proces?

Kiszona kapusta jest szeroko znana w krajach Europy Wschodniej, ale nie jest to danie występujące tylko w tym regionie świata. W wielu krajach przyrządza się podobnie kiszone warzywa kapustne, które różnią się dodanymi składnikami i długością procesu, ale w rezultacie proces kiszenia przebiega podobnie.

Jak przebiega proces kiszenia kapusty? Kapusta jest szatkowana, a następnie umieszczana w beczce kamionkowej, plastikowej lub słoiku, ubijana i zasypywana solą. Czasami jako dodatek stosuje się w niej szatkowaną marchewkę, jabłka, koper, kminek, ziele angielskie i liście laurowe lub inne dodatki, które poprawiają smak gotowego wyrobu. Po zasoleniu kapusta puszcza sok, który powinien ją zakrywać, a tym samym odciąć dostęp powietrza do warzywa. Dzięki temu zaczyna się proces fermentacji, w którym znaczący udział biorą szczepy bakterii mlekowych L. plantarum, Periococcus i Leunostoc. W wyniku rozkładu cukrów i działania bakterii pojawia się w kapuście kiszonej kwas mlekowy.

Smak kapusty kiszonej zależny jest od długości procesu fermentacji, ilości soli oraz użytych dodatków. Kapusta kiszona może być jedzona jako dodatek, byś składnikiem surówek, pierogów, bigosu i wielu innych dań. Doskonale sprawdzi się zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Skład kapusty kiszonej

Kapusta poddana procesowi kiszenie nie jest wysokokaloryczna, w 100 gramach kiszonej kapusty jest około 20 kcal. Jest to produkt doskonały dla osób na diecie, jest smacznym dodatkiem, który nie podniesie znacznie kaloryczności jadłospisu. Gotowa kapusta kiszona ma w sobie 1,5-2,5 proc. soli i w 63 proc. składa się z wody.

W składzie kiszonej kapusty znaleźć można wiele dobroczynnych witamin i składników mineralnych:

  • witamina C – w 100 gramach kapusty kiszonej jest około 20 mg tej witaminy,
  • wapń – 51 mg na 100 gramów,
  • fosfor – 34 mg na 100 gramów,
  • witamina E,
  • przeciwutleniacze,
  • bakterie Lactobacillus,
  • fitoncydy,
  • związki siarkoorganiczne,

Jest to na pewno dobre urozmaicenie diety, szczególnie zimą, kiedy się sięgamy tak często po świeże warzywa i owoce. Dawniej kiszona kapusta częściej gościła na naszych stołach. Obecnie powraca moda na jedzenie różnych kiszonek – są one promowane jako zdrowe i działające dobrze na organizm.

kapusta kiszona

Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty?

Kiszona kapusta nie będzie jednak odpowiadała każdemu. U wrażliwych osób mogą bowiem zdarzać się wzdęcia i bóle brzucha – ryzyko jest o wiele mniejsze, niż w przypadku świeżej kapusty, ale jest to kwestia indywidualna. Nie powinna być też spożywana na surowo i bez żadnych dodatków. Kiszona kapusta ma niskie pH, co może źle wpłynąć na żołądek, szczególnie u wrażliwych osób.

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Niektórzy przypisują kiszonkom wręcz magiczne właściwości – szczególnie ze względu na zawartość probiotyków. W rzeczywistości jednak kiszonki, w tym kiszona kapusta, nie są dla zdrowia aż tak dobre, jak wiele osób chce wierzyć. Są nadal zdrowym, dobrym źródłem witamin i powinny stanowić część naszego jadłospisu, ale ich spożywanie nie będzie rozwiązaniem wszystkich problemów zdrowotnych.

Jaką kapustę kiszoną kupować?

Kupując kiszoną kapustę, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej skład – powinien on być jak najprostszy, czyli kapusta i sól. Dozwolone są dodatki smakowe, takie jak marchewka, kminek czy koper. Czego należy unikać w składzie? Nie wybieraj kapusty kiszonek, która w swoim składzie ma ocet. Oznacza to bowiem, że został do niej dodany ocet w celu poprawy smaku i zakonserwowania jej. Co to oznacza? Że dana kapusta nie jest naprawdę kiszona, ponieważ nie doszło do procesu fermentacji.

Kiszoną kapustę można w prosty sposób przygotować także w domu. Nie musisz od razu robić wielkich ilości, możesz spokojnie zakisić w słoiku pół główki kapusty, aby mieć świeżą i smaczną kapustę kiszoną.

 

Źródło: WomensHealth

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?