Przejdź do treści

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Ryż – która z nas nie jadła go chociaż raz? To bardzo popularna roślina zbożowa, którą spożywać można na wiele sposobów. Szacuje się, że ryż jest podstawą wyżywienia dla 1/3 populacji ludzkiej. Szczególnie popularny jest w krajach azjatyckich, gdzie jest uprawiany. Gotowanie ryżu może wydawać się bardzo prostą czynnością, ale często okazuje się, że po gotowaniu jest posklejany, zbyt miękki i prawie pozbawiony smaku… Jak temu zapobiec i ugotować idealny ryż?

Gotowanie ryżu – to nie taka prosta sprawa

Wrzucenie do wody, posolenie, zagotowanie, odcedzanie – proces gotowania ryżu wydaje się bardzo prosty…, ale jest tak tylko pozornie. Jeśli lubisz ryż i stanowi on podstawę twojej kuchni, warto sprawdzić, czy nie popełniasz błędów, które negatywnie wpływają na smak i konsystencję ryżu.

Jeśli z kolei nie przepadasz za ryżem… może warto zastosować się do naszych rad i dać mu ponowną szansę? Źle przygotowany ryż nie jest smaczny, ale jeśli zostanie ugotowany we właściwy sposób, może stać się ulubionym dodatkiem do różnych dań.

Ryż - jak go wykorzystać? / istock

10 błędów, które popełniasz gotując ryż

  1. Nieodpowiedni garnek. Do ugotowania ryżu nie jest potrzebny ryżowar, wystarczy odpowiedni garnek. Wybieraj garnki z grubym dnem – dzięki temu podczas gotowania temperatura rozprowadzana jest równomiernie. Garnki z cienkim dnem mogą powodować przypalanie ryżu na dnie.
  2. Gotowanie bez pokrywki. Garnek to nie wszystko, ważna jest także pokrywka – musi ona być idealnie dopasowana. Dzięki temu para nie będzie uciekać z garnka, a ryż ugotuje się równomiernie. Nie podnoś pokrywki w czasie gotowania.
  3. Gotowanie każdego rodzaju ryżu tak samo. W sklepach wybierać można pośród różnych rodzajów ryżu. Biały, brązowy, paraboliczny, basmati czy arborio to tylko niektóre z dostępnych opcji. Każdy z tych rodzajów ryżu różni się stopniem oczyszczenia, kształtem, wcześniejszym przygotowaniem i wartościami odżywczymi, więc każdy z nich wymaga innego sposobu gotowania. Na przykład ryż brązowy jest najmniej oczyszczony i najbardziej wartościowy odżywczo, ale wymaga większej ilości wody i dłuższego czasu gotowania. Arborio z kolei używany jest tradycyjnie do przygotowania risotto, ponieważ po ugotowaniu jest bardziej kremowy, ale nie rozpada się. A ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest sypki. Sprawdź dokładnie, jakiego rodzaju ryżu używać i jak powinien być przygotowany do spożycia.
  4. Zapominasz o płukaniu ryżu. Jeszcze przed przystąpieniem do gotowania, ryż należy przepłukać pod chłodną, bieżącą wodą tak długo, aż woda po płukaniu będzie czysta. Ten zabieg pomaga usunąć z ziaren ryżu skrobię, która powstaje podczas ocierania się ziarenek o siebie w opakowaniu. Niepłukane ziarna ryżu po ugotowaniu stają się bardziej papkowate.
  5. Zbyt mało lub zbyt dużo płynu. Idealne ugotowanie ryżu wymaga użycia określonej ilości wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, ryż będzie rozgotowany i pozbawiony smaku, a zbyt mało wody sprawi, że nie ugotuje się on równomiernie lub przypali. Jeśli serwujesz ryż jako dodatek, zaleca się, aby na każdą porcję ryżu przypadały dwie porcje wody. Jednak jeśli masz zamiar serwować ryż z sosem lub podsmażyć go na patelni z innymi dodatkami, na jedną porcję ryżu zastosuj półtora porcji wody. Dzięki temu ryż napęcznieje jeszcze trochę, wsiąknie sos, z którym go będziesz serwować i nabierze więcej smaku.
  6. Zapominasz o soli. Odpowiednia ilość soli podkreśli smak ryżu, ale należy pamiętać o tym, aby sól dodać do wody, a nie po gotowaniu. Na każdą szklankę suchego ryżu, należy do wody dodać od pół do jednej łyżeczki soli.
  7. Dodawanie ryżu do zimnej wody. Ryż należy dodawać tylko do gotującej, osolonej wody. Jeśli wrzucisz go do zimnej lub letniej wody, to rozgotuje się on zbyt bardzo.
  8. Mieszanie ryżu. Ryż należy zamieszać tylko raz – kiedy dodasz go do gotującej się wody. Dzięki temu ziarenka oddzielą się od siebie i ryż będzie idealnie ugotowany. Nie mieszaj go jednak częściej – jedno zamieszanie wystarczy.
  9. Zbyt duży ogień. Ryż należy gotować na małym ogniu, zbyt duża temperatura i szybkie gotowanie sprawią, że ryż wydzieli więcej skrobi i będzie papkowaty. Najlepszą metodą jest przygotowanie wody na dużym ogniu, a po wrzuceniu zmniejszenie płomienia.
  10. Spożywanie od razu. Po ugotowaniu ryżu przez zalecany dla danego rodzaju czas, najlepiej dać mu chwilę na wchłonięcie całej wilgoci z pary. Zostaw ryż w garnku, bez podnoszenia pokrywki, przez kilka, kilkanaście minut.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu