Przejdź do treści

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Cytrusy często pryskane są toksycznymi substancjami\ unplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na pewno czytasz etykiety produktów spożywczych, które wrzucasz do koszyka. Ale czy zapoznajesz się z informacjami na temat cytrusów? „Tak, tak cytrusy też mają etykiety, które warto czytać!” – podkreśla w najnowszym wpisie na Instagramie chemiczka Sylwia Panek. Dlaczego to takie ważne?

Czy mycie owoców wystarczy?

Jeśli kupujesz owoce w sklepie, warto zapoznać się z informacjami umieszczonymi na kartonie, w którym się one znajdują. Powinna być na nim etykieta, z której możesz się dowiedzieć, jakimi substancjami zostały spryskane po zbiorach. Czasami jest to jeden preparat, a czasami jest ich nawet kilka. O czujność w tej kwestii apeluje chemiczka Sylwia Panek, autorka profilu @mama.chemik.

Ekspertka w najnowszym wpisie na Instagramie wyjaśnia, że substancje te można podzielić je na dwie grupy:

FUNGICYDY – czyli substancje zabezpieczające cytrusy przed pleśnieniem. W końcu zanim do nas dotrą przebywają zazwyczaj długą drogę i łatwo wtedy o psucie.

WOSKI – sprawiają, że nasze owoce ładnie się błyszczą, a ich skórka jest jędrna” – pisze.

Niestety, chemikalia to nie jedyne materiały, które możemy znaleźć na owocach.

„Dorzućmy do tego jeszcze kurz, brudne ręce macających je klientów i pracowników sklepu, owady oraz ich odchody, pasożyty, bakterie i mamy niezłą zbieraninę na tych cytrusowych skórkach”- wymienia Sylwia Panek.

I podkreśla, że bardzo ważne jest dokładne mycie cytrusów przed ich spożyciem. Tylko czy to mycie wystarczy? Niestety – ekspertka nie ma w tej kwestii dobrych wiadomości.

„Badania pokazują, że jeden z fungicydów jest bardzo trudny do usunięcia. Chodzi o IMAZALIL. Niestety, jest to jednocześnie najczęściej stosowany fungicyd, a dodatkowo jest on w grupie substancji podejrzewanych o powodowanie nowotworów. Według badań, które czytałam, testowane sposoby mycia były w stanie usunąć mniej niż połowę substancji ze skórek cytrusów, a próby szorowania powodowały, że substancja zamiast znikać, wcierana była w pory na skórce” – wyjaśnia Sylwia Panek.

Co więc możemy zrobić, aby unikać tej substancji? Chemiczka zaleca, żeby nie jeść skórki (np. w ciastach) oraz nie wrzucać ich do napojów typu herbata lub lemoniada. Jeśli jednak koniecznie chcemy skonsumować skórkę, wybierzmy cytrusy BIO.

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 60 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?