Przejdź do treści

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Naukowcy alarmują, że napoje ze słodzikami są szkodliwe\ źródło: IStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Piłaś colę light, żeby uniknąć nadmiernych kalorii? Po tym artykule zastanowisz się dwa razy, zanim po nią sięgniesz. Naukowcy dowiedli, że słodziki zawarte w tym popularnym napoju mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Niebezpieczny aspartam

Dietetyczna cola, która wydawała nam się zdrowszą alternatywą, jest szkodliwa. Do takich wniosków doszli francuscy naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych. Przebadali oni 100 tys. osób w wieku ok. 40 lat. Badanie trwało prawie dekadę. Na czym polegało?

Uczestnicy eksperymentu notowali, co dokładnie jedli. Badacze przeanalizowali spożycie różnych rodzajów słodzików (aspartam, acesulfam, sukraloza) zawartych w konkretnych produktach, np. napojach, nabiale. Potem porównali to z dokumentacją medyczną badanych, co pozwoliło im poszukać związku między spożywaniem słodzików, a zawałami serca i udarami.

Sztuczne słodziki to niskokaloryczne lub nie zwierające w ogóle kalorii substancje chemiczne stosowane zamiast cukru w żywności i napojach. Naukowcy odkryli, że ci, którzy przyjmowali najwięcej sztucznych słodzików, byli o 9 proc. bardziej narażeni na choroby sercowo-naczyniowe.

Uczestnicy badania, którzy spożywali aż 77,6 mg substancji słodzących dziennie (odpowiednik 180 ml napojów gazowanych), byli o 18 proc. bardziej narażeni na udar. Głównym winowajcą był aspartam. Pamiętajmy, że można go znaleźć także w żywności, a nie tylko w napojach.

Naukowcy podkreślają, że ich badanie ma charakter obserwacyjny. To znaczy, że nie można jednoznacznie stwierdzić, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Natomiast podkreślają, że substancje słodzące nie powinny być traktowane jako zdrowszy zamiennik dla cukru. Na całym świecie chemiczne substancje słodzące generują roczną sprzedaż w wysokości około 7,2 miliarda dolarów. Trend rośnie. Oczekuje się, że do 2028 r. przychody wzrosną do 9,7 mld USD. A to oznacza, że po te substancje sięgają miliony ludzi na całym świecie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Aspartam – zabójczy słodzik

Słodziki powodują raka?

Badanie nie spodobało się niezależnym ekspertom, których zdaniem nie powinno się wyciągać jednoznacznych wniosków na temat sztucznych słodzików. Twierdzą, że do tego potrzebne są dalsze, długoterminowe badania.

Prof. Naveed Sattar, ekspert w dziedzinie chorób sercowo-naczyniowych z Uniwersytetu w Glasgow, zwrócił uwagę na poważne różnice w ogólnym stanie zdrowia osób, które spożywają słodziki, a tymi, które tego nie robią. Z jego wypowiedzi, którą cytuje ” Daily Mail”, wynika, że uniemożliwia to określenie, jaki konkretnie wpływ ma substancja słodząca. I że stwierdzenie jakoby sztuczne słodziki odpowiadały za problemy z sercem, jest przesadzone.

Natomiast zespół francuskich naukowców, odkrył, że słodziki mogą też zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywały sztuczne słodziki, były o 13 proc. bardziej narażone na zachorowanie na nowotwory. Eksperci w dziedzinie onkologii uspokajają w tej kwestii. Prestiżowe organizacje zajmujące się nowotworami tj. Cancer Research UK, jak i US National Cancer Institute zgodnie stwierdziły, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że słodziki powodują raka.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „British Medical Journal”.

 


źródła: welt.de, Daily Mail

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×