Przejdź do treści

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, o ile jest… świeże. Co będzie dla nas wskazówką, że możemy jeszcze ją zjeść, a jaki wygląd wskazuje na to, że jest już niejadalna? I jak przedłużyć przydatność do spożycia cukinii? Wyjaśnia w swoim najnowszym wpisie na Instagramie Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste.

Jeść czy nie jeść?

„Delikatnie odrapana cukinia, ale bez oznak pleśni, jest jadalna” – podkreśla Jagna Niedzielska na swoim profilu na Instagramie. „Cukinia ze zmarszczoną skórką jest jadalna. Ma po prostu mniej wody, więc jest mniej jędrna” – dodaje.

Jednak, jak pisze Niedzielska, mokre plamy o nieprzyjemnym zapachu są oznaką tego, że cukinia może się już nie nadawać do jedzenia.

Żeby warzywo to zachowało jak najdłużej świeżość, możemy je zamrozić. Jak się do tego zabrać? Kucharka zdradza swój ulubiony sposób na to i wyjaśnia, jak krok po kroku przygotować cukinię do mrożenia.

  1. Umytą cukinię zatrzyj na tarce, na grubych oczkach.
  2. Wyciśnij z niej sok – dzięki temu będzie się lepiej mrozić, a po mrożeniu lepiej smakować. Możesz ją wykorzystać m.in. do zup, gulaszy warzywnych czy duszenia warzyw na patelni.
  3. Startą cukinię włóż do pojemniczka albo worka strunowego, a następnie do zamrażarki. „Można ją mrozić do 6 miesięcy, ale ja wybieram krótszy czas – 4-5. Opakowanie oznaczam, czyli piszę, w którym miesiącu zostało włożone i kiedy należy wykorzystać cukinię” – wyjaśnia Jagna Niedzielska.

A jak najlepiej ją rozmrozić? Według ekspertki najlepiej nie robić tego wcale przed przygotowaniem dań, tylko wrzucić zamrożone warzywo do gotującego się gulaszu, zupy czy na patelnię.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Co zawierają gumy do żucia?

Cukinia – na zdrowie!

Cukinia jest idealnym dodatkiem lub bazą do wielu dań. Oprócz zup i gulaszów świetnie sprawdzi się też w koktajlach czy sosach do makaronu. A zdecydowanie warto ją wykorzystywać w kuchni, bo jest bardzo zdrowa! Ma dużo witaminy C, PP, B1 oraz karotenu. Zawiera także luteinę i zeaksantynę, dzięki którym wpływa korzystnie na wzrok, oraz mangan wzmacniający kości. Natomiast duża ilość potasu zawarta w cukinii poprawia pracę serca i krążenie. Cukinia zawiera tylko 17 kcal w 100 g.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska, kucharka i propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 31 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność czy jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×