HelloZdrowie

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie Rawpixel.com

Ryż to świetny dodatek lub też podstawa do wielu potraw. Wykorzystywany głównie w daniach azjatyckich, stanowi charakterystyczny składnik dla tej kuchni. Czy jest jednak zdrowy?

Ryż ma bardzo wiele odmian. Od białego przez brązowy po jaśminowy i wiele, wiele innych. Każdy z nich ma inne właściwości. Najczęściej jednak spożywa się biały. Jest najtańszy, miękki, szybko i dobrze się gotuje. Ryż ten zyskał jednak złą sławę przez to, że powszechnie uważa się go za wypłukanego z wartości odżywczych. Nie jest to do końca prawdą. Sprawdź, jak biały ryż wpływa na twoje ciało.

Rodzaje białego ryżu

Sam biały ryż można podzielić na kolejne podkategorie. Dzieli się go głównie ze względu na wielkość i metodę przetwarzania. Wyróżnić można ryż długoziarnisty, który jest ciężki, mniej skrobiowy, a także krótkoziarnisty, który jest ciężki i lepki. Znane odmiany ryżu to m.in.:

  • basmanti – lekki smak i konsystencja,
  • słodki – bardzo drobny i lekki, wykorzystywany do sushi,
  • jaśminowy – miękki i aromatyczny,
  • arborio – okrągły, wykorzystywany w risotto.

Właściwości odżywcze

Ryż biały jest prawie pozbawiony soli i cukru. Nie zawiera także glutenu, sięgają po niego osoby, które nie tolerują tej mieszanki białek. Biały ryż to bogate źródło energetycznych węglowodanów i protein. Jeśli chodzi o pierwiastki, to ryż zapewnia duże ilości magnezu, trochę mniej kwasu foliowego, selenu, tiaminy i niacyny, a także pewne ilości miedzi, cynku, żelaza oraz witaminy B6.

Zalety spożywania białego ryżu

  • Bogate źródło węglowodanów

Węglowodany to źródło energii, dlatego też ich spożywanie jest tak bardzo cenne dla sportowców i osób, które ćwiczą. Pół filiżanki ryżu dostarcza aż 22,3 gramów węglowodanów, dlatego jest polecany do jedzenia przed i po treningu. W trakcie ćwiczeń potrzebna jest energia, natomiast po wysiłku, organizm musi znów nadrobić to, co stracił w trakcie treningu. Ryż zatem staje się idealnym partnerem osób lubiących siłownię.

  • Pomoc dla serca

W ryżu odnaleziono duże ilości selenu oraz kwasu foliowego. Te dwie substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca, a także układu nerwowego. Zmniejszają one ryzyko zawału, udaru oraz chorób naczyń krwionośnych.

  • Chroniący organizm mangan

Mangan to jeden z podstawowych budulców kości. Jedząc ryż poprawiasz zatem stan swojego układu szkieletowego, wzmacniając kości oraz chroniąc je przed urazami. Mangan to także pomocny pierwiastek dla metabolizmu. Badania wykazały, że odgrywa on ogromną rolę w spalaniu węglowodanów, białek i cholesterolu. Jak widać ma on bardzo szerokie zastosowania i jest uniwersalny.

Ciemna strona ryżu

Jednak nie wszyscy mogą spożywać bezkarnie biały ryż. Ze względu na węglowodany, powinny uważać na niego osoby chorujące na cukrzycę – aby uniknąć gwałtownych skoków cukru, powinny one łączyć ryż z produktami z innych kategorii, aby stworzyć zbilansowany posiłek. Chociaż ryż uznawany jest za jedno z najbezpieczniejszych zbóż, niektórzy powinni go całkowicie wyeliminować ze swojej diety. Chodzi o osoby cierpiące na rodzaj alergii pokarmowej – zespół zapalenia jelit indukowany białkami pokarmowymi (FPIES), która może być wywoływana m.in. ryż.

O czym jeszcze pamiętać, jedząc biały ryż? Zawiera mniej błonnika niż pełnoziarniste wersje, może zatem powodować zaparcia (nie bez przyczyny rozgotowany biały ryż jest remedium na biegunkę). Musimy także pamiętać, że w ryżu (nie tylko w białym) może znajdować się arsen, który przedostaje się do wód gruntowych na plantacjach. Jedzmy ryż, na zdrowie, ale pamiętajmy – jak ze wszystkim – najważniejszy jest umiar.

Podsumowując, ryż to świetne źródło węglowodanów potrzebnych do wytwarzania i spalania energii. Jest polecany szczególnie dla sportowców, zarówno po, jak i przed treningiem. Nie jest prawdą to, ze biały ryż całkowicie pozbawiony jest właściwości odżywczych. To bogate źródło magnezu i manganu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, sięgaj po niego śmiało, wymiennie z innymi produktami zbożowymi.

 

Źródło: livestrong

Zobacz także

Zainteresują cię również:

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć