3 min.
4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia Olga Drach/Unsplash
Najnowsze
27.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Wielu ludzi stosuje nieprawidłową dietę, w której mnóstwo jest różnego rodzaju tłuszczów, węglowodanów, a przede wszystkim cukru. Może warto wprowadzić do swojego codziennego menu trochę błonnika?
Powszechnie wiadomo, że błonnik usuwa złogi z jelit i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. W dobie dużej zachorowalności na choroby serca błonnik może okazać się również środkiem zapobiegliwym przed tego typu dolegliwościami. Niestety wielu ludzi nie przyjmuje dziennie tyle błonnika, ile powinno. A przecież nie jest to takie trudne.
Gdzie szukać błonnika?
Błonnik rozpuszczalny, czyli obniżający cholesterol, znaleźć można w takich produktach jak:
- owies,
- groszek,
- fasola,
- marchew,
- jabłka,
- owoce cytrusowe,
- jęczmień.
Natomiast błonnik nierozpuszczalny, czyli poprawiający funkcjonowanie jelit, odnajdziemy w:
- mące pełnoziarnistej,
- orzechach,
- fasoli,
- otrębach pszennych,
- kalafiorze,
- ziemniakach.
Zalety codziennego spożywania błonnika
- Błonnik jest dobry dla jelit i trawienia
Prebiotyki zawarte w błonniku pomagają w rozwoju przyjaznych dla jelit bakterii. Dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia. Dzięki temu układ pokarmowy działa o wiele sprawniej i bardziej dokładnie. Trawienie zostaje spowolnione, co zapewnia poczucie większej sytości na dłuższy czas. Kał zwiększa objętość a pokarm ma lepszą drogę przez żołądek i jelita. Unika się wówczas zaparć i nieprzyjemnych spięć brzucha.
Jeśli chcesz poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego lub masz problem z zaparciami, jedz więcej bananów, porów, czosnku, szparagów, fasoli i jęczmienia.
- Pomoc w odchudzaniu
Dzięki jedzeniu błonnika, odczuwasz większą sytość. Unikasz podjadania małych przekąsek i ciągłego dopełniania żołądka. Błonnik jest również mniej energochłonny, więc przy jego trawieniu zużywa się mniej kalorii. Naukowcy ustalili, że spożywanie błonnika, niezależnie od innych pokarmów i składników, pomaga w utracie wagi u osób z otyłością. W dodatku ochrania masę ciała dzięki poprawieniu funkcjonowania okrężnicy.
- Lekarstwo na serce
Niejednokrotnie badania wykazały, że błonnik obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i innych chorób serca. W badaniu, które opublikowano na łamach European Journal of Clinical Nutrition w maju 2012 r., stwierdzono, że 10 gramów błonnika przyjmowanego codziennie, wiąże się z 15-procentowym obniżeniem się ryzyka śmierci z powodu choroby wieńcowej.
- Zmniejszone ryzyko cukrzycy
Cukrzyca typu 2 często wiąże się dużą nadwagą. Dzięki temu, że błonnik pomaga przy odchudzaniu, może również zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Błonnik reguluje poziom cukru i insuliny, więc ciało ma większą kontrolę nad zbyt dużym wykorzystywaniem energii. Nawet jeśli chorujesz na cukrzycę, warto do swojej diety włączyć błonnik, który będzie wspomagał leczenie.
Źródło: livestrong
Poleć ten artykuł koleżankom
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020