Przejdź do treści

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Odpowiednio zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla zachowania dobrego zdrowia. Codziennie sięgasz po białe pieczywo, fast foody, słodkie płatki, smakowe jogurty i gotowe posiłki? Twoja dieta jest z pewnością bogata w wysokoprzetworzone, śmieciowe jedzenie, które negatywnie wpływa na twój organizm. Sprawdź objawy, które wskazują, że czas na zmianę sposobu odżywiania.

Czym jest wysoko przetworzone jedzenie?

O ile prawie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że słodycze, słone przekąski i fast foody nie są dobre dla naszego zdrowia, to o wiele mniej osób świadomych jest tego, że w ich codziennej diecie jest o wiele więcej niezdrowego, przetworzonego jedzenia. Czym jest? To wszystkie produkty spożywcze, które poddane zostały takim procesom jak mrożenie, konserwowanie, suszenie czy pieczenie. Trudno unikać żywności, która w jakimś, nawet bardzo małym, stopniu nie jest przetworzona i nie oznacza to, że jest ona niezdrowa.

Problemem jest wysokoprzetworzona żywność, która poddana jest wielu procesom, a w międzyczasie często dodaje się do niej składniki mające na celu poprawę konsystencji, wyglądu czy smaku. Wysokoprzetworzone produkty to między innymi gotowe posiłki, białe pieczywo, ciastka, chipsy, napoje gazowane, które w swoim składzie mają dużo pustych węglowodanów, cukrów, soli, dodatków konserwujących, niezdrowych tłuszczy i w procesie przygotowania straciły wiele ze swoich oryginalnych wartości odżywczych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

Czym zastąpić śmieciowe jedzenie?

Zamiast wysokoprzetworzonych produktów spożywczych o długim terminie przydatności do spożycia, wybieraj naturalne i świeże produkty. Postaw na prostsze składy – zamiast przetworzonego, białego pieczywa wybieraj produkty pełnoziarniste, ogranicz kupowanie gotowych obiadów do odgrzania i fast foodów.

Jesz za dużo śmieciowego jedzenia – objawy

Zjedzenie od czasu  do czasu śmieciowego jedzenia nie jest niczym złym, ale powinno się go unikać i zastępować zdrowszymi opcjami. Twój organizm na pewno wysyła ci sygnały, które mówią o tym, że sięgasz po niezdrowe jedzenie zbyt często. Na jakie objawy zwrócić uwagę?

  • Uczucie zmęczenia

Śmieciowe jedzenie pełne jest prostych cukrów, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Poziom ten jednak równie szybko opada, co sprawia, że czujesz się zmęczona i senna. Spadki energii bardzo często mają związek z nieodpowiednią dietą.

  • Odczuwasz pragnienie cały czas

Wysokoprzetworzone jedzenie zawiera dużo soli – poprawia ona smak i jest naturalnym konserwantem, ale jej nadmiar wpływa niekorzystnie na gospodarkę wodną organizmu. Jednym z efektów zbyt dużej ilości soli w diecie jest ciągłe uczucie pragnienia. Jeśli często pijesz, a mimo to uczucie pragnienia nie znika, warto przyjrzeć się swojej diecie. W diecie dorosłego powinno być nie więcej niż 5 gramów soli na dobę.

Kobieta leży na łóżku
  • Bóle głowy

Ze względu na odwadniające właściwości, nadmiar soli w spożywanych posiłkach może skutkować częstymi bólami głowy. Dodatkowo, w wysoko przetworzonych produktach z długimi terminami ważności, często znajdują się dodatki konserwujące, takie jak tyramina, które w dużych ilościach mogą powodować bóle głowy u niektórych osób.

Pojawienie się takich objawów jak opuchlizna kostek, nadgarstków czy stóp jest również związane z solą. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, zbiera się ona głównie w kończynach czy twarzy. Jeśli często czujesz się pełna i opuchnięta, prawdopodobnie twoja dieta jest zbyt bogata w śmieciowe jedzenie. Aby wspomóc gospodarkę wodną twojego ciała, sięgaj częściej po bogate w potas produkty.

  • Masz problemy z próchnicą

Częste sięganie po pełne cukrów posiłki i przekąski zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy. Uwagę należy zwrócić nie tylko na to, co jesz, ale także na to, co pijesz. Smakowe wody i gazowane napoje są pełne cukru.

  • Problemy z włosami, cerą i paznokciami

Kiedy w organizmie brak witamin i substancji odżywczych, będzie to się mocno odbijać na kondycji włosów, skóry oraz paznokci. Masz wypadające włosy, cienkie i łamiące się paznokcie oraz brzydką cerę? Czas na zmianę diety!

  • Nie możesz stracić wagi

Śmieciowe jedzenie zwykle jest kaloryczne, ale to nie jest jedyny powód, dla którego możesz mieć problemy z chudnięciem. Wysokoprzetworzone produkty mają zwykle mało błonnika, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, więc po ich zjedzeniu szybko pojawia się uczucie głodu.

 

Źródło: EatThis

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×