Przejdź do treści

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Właśnie skończyłaś obiad, a twoje ciało już sygnalizuje ci, że jesteś głodna… Mogłabyś nie zamykać lodówki, bo wciąż masz na coś ochotę? Jest wiele czynników, które mają na to wpływ, być może znajdziesz tu odpowiedz na męczące cię pytanie „dlaczego”. Wtedy łatwiej będzie rozwiązać tę niekomfortową sytuację.

 

Białko i błonnik ex aequo na pierwszym miejscu

Kwestia zbilansowania różnych składników posiłku jest zasadnicza, gdy chcemy uwolnić się od wiecznego „małego głodu”. Przypatrz się uważnie, jakie są proporcje składników w twoim jadłospisie. Winowajcą odpowiedzialnym za „nienasycenie” mogą się okazać tłuszcze lub węglowodany. Jeśli na twoim talerzu znajduje się przede wszystkim makaron okraszony tłuszczem zwierzęcym, spodziewaj się, że zaraz sięgniesz po kolejną porcję jedzenia. Natomiast, gdy zdecydujesz się na danie bogate w proteiny (białka), może to sprawić, że poczujesz się syta i nie będziesz miała potrzeby podjadania.

Badania dowodzą, że posiłki o wyższej zawartości białka pozytywnie wpływają na uwalnianie tzw. „hormonów sytości”, takich jak: peptyd glukagonopodobny typu 1 (GLP-1), cholecystokinina (CCK) i peptyd YY (PYY). Produkty odzwierzęce bogate w proteiny, które pomogą też zadbać o naszą linię to: pierś z kurczaka, chuda wołowina, indyk, krewetki lub chude ryby, mleko i  jaja kurze. Proteiny pochodzenia roślinnego to m.in.: ciecierzyca, fasola, migdały, nasiona chia, orzechy brazylijskie i soczewica.

Uczucie głodu może ci doskwierać nie tylko z powodu złych proporcji niektórych składników. Może w nich zabraknąć jednego bardzo ważnego składnika – błonnika. Jest on składnikiem pochodzenia roślinnego, który o dziwo nie ulega trawieniu enzymatycznemu, ale jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Za jego sprawą proces trawienia wydłuża się i spowalnia opróżnianie się żołądka, co w efekcie daje dłuższe uczucie sytości po posiłku. Pobudza również hormony hamujące apetyt, wcześniej wspomniane GLP-1 i Peptyd YY. Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce, orzechy, nasiona i zboża.

Zwiększenie ilości białka i błonnika w stosunku do innych składników w twoim jadłospisie powinno poskromić twój apetyt.

Głód jest nam potrzebny

Więcej znaczy mniej?

Poza ważnymi składnikami naszej diety, za uczucie sytości odpowiadają wewnętrzne mechanizmy regulujące uczucie głodu. Żołądek posiada receptory odpowiadające za jego rozciąganie i kurczenie się. Receptory rejestrują informacje o tym, że żołądek został wypełniony pokarmem, przekazują ten sygnał do mózgu, co w naszej świadomości stwarza uczucie sytości i zaspokojenie apetytu.

W tym przypadku skład jedzenia nie jest tak istotny, dane te polegają tylko na wielkości spożytego posiłku. Dlatego, jeśli chcemy zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej, powinniśmy włączyć do posiłku produkty małokaloryczne, ale o dużej objętości, takie jak warzywa i owoce. Dodatkowo wypełnienie naszego żołądka wodą lub innymi napojami przed posiłkiem i w jego trakcie, może nam pomóc w ograniczeniu potrzeby spożywania kolejnej porcji jedzenia.

Oporność na leptynę

Niekiedy to problemy hormonalne są przyczyną zaburzeń łaknienia. Jednym z hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości jest leptyna. Jest wytwarzana w komórkach tłuszczowych i wpływa na gospodarką energetyczną.  W zdrowym i prawidłowo funkcjonującym organizmie wytwarzanie leptyny jest również zależne od ilości tkanki tłuszczowej.  Niestety, przy chorobach takich jak otyłość może zaistnieć zjawisko nazywane opornością na leptynę. Wtedy mamy do czynienia z zaburzeniami uczucia głodu – mimo że poziom leptyny jest wysoki, nadal odczuwamy potrzebę jedzenia.

Chcąc zapobiec oporności na leptynę, prewencyjnie zaleca się regularny ruch, ograniczenie spożycia cukru, uwzględnienie błonnika w diecie i odpowiednią długość snu.

kobiety jedzące marchewki

Jak i gdzie jesz, to też ma znaczenie

Poza samą dietą i procesami biochemicznymi, bardzo ważne jest nasze zachowanie „przy stole”. Nie chodzi tutaj o zasady savoir vivre, chociaż one chyba nikomu jeszcze nie zaszkodziły, ale o to, jaką wagę przykładamy do jedzenia. Oto parę czynników, które dodatkowo mogą zaburzyć nasze uczucie sytości:

  • Niekoncentrowanie się na jedzeniu. Jesz przed telewizorem lub komputerem? Pewne jest, że zjesz szybciej, niż zorientujesz się, że nie jesteś głody. Poświęć więcej uwagi podczas posiłku produktom, które jesz. Wybieraj ciekawe smaki, będzie to korzystne dla twojego samopoczucia oraz figury;
  • Jesz „w biegu”? Zwolnij! Badania sugerują, że osoby spożywające szybko posiłki mają większą tendencję do odczuwania głodu niż osoby jedzące powoli. Gdy jesz szybko, nie przeżuwasz dokładnie pokarmu, co również może mieć negatywne skutki;
  • Podwyższony poziom kortyzolu może wywoływać uczucie głodu i zwiększony apetyt. Nie bez przyczyny mówi się, że niektórzy „zajadają stres”. Postaraj się zwalczyć stres poprzez medytację lub lekkie ćwiczenia – takie jak joga;
  • Intensywny wysiłek fizyczny. Ludzie, którzy dużo ćwiczą, mają większy apetyt i szybszy metabolizm. Zapotrzebowanie energetyczne wzrasta, dlatego zaleca się dbanie o regularność i jakość posiłków dla sportowców oraz odpowiednie nawodnienie;
  • Brak snu. Podczas snu jest regulowana gospodarka hormonalna. Pacjenci cierpiący na zaburzenia snu, w tym bezsenność, są bardziej narażeni na otyłość. Zadbaj o dobry sen, unikaj ekspozycji na światło emitowane z telefonów tuż przed snem;
  • Nieodpowiednia ilość jedzenia na talerzu. Możesz czuć się głodna z najbardziej oczywistego powodu – po prostu za mało zjadłaś. Zmiany w jadłospisie powinny uwzględniać chociażby porę roku;
  • Wysoki poziom cukru we krwi i insulinooporność mogą znacznie zwiększyć uczucie głodu i apetyt.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety