3 min.
Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Jakie korzyści płyną z kiszonek?/ iStock
Najnowsze
06.03.2021
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
06.03.2021
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek?
Spis treści
W trakcie pandemii koronawirusa SARS CoV-2 ważne jest, by dbać o odporność. Im lepszy stan naszego organizmu, tym bardziej jesteśmy odporni na przykre konsekwencje spowodowane Covid-19. Warto więc pamiętać, że na stan naszej odporności ma wpływ to, co jemy.
Z pomocą przychodzą nam tutaj kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie.
Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?
Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.
Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?
- naturalny probiotyk,
- zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
- zapobieganie zapaleniu jelit,
- źródło witaminy C,
- źródło błonnika,
- źródło magnezu, potasu i wapnia,
- wspomagają trawienie,
- wzmacniają odporność,
- wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
- źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
- opóźniają procesy starzenia,
- korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
- zwiększają przyswajalność żelaza,
- niskokaloryczna przekąska.
Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy. Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.
Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…
Kiszone pomidory – co potrzebujesz?
– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój
Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020