Przejdź do treści

Dieta Dukana – menu. Czy dieta Dukana jest zdrowa?

Dieta Dukana - menu. Czy dieta Dukana jest zdrowa?
Dieta Dukana - menu. Czy dieta Dukana jest zdrowa?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta Dukana (dieta Protal lub dieta proteinowa) to menu wysokobiałkowe o obniżonej zawartości węglowodanów i tłuszczu. W tej diecie będziemy przechodzić przez cztery fazy, których celem jest spadek masy ciała. Czy taka dieta jest zdrowa, ale przede wszystkim czy jest bezpieczna dla organizmu? Na jakie efekty możemy liczyć i czy są one długoterminowe? Sprawdź, co mówi na ten temat nauka.

Dieta Dukana –  menu

Dieta Dukana to jedna z najbardziej popularnych diet, po którą sięgają osoby próbujące odchudzać się na własną rękę. Dieta składa się z czterech faz: uderzeniowej, równomiernego rytmu, utrwalenia wagi oraz stabilizacji.

Faza pierwsza, uderzeniowa trwa od dwóch do siedmiu dni. Przewiduje jedzenie dowolnej ilości produktów białkowych oraz dodatów i napojów. W tym etapie nie można spożywać tłuszczu.Co jeść w pierwszej fazie dukana?

Przykład 1:

  • śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, serek twarogowy, kawa bez cukru
  • drugie śniadanie: kefir
  • obiad: pieczony kurczak
  • podwieczorek: galaretka bez cukru
  • kolacja: omlet z tuńczykiem

Przykład 2:

  • śniadanie: omlet z tofu, herbata
  • drugie śniadanie: serek wiejski z papryką
  • obiad:  suflet z wątróbek drobiowych
  • podwieczorek: kilka platerków szynki z indyka
  • kolacja: otręby owsiane z jogurtem

Faza druga – równomiernego rytmu stosowana jest do czasu uzyskania zamierzonej wagi. Zakłada zachowanie dowolnie dużych posiłków i cykliczne wprowadzanie w wybrane dni warzyw nieskrobiowych. Nie wolno jeść ryżu, zbóż, ziemniaków, kukurydzy, warzyw strączkowych i tłuszczu. W fazie drugiej jadłospis może wyglądać tak:

Przykład 1:

  • śniadanie: omlet z szynką
  • drugie śniadanie: szklanka mleka
  • obiad: kurczak w imbirze
  • podwieczorek: marchewka z twarogiem
  • kolacja: łosoś pieczony z pieprzem

Przykład 2:

  • śniadanie: jajko sadzone z papryką
  • drugie śniadanie: serek wiejski light
  • obiad: indyk gotowany
  • podwieczorek: jogurt
  • kolacja: sałatka z łososia

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Multilac
Hello Box Odporność
180,75 zł
PROMOCJA
Energia, Promocje
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
20,00 zł 59,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Bez spiny jem rośliny kampania

Faza trzecia – utrwalenia wagi trwa dziesięć dni na każdy stracony kilogram. Zakłada stopniowe wprowadzenie określonych ilości sera, pieczywa, ziemniaków oraz owoców i spożywanie dwóch dowolnych posiłków w tygodniu zawierających porcję ulubionego dania. Menu w fazie trzeciej może wyglądać następująco:

Przykład 1: 

  • śniadanie: kanapka z serem żółtym
  • drugie śniadanie: jabłko
  • obiad: wołowina z warzywami 
  • podwieczorek: chłodnik ogórkowy
  • kolacja: pasta z makreli, jajek i chudego twarogu 

Przykład 2: 

  • śniadanie: jajecznica z papryką
  • drugie śniadanie: jabłko
  • obiad: pieczeń cielęca w sosie 
  • podwieczorek: ser twarogowy
  • kolacja: zupa szczawiowa

Faza czwarta– stabilizacji – trwa do końca życia. Przez jeden dzień w tygodniu stosuje się menu białkowe takie jak w pierwszej fazie diety.

Dieta uzupełniana jest dużą ilością wody. W pierwszej fazie sugeruje się picie nawet do 5 litrów wody, by nie doszło do zaparć.

Co można jeść na diecie Dukana?

Produkty, które możemy wykorzystać w fazie pierwszej to: jaja, nabiał, wędliny, mięso drobiowe, ryby. W fazie drugiej menu poszerza się o warzywa: czerwoną paprykę, pomidory, rzodkiewki, marchew, szpinak. W fazie trzeciej możemy jeść owoce takie jak: banany, gruszki, jabłka, cytrusy, kiwi. W fazie czwartej można jeść produkty węglowodanowe i umiarkowaną ilość tłuszczu.

Dieta detox

Jak działa dieta Dukana?

Dieta Dukana została opracowana przez francuskiego lekarza Pierre’a Dukana. Przynosiła szybkie efekty, więc wiele osób przymykało oko na jej szkodliwość. Po pewnym czasie stało się jasne, że dieta ta jest niebezpieczna dla zdrowia, a Pierre Dukan stracił prawo do wykonywania zawodu. Niestety, jego dieta wcale nie poszła w zapomnienie.

O co tak naprawdę chodzi w diecie Dukana? Dieta Dukana to dieta wysokobiałkowa o obniżonej zawartości węglowodanów i tłuszczu. Zawiera ograniczoną liczbę produktów, zwłaszcza w pierwszych, kluczowych fazach odchudzania, i pomimo liberalnego podejścia do wielości porcji pozostaje niskokaloryczna. Specyficzny skład diety wywołuje w organizmie stan ketozy, w którym ułatwione jest spalanie tkanki tłuszczowej. Wysoka zawartość białka działa sycąco i ogranicza utratę tkanki mięśniowej. Dieta ketonowa w początkowej fazie zmniejsza uczucie głodu i poprawia nastrój, co budzi bardzo pozytywne reakcje. Niestety stan ten mija po pewnym czasie.

Dieta Dukana – wskazania i przeciwwskazania

Teoretycznie można by uznać, że dietę Dukana mogą stosować zdrowe osoby które chcą szybko schudnąć (co może wiązać się z efektem jojo), lubią mięso, nabiał i ryby oraz są w stanie zrezygnować z produktów zbożowych, ziemniaków, większości owoców i warzyw.

Niestety dieta Dukana nie jest zdrowym modelem żywieniowym, a już w szczególności dla osób z zaburzeniami pracy nerek, wątroby i układu krążenia, z cukrzycą, przewlekle chorych i przyjmujących leki, a ponadto kobiet w ciąży i karmiących, dzieci, młodzieży, osób starszych.

Dieta Dukana – zalety i wady

Zalety diety Dukana to:

  • utrata stosunkowo dużej liczby kilogramów w krótkim czasie
  • łatwość w stosowaniu diety
  • w początkowych fazach diety, wywoływany przez dietę stan ketozy przejściowo niweluje głód i poprawia nastrój,
  • dzięki wysokiej zawartości białka dieta pomaga zmniejszyć towarzyszącą chudnięciu utratę tkanki mięśniowej.

Wady diety Dukana to:

  • dieta wywołuje liczne efekty uboczne, z uwagi na powstające w ustroju związki ketonowe nasilają stany zapalne i powodują zakwaszenie organizmu
  • dieta sprzyja odwodnieniu i niedostatecznemu zaopatrzeniu mózgu w energię, powodując bóle głowy, osłabienie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją
  • skutki uboczne diety to suchość w ustach, przykra woń oddechu i potu, zaparcia, bóle brzucha, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, bóle mięśni i stawów
  • przewlekły nadmiar białka w diecie obciąża wątrobę, sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych i nowotworów jelita grubego
  • dieta jest stosunkowo droga i trudna do przełknięcia, a długoterminowe efekty jej stosowania – podobne jak w przypadku diet o wyższej zawartości węglowodanów.

Bibliografia:

[1] Joanna Wyka i wsp.,”Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet”, Rocz. Panstw. Zakl. Hig., 2015;66(2):137-142.

[2] Longina Kłosiewicz-Latoszek, Wiktor Bogdan Szostak, „Kontrowersje wokół diet odchudzających”,Postępy Nauk Medycznych, t. 2011; XXIV(9).

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

×