Przejdź do treści

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła
Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła/ Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Mąka razowa, pszenna, pełnoziarnista… typ 500, 750, 1000. Rodzajów mąki jest mnóstwo i łatwo się pogubić, którą użyć do pizzy, a którą do upieczenia tortu. Z pomocą przychodzi dietetyczka Anna Reguła. 

Jaka mąka jest najlepsza?

Zadałaś sobie kiedykolwiek pytanie, jaka mąka jest najlepsza? Niejednokrotnie pada ono w gabinetach dietetyczek i dietetyków. Jednak czy istnieje na nie jedna właściwa odpowiedź?

„Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, bo nie wiem jakie są twoje preferencje względem jej smaku i wykorzystania, ale mogę pomóc doradzić jaka może być mniej lub bardziej wartościowa, mniej lub bardziej specyficzna w smaku lub która lepiej zagęści niedzielny sos do bitek” – pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła.

Ekspertka podaje jednak kilka cennych wskazówek, z których warto skorzystać przy kupowaniu mąki.

O czym mówi typ mąki?

Jak podkreśla Anna Reguła, im wyższy typ mąki, tym jest ona mniej oczyszczona, zawiera więcej składników mineralnych, witamin i błonnika. Taka mąka jest też „ciężka”. Im niższy typ, tym mąka została bardziej oczyszczona, ma mniej wartości odżywczych, ale zmienia się także jej konsystencja – wypieki są lekkie, sprężyste, o mniej specyficznym posmaku.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który typ mąki wybierać. „Ile ludzi, tyle potrzeb” – podkreśla dietetyczka.

„Jeśli chcesz żeby mąka miała więcej wartości odżywczych, kupuj taką o większym typie. Masz insulinooporność? Kupuj mąkę o typie 1850 lub wzwyż. Masz refluks bądź zmagasz się z częstymi biegunkami? Wybierz mąkę o typie 500 lub maksymalnie 720″ – radzi Reguła.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Na co jeszcze warto zwracać uwagę?

Choć typ mąki jest ważny, to jednak nie tylko na niego powinnyśmy zwracać uwagę przy wyborze tej odpowiedniej. Anna Reguła podkreśla, że ważne są też takie czynniki, jak:

  • sprężystość ciasta – większa jest, jeśli korzystamy z mąki z glutenem, zwłaszcza pszennej; natomiast mniejszą sprężystość ciasto będzie miało w przypadku mąk bez glutenu, np. gryczanej, kokosowej.
  • przeznaczenie – bardziej uniwersalne mają np. mąki: pszenna, orkiszowa i owsiana, a mniej uniwersalne: kokosowa, migdałowa, kasztanowa.
  • smak – bardziej specyficzny mają mąki: gryczana, jaglana, kasztanowa, kokosowa, a mniej specyficzny: pszenna, owsiana, orkiszowa i ryżowa.

Co ważne, mąka kokosowa mocniej wchłania płyny, więc, jak podkreśla dietetyczka, nie będzie ona zamiennikiem 1:1 w przepisach. Trzeba dodawać jej mniej niż innych rodzajów mąki. Ciekawostką jest też to, że skrobie świetnie zagęszczają zupy. Mogą bez problemu używać ich osoby uczulone na gluten.

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 221 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze