Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach
Jak odpowiedziałabyś na pytanie, gdzie ukrywa się cukier? W owocach, batonikach, ciastkach… Okazuje się jednak, że to nie wszystkie „posłodzone” produkty. Na swoim Instagramie przestrzega przed tym dietetyczka Barbara Dąbrowska.
„Wiecie, że jestem ostatnią osobą na tej planecie, która przyczepi się do cukru w owocach, ale cukier w kabanosach doprowadza mnie do cholery! Czytajcie opakowania, bo znajdziecie go w naprawdę zaskakujących produktach!” – tak zaczyna się najnowszy post Barbary Dąbrowskiej, dietetyczki i blogerki prowadzącej stronę barbaradabrowska.pl.
Specjalistka jest też aktywna w sieci, m.in. na swojej grupie „Pozytywna dietetyka”, gdzie walczy ze skutkami stygmatyzacji z powodu masy ciała. Tym razem podjęła temat cukru w produktach, które codziennie spożywamy.
Gdzie ukrywa się cukier?
Rozwiń
„Cukier znajdziemy w mieszankach przypraw, musztardzie, kabanosach, gotowych sosach, chlebie oraz w dosładzanych suszonych owocach” – czytamy w poście.
Alternatywne nazwy, w których ukrywa się cukier
Z postu dietetyczki wynika także, że cukier ukrywa się w produktach pod wieloma innymi nazwami. Jakimi?
Cukier to także:
- sacharoza/fruktoza/gluktoza/laktoza/maltoza
- karmel
- cukier brązowy i trzcinowy
- słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego
- syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy
- syrop klonowy, z agawy, kukurydziany, daktylowy
- miód
- zagęszczony sok jabłkowy, winogronowy
Okazuje się więc, że cukier jest… wszędzie. Warto o tym pamiętać następnym razem na zakupach, gdy będziesz wrzucać do koszyka ulubione kabanosy, musztardę czy gotowy sos (bo znowu nie miałaś czasu na ugotowanie sobie obiadu…).
Zobacz także
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska
„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?