Przejdź do treści

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska
Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dla wielu zabieganych osób tzw. miks sałat, który wystarczy wyciągnąć z opakowania, żeby mieć gotowy dodatek do obiadu, jest świetnym rozwiązaniem. Jednak czy takie sałaty to na pewno najlepszy wybór? I na co zwrócić uwagę, jeśli je kupujemy? Wyjaśnia Jagna Niedzielska – kucharka, propagatorka idei zero waste i autorka książki „Bez resztek”.

Miks sałat wyjdzie nam na zdrowie?

„W okresie zimowym brakuje nam zielonych warzyw, świeżych sałat i różnorodności. Rekompensuje nam to rukola, mały szpinak lub miks sałat, które są sprzedawane w plastikowych paczkach” – pisze na swoim profilu na Instagramie Jagna Niedzielska.

Propagatorka gotowania bez wyrzucania wyjaśnia, co warto wiedzieć, jeśli decydujemy się na wybranie ze sklepowych półek takich produktów:

  1. Mimo informacji, że produkt jest gotowy do spożycia, dobrze jest umyć liście pod bieżącą wodą – radzi Jagna Niedzielska, przytaczając badania „Applied and Environmental Microbiology”. Jak pisze, naukowcy przebadali kilkadziesiąt paczkowanych sałat i we wszystkich znaleźli bakterie kałowe.
  2. Nawet jeśli sałaty są dobrze przechowywane i przewożone, skażenie może nastąpić na samym początku, czyli na etapie przygotowywania ich liści – zaznacza ekspertka.
  3. Worki foliowe może są wygodne, ale bardzo nieekologicznie i jak tłumaczy Niedzielska, zapewniają one sałatom wilgotne i beztlenowe środowisko. „Wpływa ono na szybkie namnażanie się bakterii, zwłaszcza w przypadku ciętych liści, które uwalniają soki” – dodaje.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Mrożonki

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gotowych liści i sałat?

Jeśli decydujesz się na zakup gotowej do spożycia (przynajmniej w teorii) sałaty w foliowym opakowaniu albo liści (np. rukoli czy szpinaku), pamiętaj o kilku drobiazgach, które mają spore znaczenie. Jagna Niedzielska podkreśla, że:

  • najlepiej wybierać opakowania, które nie są zaparowane;
  • po powrocie z zakupów powinno się od razu wypakować liście i przechowywać je w otwartym opakowaniu albo pudełku wyścielonym ręcznikiem papierowym;
  • powinny mieć one żywą barwę i nie powinny być przemoczone.

Kucharka dodaje, że jeśli mamy wybór, wybierajmy świeże sałaty i liście w sezonie, najlepiej całe główki sałat lub liście sprzedawane na pęczki – bez plastikowego opakowania. „Zawsze myj wszystkie liściaste produkty, tuż przed użyciem” – przypomina Niedzielska.

Kim jest Jagna Niedzielska?

Jagna Niedzielska to kucharka propagatorka idei zero waste, jest autorką książki „Bez resztek” oraz e-booka „Smacznie, zdrowo, tanio! Jak gotować EKOnomicznie”. Prowadzi program telewizyjny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzi (razem z Damianem Kordasem) program „Widelcem po mapie”. Organizuje również warsztaty kulinarne, szkolenia w zakresie ekologii.

Na swoim instagramowym koncie, które śledzi ponad 25 tys. osób, podpowiada, w jaki sposób kupować i przechowywać żywność, jak najlepiej korzystać z kuchni lokalnej i sezonowej.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

×