Przejdź do treści

Jak kupować chleb?

Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Sklepy spożywcze i hipermarkety coraz częściej kuszą nas zapachem chleba prosto z pieca. Niestety, „wypiek na miejscu” to rozmrażanie głęboko mrożonego ciasta z dodatkiem regulatorów kwasowości, zaciemniaczy i emulgatorów. Jak więc kupować chleb?

Chleb składający się z mąki, drożdży, soli i wody to dziś towar deficytowy. W jednym z sieciowych sklepów spożywczych przeczytałam skład oferowanego pieczywa (co i tak jest swego rodzaju osiągnięciem, bo wiele hipermarketów w ogóle nie informuje o składzie surowcowym swoich produktów wypiekanych „na miejscu”). Przeraziło mnie to, co tam znalazłam.

Chleb – popularne składniki

Na liście składników chleba znajdziemy gluten, słód barwiący (udaje ciemne pieczywo), substancje zagęszczające (guma guar, laktoza), cukier, sztuczny miód (udaje chleb na miodzie), rozmaite regulatory kwasowości (dioctan sodu, kwas cytrynowy), grys kukurydziany, a nawet ocet. A teraz coś dla wegetarian: w chlebie znajdziemy także emulgatory pochodzenia zwierzęcego – są to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (w skrócie E472d). Nazwa przyprawiająca o ból głowy? Tak – dosłownie i w przenośni, bo akurat ten składnik może wywoływać bóle głowy.

Chleb  – jak dobrze wybrać?

Co więc począć? Nie jeść chleba? Najlepiej upiec go samemu – to naprawdę proste! Jeśli jednak czas nie pozwala wam uruchomić domowej piekarni, kupujcie chleb w małych piekarniach, a szerokim łukiem omijajcie stoiska z pieczywem w super- i hipermarketach. Sprawdzajcie, testujcie, zapytajcie o skład. Prawdziwy, dobry chleb nie kruszy się następnego dnia ani nie pleśnieje (to z kolei cecha charakterystyczna „dmuchanych” bułek z hipermarketów). Nie zawiera też „śladowych ilości mleka, orzeszków ziemnych, ziaren soi i sezamu”. A jeśli już traficie do supermarketu, czytajcie etykiety i informacje na stoisku z pieczywem. „Wyrób z ciasta głęboko mrożonego” trudno nazwać chlebem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

2-latek był tak blady, że rodzice myśleli, że ma białaczkę. Okazało się, że "przedawkował" mleko

2-latek był tak blady, że lekarz podejrzewał białaczkę. Okazało się, że chłopiec „przedawkował” mleko

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

×