Przejdź do treści

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika
Jakie korzyści płyną z kiszonek?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek?

W trakcie pandemii koronawirusa SARS CoV-2 ważne jest, by dbać o odporność. Im lepszy stan naszego organizmu, tym bardziej jesteśmy odporni na przykre konsekwencje spowodowane Covid-19. Warto więc pamiętać, że na stan naszej odporności ma wpływ to, co jemy.

Z pomocą przychodzą nam tutaj kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?

Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.

Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?

  • naturalny probiotyk,
  • zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
  • zapobieganie zapaleniu jelit,
  • źródło witaminy C,
  • źródło błonnika,
  • źródło magnezu, potasu i wapnia,
  • wspomagają trawienie,
  • wzmacniają odporność,
  • wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
  • źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
  • zwiększają przyswajalność żelaza,
  • niskokaloryczna przekąska.

Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy.  Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.

Moje pierwsze kimchi

Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – co potrzebujesz?

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Woda z cytryną na dzień dobry. Zacznij dobrze poranek!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

kobieta na łące

Żelazo – dlaczego może go brakować? Poznaj 9 oznak niedoboru żelaza

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Imbir, miód, cytryna i zioła

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×