Przejdź do treści

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika
Jakie korzyści płyną z kiszonek?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Kiszonki korzystnie wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Coraz więcej mówi się także o ich wpływie na odporność organizmu. Bo prawidłowe działanie mikroflory bakteryjnej to zdrowy układ immunologiczny. Jakie jeszcze otrzymujemy korzyści z jedzenia kiszonek?

W trakcie pandemii koronawirusa SARS CoV-2 ważne jest, by dbać o odporność. Im lepszy stan naszego organizmu, tym bardziej jesteśmy odporni na przykre konsekwencje spowodowane Covid-19. Warto więc pamiętać, że na stan naszej odporności ma wpływ to, co jemy.

Z pomocą przychodzą nam tutaj kiszonki. Kiszona kapusta, ogórki, buraki, papryka, pomidory a nawet cytryny. Kisić można prawie wszystko! Kiszenie to bardzo popularny i jeden z najstarszych sposobów na konserwowanie żywności. Jednak oprócz dłuższego cieszenia się sezonowymi warzywami zyskujemy w słoiku samo zdrowie.

Kiszonki – jakie niosą korzyści dla organizmu?

Jak to się dzieje, że kiszonki są takie zdrowe? W trakcie kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki obniżonej zawartości cukru dostajemy produkt małokaloryczny. Kwas mlekowy pobudza proces trawienia i wchłaniania produktów przemiany materii, korzystnie wpływając na pracę jelit poprzez regulację flory bakteryjnej. Oprócz tego kiszonki wzmacniają nasz system odpornościowy i chronią przed chorobami.

Jakie jeszcze otrzymamy korzyści jedząc kiszonki?

  • naturalny probiotyk,
  • zapobieganie zakażeniom rotawirusowym,
  • zapobieganie zapaleniu jelit,
  • źródło witaminy C,
  • źródło błonnika,
  • źródło magnezu, potasu i wapnia,
  • wspomagają trawienie,
  • wzmacniają odporność,
  • wspomagają rekonwalescencję po kuracji antybiotykowej,
  • źródło przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami,
  • opóźniają procesy starzenia,
  • korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,
  • zwiększają przyswajalność żelaza,
  • niskokaloryczna przekąska.

Pamiętajcie też, aby kupując w sklepie kiszone produkty, uważnie czytać etykiety. Producenci kiszonek często wybielają je, konserwują skrobianem sodu, dodają chemicznych przyspieszaczy.  Najlepiej zatem, jeśli zrobicie je same w domu.

Moje pierwsze kimchi

Kiszone pomidory – jeden z pomysłów na kiszonki

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – co potrzebujesz?

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Cały przepis na kiszone pomidory znajdziesz tutaj: Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania