Przejdź do treści

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie/ Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

W Anglii jest tea team lub 5 o’clock (obowiązkowo z mlekiem), w Chinach i Japonii – wysublimowana ceremonia parzenia, w Indiach – masala chai, a na wschodzie Europy popularnym dodatkiem do herbaty będą konfitury. Szukasz czegoś co poprawi ci nastrój, wygląd skóry i trawienie? To i jeszcze więcej możesz zyskać, gdy będziesz pić herbatę.

Sekret herbaty

Poza chwilą odprężenia i przyjemnością płynącą z walorów smakowych, herbata ma wymierne prozdrowotne zalety. „Tajnym składnikiem herbaty są flawonoidy. Ten naturalny składnik z rodziny związków polifenolowych, jest produkowany przez roślinę podczas procesu wzrostu” – wyjaśnia dr Gill Jenkins, internista i doradca w Tea Advisory Panel UK.  Flawonoidy mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, regulują poziom cholesterolu, wspomagają układ immunologiczny. Pozostałe substancje o dobroczynnym działaniu sprawiają, że herbata staje się niemalże boskim napojem. Cytując dietetyk dr Carrie Ruxton, zawarte w herbacie: „flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne, usprawniając transportu tlenu, przez co nasz mózg i ciało są rozbudzone. Kofeina (nazywana w herbacie teiną) zapewnia koncentracje i gotowość, zaś aminokwas l-teanina, daje uczucie zrelaksowania i komfortu”.

istockphoto.com

Eliksir długowieczności

Statystyki dotyczące konsumentów herbaty mówią wprost – regularne picie herbaty w liczbie od trzech filiżanek tygodniowo i więcej, może realnie wydłużyć życie i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (w porównaniu z osobami, które jej nie piją). Badania tego dowodzące opublikowano na łamach „European Journal of Preventive Cardiology”. Na tym prozdrowotne działanie herbaty jednak się nie kończy. Oto lista niektórych, dowiedzionych korzyści płynących z picia wywaru z liści krzewu herbacianego:

  • poprawia pamięć, wspomaga funkcję poznawcze oraz zmniejszają ryzyko demencji w późniejszym wieku,
  • wpływa pozytywnie na cierpiących na depresję, zmniejszając poczucie lęku i smutku,
  • obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że picie czarnej herbaty może zmniejszać ryzyko nadciśnienia o 10 proc., zielonej natomiast nawet do 46 proc.,
  • zmniejsza ryzyko jaskry i zaćmy,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą

Pij herbatę – bądź slim

Reklamy i gwarancje spadku wagi pod wpływem „herbatek odchudzających” są kuszące i o dziwo jest w nich (przynajmniej) ziarnko prawdy. Amerykańskie badania sugerują, że jedną z korzyści picia herbaty może być utrata masy ciała. Oczywiście nie jest to cudowne lekarstwo, dzięki któremu jak za dotknięciem różdżki ubędzie ci parę kilogramów. Ale zapewne doskonale sprawdzi się jako wsparcie dla utrzymania diety. Wszelkie napary z roślin mają znikomą wartość kaloryczną, a dodatkowo dzięki zawartości katechin czujemy się syci. Katechiny wpływają również pozytywnie na mikroflorę jelit, usprawniając przyswajanie cennych składników, co nie jest bez znaczenia podczas odchudzania. Przeciwdziałając otyłości i cukrzycy typu 2, zaleca się picie czerwonej herbaty pu-erh.

Ziółka w filiżance

Warto poznać właściwości innych roślin poddawanych procesowi zaparzania. Sposób ten poznano tysiące lat temu. Towarzyszą mu różne przekazy, niemalże mitologiczne, wystarczy wspomnieć historie rodem ze starożytnych Chin czy Egiptu. Wyjaśnia to różnorodność sposobów parzenia i doboru roślin, z których sporządza się wywar, bo przez wieki był on udoskonalany. Dziś zapoznamy się z paroma rodzajami naparów. Wyboru dokonała dr Naomi Newman-Beinart, dietetyczka medyczna:

  1. Na dobry nastrój i animusz – herbata Tulsi

Napar z liści bazylii azjatyckiej, inaczej nazywaną Tulsi lub świętą bazylią. Działa rozluźniająco, zmniejsza napięcie nerwowe, przy jednoczesnym zachowaniu jasności umysłu. Doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla kawy lub czarnej herbaty – działa pobudzająco, mimo że nie zawiera kofeiny/teiny.

  1. Na wyciszenie i relaks – napar z rumianku

Rumianek cudownie koi nerwy. Ten sprawdzony wywar jest powszechnie znany ze swoich relaksujących właściwości. Liczba dziennie spożywanych filiżanek rumianku na całym świecie przekracza milion! Herbata rumiankowa łagodzi również wzdęcia i pomaga przy wszelkich niestrawnościach.

  1. Na piękną skórę – napar z pokrzywy

Kontakt z pokrzywą latem bywa przykrą sytuacją, ale gdy ona spotka się z gorącą wodą w naszym kubku, może tylko nam pomóc. Pod tą postacią stanie się środkiem przeciwzapalnym. Zadziała również jak wewnętrzne serum regenerujące dla naszej przesuszonej lub przetłuszczającej się skóry. Zawarte w niej odżywcze składniki to przede wszystkim witamina A i C oraz minerały – żelazo, wapń i magnez. Jej właściwości moczopędne pomogą nam również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  1. Na poprawę trawienia – napar z mieszanką anyżu, kopru włoskiego i kardamonu

Za komercyjną nazwą „herbatka trawienna”, zazwyczaj kryje się właśnie ta kompozycja ziół. Gdy wybierasz się na grilla lub szykujesz się na uroczysty obiad, zabierz ze sobą mini torebkę, z tą leczniczą mieszanką. Złagodzi to wszelkie przykrości spowodowane ciężkostrawnym jedzeniem, w tym wzdęcia, gazy i zaparcia.

  1. Na odporność – napar z czarnego bzu

Znane są suplementy diety, które zawierają wyciąg z kwiatów czarnego bzu – niestety większość z nich zawiera sporo cukru, zwłaszcza syropy i soki. Wtedy warto zastąpić je herbatą. W białych kwiatach i czarnych owocach skrywa się moc witaminy A i C, przeciwutleniaczy – antocyjanów i flawonoidów. Zwalczają one wolne rodniki, świetnie radzą sobie przy stanach zapalnych czy podgorączkowych. Czarny bez pity profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym pomoże ci uniknąć przeziębień.

Pamiętaj, aby dostosować temperaturę wody do zaparzania różnych typów herbat i ziół. Jeśli masz możliwość, w sezonie wiosenno-letnim korzystaj ze świeżych roślin do sporządzania naparów. Możesz również spróbować samodzielnie wysuszyć zebrane liście, kwiaty lub nasiona. Przechowując je w suchym miejscu będziesz mogła cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

 

Źródła:  WomanAndHome, European Journal of Preventive Cardiology, Tea Advisory Panel

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami