6 min.
Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Unsplash.com
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Sól wpływa na nadciśnienie i uszkadza nerki, więc lepiej całkowicie z niej zrezygnować. Gluten zawarty w chlebie powoduje otyłość. Spożywanie produktów z syropem glukozowo-fruktozowym wpływa na rozwój insulinooporności. Nie, te zdania nie są prawdziwe.
W internecie aż roi się od dietetycznych zasad, które – najlepiej od razu – powinnaś wdrożyć w życie. Na jednym blogu czytasz więc, że chleb nie jest zdrowy, na drugim, że jednak lepiej jeść wafle ryżowe, a na trzecim, że przecież w sumie to warzywa są najważniejsze, więc zrezygnuj z makaronu, ryżu i pieczywa. W efekcie naprawdę zastanawiamy się, co będzie dla nas dobre.
Ułatwimy wam to zadanie. Wraz z dietetyczką kliniczną Martyną Bednarczyk obaliłyśmy 5 dietetycznych mitów. Oto one:
Spis treści
Sól jest szkodliwa
Tylko, jeżeli jej nadużywamy. Nadmiar soli w pożywieniu wiąże się z nadciśnieniem, uszkodzeniem nerek i zwiększonym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych. Często dochodzi także do zatrzymania wody w organizmie. Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dzienna dawka sodu nie powinna przekraczać 1500 miligramów. To bardzo mało.
– Jednak sól jest niezbędna do życia, ponieważ reguluje wiele podstawowych procesów w organizmie. Istotny jest fakt, że zarówno nadmiar soli w diecie, jak i niedobór może być bardzo niebezpieczny!
Sód (główny składnik soli) odpowiada za równowagę osmotyczną, czyli przenikanie wody w obie strony w równym stopniu, w zewnątrzkomórkowych płynach ustrojowych. Reguluje objętość wszystkich płynów w organizmie. Odpowiada za całą gospodarkę wodną.
Utrzymuje również odpowiednią pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych. Razem z potasem odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego krwi – tłumaczy Martyna Bednarczyk, dietetyczka kliniczna.
Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazały jednoznacznie, że drastyczne obniżenie spożycia soli wpływa korzystnie na stan zdrowia. Ale nie powinno się wykluczać całkowicie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Chleb prowadzi do otyłości
Przeszłaś na dietę, więc zrezygnowałaś z jedzenia chleba? To nie do końca dobry pomysł.
– Większość osób uważa, że gluten zawarty w chlebie powoduje otyłość. Otóż gluten jest białkiem występującym w zbożach, sam w sobie nie jest ani szkodliwy dla zdrowia, ani nie powoduje otyłości.
Jedynie osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu odczuwają po jego spożyciu różne dolegliwości i muszą wykluczyć go z diety. Niestety, w obecnych czasach zapanowała moda na dietę bezglutenową, co jest kompletnie pozbawione sensu – wyjaśnia dietetyczka.
Jedzenie chleba nie prowadzi do otyłości. Większość ludzi jednak spożywa go 2-3 razy dziennie po kilka kanapek, co może prowadzić do przekroczenia dziennej zalecanej dawki węglowodanów. Dodatkowo, chleb często spożywa się z innymi wysokokalorycznymi dodatkami.
Jaki chleb będzie najzdrowszy?
– Biały chleb (zwykły pszenny) powstaje z wysoko oczyszczonej pszenicy, pozbawionej większości składników odżywczych. Ten chleb nie jest zalecany osobom chcącym się zdrowo odżywiać. Warto sięgać po chleb pełnoziarnisty, który ma mniejszy indeks glikemiczny i powoduje wolniejsze uwalnianie się insuliny.
Zawiera również więcej błonnika i mikroelementów. Ja osobiście polecam chleb żytni na zakwasie, w moim odczuciu najzdrowszy – dodaje Martyna Bednarczyk.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od cukru
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, inaczej syrop glukozo-fruktozowy (HFCS) jest mieszanką glukozy i fruktozy – substancji powszechnie używanych do słodzenia potraw. Do jego produkcji wykorzystywana jest skrobia kukurydziana, z której pod wpływem hydrolizy otrzymuje się syrop wysokoglukozowy (zawiera 96–98% glukozy).
– Badania przeprowadzane w przeszłości sugerowały, że fruktoza może powodować stłuszczenie wątroby, insulinooporność oraz otyłość. W związku z tym, uważa się że HFCS jest niezdrowy ze względu na wysoką zawartość fruktozy. W rzeczywistości nie zawiera on więcej fruktozy niż cukier. Płynny HFCS zawiera 42-55% fruktozy.
Z kolei sacharoza, znana jako cukier stołowy, składa się w 50% z fruktozy. Różnica jest zbyt mała, aby mogła mieć znaczenie. Z punktu widzenia zdrowotności, syrop glukozowo-fruktozowy i cukier biały są bardzo podobne – dodaje specjalistka.
Świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych
Też wolisz jeść świeże warzywa i owoce niż mrożone czy te z puszki? Nic dziwnego, świeże zawsze wydają się zdrowsze i bardziej wartościowe. Nie oznacza to jednak, że świeże produkty są bardziej pożywne.
– Produkty świeże definiuje się jako „wszystko, co jest dojrzałe po zbiorach”. Zbierane jest niedojrzałe i dojrzewa dopiero podczas transportu. Minusem jest to, że często produkty nie osiągają wszystkich składników odżywczych. Świeże warzywa i owoce mogą również zostać zerwane dojrzałe i takie są sprzedawane.
Mrożone produkty najczęściej zrywane są jako dojrzałe i poddawane są minimalnej obróbce przed zamrożeniem. Większość warzyw i owoców przed zamrożeniem poddaje się blanszowaniu w gorącej wodzie przez kilka minut, w celu inaktywacji enzymów mogących powodować niekorzystne zmiany koloru, zapachu, smaku i wartości odżywczej – dodaje ekspertka.
Pomimo, że pomiędzy produktami świeżymi, a mrożonymi mogą występować różnice w wartościach odżywczych, to te różnice są niewielkie. Warto wybrać więc ten produkt, który nam bardziej odpowiada.
Naturalne składniki odżywcze są lepsze od suplementów
Też słyszałaś, że naturalne produkty są lepsze i zdrowsze niż syntetyczne suplementy? Prawda jest inna. Niektóre związki są skuteczniejsze, jeśli są podawane w postaci suplementu.
– Jednym z przykładów jest kurkumina w kurkumie, której wadą jest niska wchłanialność. W związku z tym, warto wybierać suplementy, które w składzie mają ekstrakt z owoców czarnego pieprzu. Zawiera on piperynę zwiększającą biodostępność kurkuminy.
To samo dotyczy witamin. Np. Filochinon (K1) jest ściśle związany z błonami roślin, a zatem jest bardziej biodostępny w postaci suplementu. Podobnie kwas foliowy (suplement B9) – jest bardziej dostępny niż folian (B9 naturalnie występujący w żywności) – wymienia dietetyczka.
Pamiętaj – zażywanie suplementów pomaga uzupełnić niedobory, ale nie może zastąpić zdrowego i racjonalnego odżywiania.
Inne dietetyczne mity
Czytałaś gdzieś, że białko, węglowodany i tłuszcze są niezdrowe dla naszego organizmu? Albo, by lepiej nie jeść żółtka jajka i czerwonego mięsa? Odpowiedzi mogą cię zaskoczyć. Kolejny tekst z cyklu „Obalamy dietetyczne mity” już niebawem na Hello Zdrowie!
Zobacz także

„Odchudzanie powinnyśmy zacząć od ustabilizowania emocji, a dopiero później od jedzenia”. Nie stresuj się! To ma wpływ na naszą wagę, przekonuje dietetyczka

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022