Przejdź do treści

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia Olga Drach/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Wielu ludzi stosuje nieprawidłową dietę, w której mnóstwo jest różnego rodzaju tłuszczów, węglowodanów, a przede wszystkim cukru. Może warto wprowadzić do swojego codziennego menu trochę błonnika?

Powszechnie wiadomo, że błonnik usuwa złogi z jelit i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. W dobie dużej zachorowalności na choroby serca błonnik może okazać się również środkiem zapobiegliwym przed tego typu dolegliwościami. Niestety wielu ludzi nie przyjmuje dziennie tyle błonnika, ile powinno. A przecież nie jest to takie trudne.

Gdzie szukać błonnika?

Błonnik rozpuszczalny, czyli obniżający cholesterol, znaleźć można w takich produktach jak:

  • owies,
  • groszek,
  • fasola,
  • marchew,
  • jabłka,
  • owoce cytrusowe,
  • jęczmień.

Natomiast błonnik nierozpuszczalny, czyli poprawiający funkcjonowanie jelit, odnajdziemy w:

  • mące pełnoziarnistej,
  • orzechach,
  • fasoli,
  • otrębach pszennych,
  • kalafiorze,
  • ziemniakach.

Zalety codziennego spożywania błonnika

  • Błonnik jest dobry dla jelit i trawienia

Prebiotyki zawarte w błonniku pomagają w rozwoju przyjaznych dla jelit bakterii. Dodatkowo zwiększają wchłanianie wapnia. Dzięki temu układ pokarmowy działa o wiele sprawniej i bardziej dokładnie. Trawienie zostaje spowolnione, co zapewnia poczucie większej sytości na dłuższy czas. Kał zwiększa objętość a pokarm ma lepszą drogę przez żołądek i jelita. Unika się wówczas zaparć i nieprzyjemnych spięć brzucha.

Jeśli chcesz poprawić funkcjonowanie swojego układu pokarmowego lub masz problem z zaparciami, jedz więcej bananów, porów, czosnku, szparagów, fasoli i jęczmienia.

  • Pomoc w odchudzaniu

Dzięki jedzeniu błonnika, odczuwasz większą sytość. Unikasz podjadania małych przekąsek i ciągłego dopełniania żołądka. Błonnik jest również mniej energochłonny, więc przy jego trawieniu zużywa się mniej kalorii. Naukowcy ustalili, że spożywanie błonnika, niezależnie od innych pokarmów i składników, pomaga w utracie wagi u osób z otyłością. W dodatku ochrania masę ciała dzięki poprawieniu funkcjonowania okrężnicy.

  • Lekarstwo na serce

Niejednokrotnie badania wykazały, że błonnik obniża poziom złego cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i innych chorób serca. W badaniu, które opublikowano na łamach European Journal of Clinical Nutrition w maju 2012 r., stwierdzono, że 10 gramów błonnika przyjmowanego codziennie, wiąże się z 15-procentowym obniżeniem się ryzyka śmierci z powodu choroby wieńcowej.

Cukrzyca typu 2 często wiąże się dużą nadwagą. Dzięki temu, że błonnik pomaga przy odchudzaniu, może również zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Błonnik reguluje poziom cukru i insuliny, więc ciało ma większą kontrolę nad zbyt dużym wykorzystywaniem energii. Nawet jeśli chorujesz na cukrzycę, warto do swojej diety włączyć błonnik, który będzie wspomagał leczenie.

 

Źródło: livestrong

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć