Przejdź do treści

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Kobieta leży na łóżku
Stres działa jak śmieciowe jedzenie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Stres działa na mikroflorę jelit podobnie jak niezdrowe jedzenie. To jeden z tych newsów, który pokazuje, jak ważne jest holistyczne, a nie wybiórcze podejście do zdrowia.

„Wszelka choroba zaczyna się w trzewiach”?

Jeśli chcemy, by w naszym ciele żył zdrowy duch, to na pewno trzeba dobrze się odżywiać, uprawiać sport, a wieczorami nie podjadać nałogowo chipsów, zaś w weekendy nie serwować sobie regularnie nadmiaru drinków. Te zasady znamy wszyscy. Ale ogromne znaczenie ma również nasza umiejętność radzenia sobie z napięciem psychicznym, bo, jak właśnie dowodzą uczeni, stres działa na nasz organizm niczym… śmieciowe jedzenie!

Jak mawiał Hipokrates, wszelka choroba zaczyna się w trzewiach – i w przypadku stresu decydujące znaczenie może mieć to, co stres robi z florą bakteryjną przewodu trawiennego. A ta marnieje pod jego wpływem, podobnie jak przy niewybrednej diecie. I oto prof. Laura Bridgewater i jej współpracownicy z Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju przez kilkanaście tygodni badali pod tym względem naszych braci mniejszych. Pomijając już szczegóły samego doświadczenia, okazało się, że stres u myszy powodował podobne zmiany bakteryjne w jelitach jak wysokotłuszczowa dieta. Zwłaszcza u samic.

„W społeczeństwie obserwuje się u kobiet wyższy odsetek występowania depresji i lęku – zaburzeń związanych ze stresem. Nasze badanie sugeruje, że źródłem tej rozbieżności międzypłciowej mogą być różne sposoby, w jakie mikrobiom jelitowy reaguje na stres” – uważa prof. Bridgewater.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Jak kontrolować stres?

Dlaczego mikroflora jelit jest ważna?

W skład mikroflory jelit wchodzi nawet 1000 gatunków bakterii żyjących z nami w korzystnej symbiozie. Wystarczy pomyśleć o działaniach ubocznych antybiotyków, które, jak wiadomo, eliminują nie tylko chorobotwórcze, ale i pożyteczne bakterie. Łatwiej ulegamy wówczas zakażeniom grzybiczym, może pojawić się biegunka, mamy słabszą odporność.

Wiemy również, że bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium zwiększają aktywność neuroprzekaźnika GABA – jego niedobór powoduje gorsze samopoczucie, lęki i nawet depresję. Niektóre badania dowodzą, że ludzie otyli mają zaburzoną mikroflorę jelit, a przeszczepienie im tej zdrowej powoduje chudnięcie.

Nasi jelitowi przyjaciele odgrywają też ważną rolę w pobudzaniu odporności. To tylko część powodów, dla których dbanie o mikromieszkańców organizmu powinno być priorytetem. A odpoczynek i radzenie sobie ze stresem odgrywają w tym zadaniu kluczową rolę. Wiemy, co robić, pytanie: jak? To może pomóc: 14 skutecznych sposobów na stres. Do dzieła!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto co może być przyczyną

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

„Przygotowanie zdrowego posiłku może nieść równie dużo miłości, co upieczenie ciasta”. Psychodietetyk o żywieniowych błędach popełnianych z… miłości

Wieczorem nie możesz przejść obojętnie obok lodówki? Jeśli więc chcesz się pozbyć tego nawyku, wypróbuj nasze sposoby

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

×