Przejdź do treści

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska
Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Dla wielu zabieganych osób tzw. miks sałat, który wystarczy wyciągnąć z opakowania, żeby mieć gotowy dodatek do obiadu, jest świetnym rozwiązaniem. Jednak czy takie sałaty to na pewno najlepszy wybór? I na co zwrócić uwagę, jeśli je kupujemy? Wyjaśnia Jagna Niedzielska – kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek”.

Miks sałat wyjdzie nam na zdrowie?

„W okresie zimowym brakuje nam zielonych warzyw, świeżych sałat i różnorodności. Rekompensuje nam to rukola, mały szpinak lub miks sałat, które są sprzedawane w plastikowych paczkach” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska.

Propagatorka gotowania bez wyrzucania wyjaśnia, co warto wiedzieć, jeśli decydujemy się na wybranie ze sklepowych półek takich produktów:

  1. Mimo informacji, że produkt jest gotowy do spożycia, dobrze jest umyć liście pod bieżącą wodą – radzi Jagna Niedzielska, przytaczając badania „Applied and Environmental Microbiology”. Jak pisze, naukowcy przebadali kilkadziesiąt paczkowanych sałat i we wszystkich znaleźli bakterie kałowe.
  2. Nawet jeśli sałaty są dobrze przechowywane i przewożone, skażenie może nastąpić na samym początku, czyli na etapie przygotowywania ich liści – zaznacza ekspertka.
  3. Worki foliowe może są wygodne, ale bardzo nieekologicznie i jak tłumaczy Niedzielska, zapewniają one sałatom wilgotne i beztlenowe środowisko. „Wpływa ono na szybkie namnażanie się bakterii, zwłaszcza w przypadku ciętych liści, które uwalniają soki” – dodaje.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gotowych liści i sałat?

Jeśli decydujesz się na zakup gotowej do spożycia (przynajmniej w teorii) sałaty w foliowym opakowaniu albo liści (np. rukoli czy szpinaku), pamiętaj o kilku drobiazgach, które mają spore znaczenie. Jagna Niedzielska podkreśla, że:

  • najlepiej wybierać opakowania, które nie są zaparowane;
  • po powrocie z zakupów powinno się od razu wypakować liście i przechowywać je w otwartym opakowaniu albo pudełku wyścielonym ręcznikiem papierowym;
  • powinny mieć one żywą barwę i nie powinny być przemoczone.

Kucharka dodaje, że jeśli mamy wybór, wybierajmy świeże sałaty i liście w sezonie, najlepiej całe główki sałat lub liście sprzedawane na pęczki – bez plastikowego opakowania. „Zawsze myj wszystkie liściaste produkty, tuż przed użyciem” – przypomina Niedzielska.

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska to kucharka propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 25 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać