Przejdź do treści

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła
Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła/ Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Mąka razowa, pszenna, pełnoziarnista… typ 500, 750, 1000. Rodzajów mąki jest mnóstwo i łatwo się pogubić, którą użyć do pizzy, a którą do upieczenia tortu. Z pomocą przychodzi dietetyczka Anna Reguła. 

Jaka mąka jest najlepsza?

Zadałaś sobie kiedykolwiek pytanie, jaka mąka jest najlepsza? Niejednokrotnie pada ono w gabinetach dietetyczek i dietetyków. Jednak czy istnieje na nie jedna właściwa odpowiedź?

„Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, bo nie wiem jakie są twoje preferencje względem jej smaku i wykorzystania, ale mogę pomóc doradzić jaka może być mniej lub bardziej wartościowa, mniej lub bardziej specyficzna w smaku lub która lepiej zagęści niedzielny sos do bitek” – pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła.

Ekspertka podaje jednak kilka cennych wskazówek, z których warto skorzystać przy kupowaniu mąki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

O czym mówi typ mąki?

Jak podkreśla Anna Reguła, im wyższy typ mąki, tym jest ona mniej oczyszczona, zawiera więcej składników mineralnych, witamin i błonnika. Taka mąka jest też „ciężka”. Im niższy typ, tym mąka została bardziej oczyszczona, ma mniej wartości odżywczych, ale zmienia się także jej konsystencja – wypieki są lekkie, sprężyste, o mniej specyficznym posmaku.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który typ mąki wybierać. „Ile ludzi, tyle potrzeb” – podkreśla dietetyczka.

„Jeśli chcesz żeby mąka miała więcej wartości odżywczych, kupuj taką o większym typie. Masz insulinooporność? Kupuj mąkę o typie 1850 lub wzwyż. Masz refluks bądź zmagasz się z częstymi biegunkami? Wybierz mąkę o typie 500 lub maksymalnie 720″ – radzi Reguła.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Na co jeszcze warto zwracać uwagę?

Choć typ mąki jest ważny, to jednak nie tylko na niego powinnyśmy zwracać uwagę przy wyborze tej odpowiedniej. Anna Reguła podkreśla, że ważne są też takie czynniki, jak:

  • sprężystość ciasta – większa jest, jeśli korzystamy z mąki z glutenem, zwłaszcza pszennej; natomiast mniejszą sprężystość ciasto będzie miało w przypadku mąk bez glutenu, np. gryczanej, kokosowej.
  • przeznaczenie – bardziej uniwersalne mają np. mąki: pszenna, orkiszowa i owsiana, a mniej uniwersalne: kokosowa, migdałowa, kasztanowa.
  • smak – bardziej specyficzny mają mąki: gryczana, jaglana, kasztanowa, kokosowa, a mniej specyficzny: pszenna, owsiana, orkiszowa i ryżowa.

Co ważne, mąka kokosowa mocniej wchłania płyny, więc, jak podkreśla dietetyczka, nie będzie ona zamiennikiem 1:1 w przepisach. Trzeba dodawać jej mniej niż innych rodzajów mąki. Ciekawostką jest też to, że skrobie świetnie zagęszczają zupy. Mogą bez problemu używać ich osoby uczulone na gluten.

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 221 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×