Przejdź do treści

Jak kupować chleb?

Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Sklepy spożywcze i hipermarkety coraz częściej kuszą nas zapachem chleba prosto z pieca. Niestety, „wypiek na miejscu” to rozmrażanie głęboko mrożonego ciasta z dodatkiem regulatorów kwasowości, zaciemniaczy i emulgatorów. Jak więc kupować chleb?

Chleb składający się z mąki, drożdży, soli i wody to dziś towar deficytowy. W jednym z sieciowych sklepów spożywczych przeczytałam skład oferowanego pieczywa (co i tak jest swego rodzaju osiągnięciem, bo wiele hipermarketów w ogóle nie informuje o składzie surowcowym swoich produktów wypiekanych „na miejscu”). Przeraziło mnie to, co tam znalazłam.

Chleb – popularne składniki

Na liście składników chleba znajdziemy gluten, słód barwiący (udaje ciemne pieczywo), substancje zagęszczające (guma guar, laktoza), cukier, sztuczny miód (udaje chleb na miodzie), rozmaite regulatory kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), grys kukurydziany, a nawet ocet. A teraz coś dla wegetarian: w chlebie znajdziemy także emulgatory pochodzenia zwierzęcego – są to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (w skrócie E472d). Nazwa przyprawiająca o ból głowy? Tak – dosłownie i w przenośni, bo akurat ten składnik może wywoływać bóle głowy.

Chleb  – jak dobrze wybrać?

Co więc począć? Nie jeść chleba? Najlepiej upiec go samemu – to naprawdę proste! Jeśli jednak czas nie pozwala wam uruchomić domowej piekarni, kupujcie chleb w małych piekarniach, a szerokim łukiem omijajcie stoiska z pieczywem w super- i hipermarketach. Sprawdzajcie, testujcie, zapytajcie o skład. Prawdziwy, dobry chleb nie kruszy się następnego dnia ani nie pleśnieje (to z kolei cecha charakterystyczna „dmuchanych” bułek z hipermarketów). Nie zawiera też „śladowych ilości mleka, orzeszków ziemnych, ziaren soi i sezamu”. A jeśli już traficie do supermarketu, czytajcie etykiety i informacje na stoisku z pieczywem. „Wyrób z ciasta głęboko mrożonego” trudno nazwać chlebem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Zalety kiszonek / istock

12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×