Przejdź do treści

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia Olga Drach/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Wielu ludzi stosuje nieprawidłową dietę, w której mnóstwo jest różnego rodzaju tłuszczów, węglowodanów, a przede wszystkim cukru. Może warto wprowadzić do swojego codziennego menu trochę błonnika?

Powszechnie wiadomo, że błonnik usuwa złogi z jelit i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. W dobie dużej zachorowalności na choroby serca błonnik może okazać się również środkiem zapobiegliwym przed tego typu dolegliwościami. Niestety wielu ludzi nie przyjmuje dziennie tyle błonnika, ile powinno. A przecież nie jest to takie trudne.

Gdzie szukać błonnika?

Błonnik rozpuszczalny, czyli obniżający cholesterol, znaleźć można w takich produktach jak:

  • owies,
  • groszek,
  • fasola,
  • marchew,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe,
  • jęczmień.

Natomiast błonnik nierozpuszczalny, czyli poprawiający funkcjonowanie jelit, odnajdziemy w:

  • mące pełnoziarnistej,
  • orzechach,
  • fasoli,
  • otrębach pszennych,
  • kalafiorze,
  • ziemniakach.

Zalety codziennego spożywania błonnika

  • Błonnik jest dobry dla jelit i trawienia

Prebiotyki zawarte w błonniku pomagają w rozwoju przyjaznych dla jelit bakterii. Dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia. Dzięki temu układ pokarmowy działa o wiele sprawniej i bardziej dokładnie. Trawienie zostaje spowolnione, co zapewnia poczucie większej sytości na dłuższy czas. Kał zwiększa objętość a pokarm ma lepszą drogę przez żołądek i jelita. Unika się wówczas zaparć i nieprzyjemnych spięć brzucha.

Jeśli chcesz poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego lub masz problem z zaparciami, jedz więcej bananów, porów, czosnku, szparagów, fasoli i jęczmienia.

  • Pomoc w odchudzaniu

Dzięki jedzeniu błonnika, odczuwasz większą sytość. Unikasz podjadania małych przekąsek i ciągłego dopełniania żołądka. Błonnik jest również mniej energochłonny, więc przy jego trawieniu zużywa się mniej kalorii. Naukowcy ustalili, że spożywanie błonnika, niezależnie od innych pokarmów i składników, pomaga w utracie wagi u osób z otyłością. W dodatku ochrania masę ciała dzięki poprawieniu funkcjonowania okrężnicy.

  • Lekarstwo na serce

Niejednokrotnie badania wykazały, że błonnik obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i innych chorób serca. W badaniu, które opublikowano na łamach European Journal of Clinical Nutrition w maju 2012 r., stwierdzono, że 10 gramów błonnika przyjmowanego codziennie, wiąże się z 15-procentowym obniżeniem się ryzyka śmierci z powodu choroby wieńcowej.

Cukrzyca typu 2 często wiąże się dużą nadwagą. Dzięki temu, że błonnik pomaga przy odchudzaniu, może również zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Błonnik reguluje poziom cukru i insuliny, więc ciało ma większą kontrolę nad zbyt dużym wykorzystywaniem energii. Nawet jeśli chorujesz na cukrzycę, warto do swojej diety włączyć błonnik, który będzie wspomagał leczenie.

 

Źródło: livestrong

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze