Przejdź do treści

Co zawierają gumy do żucia? Jagna Niedzielska, która sprawdziła skład popularnych gum, nie ma dobrych wieści

Co zawierają gumy do żucia?
Co zawierają gumy do żucia? Sprawdziła jagna Niedzielska / Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Gumy do żucia to szybki i dość popularny sposób na odświeżenie oddechu. Ich skład pozostawia jednak wiele do życzenia, o czym przekonała się Jagna Niedzielska. Doradczyni kulinarna i propagatorka idei zero waste na swoim profilu na Instagramie wypunktowała, co konkretnie znajdziemy w tych produktach.

Żujemy, by odświeżyć sobie oddech, poprawić smak i zadbać o biały uśmiech. Z reklam dowiadujemy się również, że gumy do żucia likwidują osad nazębny, dbają o dziąsła i zapobiegają próchnicy. Taki wachlarz korzyści skutecznie zachęca nas do tego, by kilka razy dziennie sięgnąć po miętową gumę. Zanim zrobimy to kolejny raz, sprawdźmy jednak, co konkretnie w sobie zawiera.

Co znajdziemy w składzie gum do żucia?

Jagna Niedzielska w swoim poście na Instagramie w nieco prześmiewczy sposób pisze, że najlepszym podsumowaniem składu popularnych gum do żucia, byłoby słowo „fuuu”. Autorka książki o tematyce zero waste postanowiła jednak pokazać, co stanowi tzw. bazę gumową, czyli z jakich składników jest wytwarzana.

„W składzie większości gum jest BAZA GUMOWA, która może oznaczać, że składnikiem gumy do żucia jest:
PIB: polimer wykorzystywany do produkcji farb, lakierów, uszczelek, wykładzin;
PVA/PVAC: stosowany jako składnik folii, rur, rękawic ochronnych, klejów;
Lanolina: zatem nie można rzec, że gumy do których wykorzystuje się lanolinę są vege/vegan. Ponieważ jest to wosk pochodzący z wełny!” – wymienia Niedzielska.

Oprócz substancji bazowej, dodaje się żywicę, wypełniacze, konserwanty, środki zmiękczające, substancje słodzące oraz aromaty. Dużo, jak na małą drażetkę, prawda? Jagna Niedzielska podkreśla, że często używaną substancją słodzącą w gumach jest Aspartam, który jest 200 razy słodszy od sacharozy!

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona

Częste żucie gumy – jak działa na układ pokarmowy?

Jeśli żujemy codziennie bezcukrowe gumy i jednocześnie odczuwamy bóle brzucha, to przyczyn powinniśmy szukać w składzie tych produktów. Zawarty w gumach sorbitol stymuluje perystaltykę jelit i jedzony w dużych ilościach powoduje ból brzucha, a czasem biegunki, o czym przypomina dietetyczka, Paulina Jamrozik.

– Gumy nie do końca są zdrowe i wskazane do żucia bez ograniczeń ze względu na ich skład. Najczęstsze substancje słodzące, które są dodawane do gum i trawione przez organizm to sorbitol, syrop sorbitolowy, ksylitol, aspartam, acesulfam, acesulfam K, itd. Właściwości słodzików nie są do końca znane, jeśli chodzi o efekty zdrowotne – wyjaśnia dietetyczka. – Ponadto ich nadmiar może mieć efekty przeczyszczające, dlatego nie zaleca się ich nadużywania, czyli w tym przypadku częstego żucia, a tym bardziej połykania gumy – dodaje.

Zanim sięgniemy po kolejne opakowanie gumy do żucia, przeanalizujmy najpierw jej skład. Im krótszy, tym mniej przetworzony. Co ważne, gumę powinniśmy żuć nie dłużej niż 10 minut. To optymalny czas, by rozluźnić mięśnie szczęki i ułatwić usunięcie resztek jedzenia, jeśli nie mamy możliwości umycia zębów bądź wynitkowania przestrzeni międzyzębowych. Warto jednak pójść za radą Jagny Niedzielskiej i zamiast gumy do żucia sięgnąć po listki świeżej mięty. „To jest naturalne i naprawdę przyjemne” – zachęca doradczyni kulinarna.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska to szefowa kuchni i doradczyni kulinarna, aktywnie działająca w social mediach. Zawodowo pomaga w powstawaniu restauracji, a także poprawia funkcjonowanie już istniejących. Prowadziła program Kuchni+ „Bez reszty. Kuchnia Zero Waste”.

Jest autorką książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Kuchnia zero waste to dla Jagny nie tylko gotowanie, ale filozofia życia, o czym możemy przekonać się śledząc jej profil na Instagramie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona

Jak długo organizm trawi gumę do żucia? Czy guma może przykleić się do ścian żołądka? Odpowiada dietetyczka

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania