Przejdź do treści

Groszek cukrowy i jego 5 właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto mieć go w kuchni?

groszek cukrowy w brązowej misce
źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Groszek cukrowy to warzywo lubiane szczególnie przez dzieci, ze względu na swój słodki smak. Przy tym jest niskokaloryczny i bogaty we właściwości odżywcze. Latem jest dostępny świeży, w zimniejsze pory roku – mrożony, świetnie spisuje się też po obróbce termicznej. Poznajcie jakie zdrowotne zalety w sobie skrywa.

Idealny podczas odchudzania

Jedna szklanka groszku cukrowego to jedynie 67 kalorii, zatem jest idealny dla osób na diecie lub osób, które pilnują kaloryczności swoich dań. Sprawdzi się idealnie jako przekąska pomiędzy posiłkami, a jego duża zawartość błonnika sprawdzi się przy diecie redukcyjnej, to on reguluje pracę układu pokarmowego i niweluje zaparcia.

Jest pomocny przy infekcji

Groszek jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest silnym, naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi rozwinąć odporność i eliminuje rakotwórcze wolne rodniki w ciele. Natomiast antyoksydanty zawarte w groszku hamują proces starzenia się organizmu.

Wzmacnia mięśnie i kości

Groszek cukrowy to także witamina K, która wzmacnia kości, poprawia wchłanianie wapnia oraz  zapobiega osteoporozie. Natomiast duża zawartość białka pomaga w budowie i regeneracji mięśni. Zalecany jest osobom aktywnie uprawiającym sporty.

 

kobieta myje warzywa w zlewie

Ma pozytywny wpływ na skórę i paznokcie

Duży zastrzyk witaminy C dla organizmu nie tylko poprawia układ odpornościowy, ale może również tworzyć i utrzymywać kolagen, czyli niezbędny budulec występujący we włosach i skórze. Groszek jest też  źródłem witaminy A, która jest odpowiedzialna za utrzymywanie odpowiedniego nawilżania włosów.

Wzmacnia wzrok

Małe, niepozorne ziarenka groszku kryją też w sobie luteinę, która wzmacnia wzrok oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, która może doprowadzić do ślepoty.

Czy wiesz, że...

Smak zielonych groszku cukrowego odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się ponoć damy dworu Ludwika XIV, Króla Słońce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?