Przejdź do treści

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wydaje ci się, że sok pomarańczowy albo truskawkowy jogurt pitny to samo zdrowie? Niekoniecznie. GIS opublikował infografikę, w której pokazuje, ile cukru znajduje się w popularnych napojach. Niektóre pozycje mogą cię naprawdę zaskoczyć.

Cukier w napojach – GIS przedstawia infografikę

Badania są dość niepokojące. Osoby, które regularnie spożywają 1-2 szklanki słodzonych napojów dziennie, mają o 26 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, niż osoby pijące je rzadko. Częściej grożą im również choroby serca, nowotwory i otyłość. Badacze z University of San Francisco uważają, że cukier powinien być na tej samej liście produktów szkodliwych, co alkohol i wyroby tytoniowe.

Główny Inspektorat Sanitarny na swoim oficjalnym profilu na Instagramie przedstawił przybliżoną zawartość cukru w słodkich napojach. W ogóle nie ma go  jedynie w wodzie. Skład reszty napojów pozostawia wiele do życzenia. W szklance (250 ml) wody smakowej i napoju herbacianego znajduje się 12,5 g cukru, czyli 2,5 łyżeczki. W gazowanym napoju pomarańczowym jest już go 22,5 g w jednej szklance (4,5 łyżeczki). Sok jabłkowy zawiera 25 g cukru, cola 26 g, a napój energetyczny – 27 g (ok. 5 łyżeczek). Najwięcej z wymienionych produktów jest go w smakowym jogurcie pitnym – 30 g. To aż 6 łyżeczek w szklance!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Pętla wisielcza z żelka

Cukier niejedno ma imię – co na to WHO?

Cukry naturalne to m.in. glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza. Cukry dodane to takie, które zostały wyodrębnione z natury albo powstały w laboratorium, a następnie przyjechały do fabryki żywności w ciężarówce i zostały dodane do produktów, żeby te były słodsze, ładniejsze i trwalsze.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukier powinien stanowić najwyżej 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jednak w dalszych rekomendacjach WHO zaleca zmniejszenie tej liczby do 5 proc.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Życzymy dobrych wyborów zdrowotnych ?

Post udostępniony przez Główny Inspektorat Sanitarny (@gis_gov_pl)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

2-latek był tak blady, że rodzice myśleli, że ma białaczkę. Okazało się, że "przedawkował" mleko

2-latek był tak blady, że lekarz podejrzewał białaczkę. Okazało się, że chłopiec „przedawkował” mleko

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

×