Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki
się ten artykuł?
Przygotowanie crostini, rodzaju chrupiących grzanek podawanych najczęściej jako przystawka, jest jednym z prostych sposobów na urozmaicenie menu na imprezę lub spotkanie towarzyskie. Podstawową wersję przygotujemy w kilka minut z trzech składników – pieczywa, oliwy z oliwek i soli. Crostini możemy przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamykanym pojemniku i w dowolnym momencie podawać z ulubionymi dodatkami.
Co to jest crostini?
Crostini to rodzaj wywodzących się z Włoch małych chrupiących grzanek, przygotowanych z różnymi dodatkami – oliwą z oliwek, serami, świeżymi, pieczonymi lub grillowanymi warzywami, pastami do kanapek. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przypominają dość mocno inny rodzaj pieczywa pochodzącego z Italii – bruschettę. Podstawowe różnice między nimi dotyczą tekstury – crostini pieczemy do poziomu, gdzie cała kromka jest chrupiąca, natomiast bruschetta z założenia powinna mieć pozostawiony miękki środek. Dodatkowo crostini (w przeciwieństwie do bruschetty) rzadko serwuje się jako pełny posiłek, a raczej jako przystawkę.
Crostini w najprostszej wersji przygotowanej tylko z oliwą z oliwek i solą stanowią także popularny dodatek do zup (najczęściej układane na wierzchu) oraz do dań głównych. Bywają również podawane w barach jako przekąska do zamawianych napojów.
Jak przygotować perfekcyjne crostini?
Zrobienie crostini jest banalnie proste, jednak – jak to często bywa w przypadku przepisów kulinarnych – diabeł tkwi w szczegółach, a detale mogą robić dużą różnicę. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, których zastosowanie pozwoli ci cieszyć się idealnie przyrządzoną przekąską.
- Wybierz dobrej jakości pieczywo. Zwykle do przyrządzenia tej przekąski poleca się bagietki lub ciabatty. Nie muszą być bardzo świeże, po opieczeniu czerstwe pieczywo będzie równie dobre jak to prosto z piekarni. Przygotowanie crostini jest jednym ze świetnych sposobów na uniknięcie marnowania pieczywa, które nie zostało wykorzystane pierwszego dnia po zakupie.
- Pokrój pieczywo na cienkie małe kromki, około 1 cm grubości. Z założenia crostini powinno być łatwe do trzymania w dłoni. Może mieć rozmiar „na jeden gryz” lub nieznacznie większy. Ułatwia to wypieczenie crostini do typowej dla tej przystawki tekstury.
- Piecz crostini w wysokiej temperaturze (powyżej 200°C) do momentu, gdy staną się złotobrązowe i całkowicie chrupiące. Zajmie to tylko kilka minut, dlatego kontroluj często stan upieczenia grzanek, by nie przegapić odpowiedniego momentu na ich wyjęcie z piekarnika.
- Po upieczeniu podawaj crostini w najprostszej wersji ze szczyptą soli i ewentualnie dodatkową porcją oliwy z oliwek lub wybierz inne ulubione dodatki. Sprawdź zamieszczoną na końcu artykułu listę pomysłów na różnorodne wersje tej przekąski.
Crostini – przepis na podstawową wersję grzanek
Jak krok po kroku zrobić idealne crostini? Wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
- 2-3 ciabatty lub 1 dobrej jakości bagietka (pieczywo może być czerstwe, ale oczywiście nie powinno nosić śladów zepsucia),
- około 3 łyżek oliwy z oliwek,
- kilka szczypt soli, do posypania wierzchu grzanek.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie góra dół lub funkcja grill).
- Pieczywo pokrój na małe kromki o grubości około 1 cm.
- Przygotuj dużą blachę do pieczenia i poukładaj na niej kromki pieczywa (w jednej warstwie).
- Posmaruj obie strony każdej z kromek niewielką ilością oliwy z oliwek, najlepiej używając do tego pędzelka.
- Oprósz je lekko solą.
- Włóż blachę z pieczywem do nagrzanego piekarnika na jego środkowy poziom.
- Piecz przez 5-10 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor.
Upieczone crostini możesz podawać od razu, układając na wierzchu ulubione składniki. Jeśli uważasz, że w danej wersji lepiej będą smakować na ciepło niż na zimno, po umieszczeniu dodatków możesz ponownie zapiec je przez 2-3 minuty. Warto to zrobić szczególnie, jeśli do przygotowania grzanek wykorzystujesz rodzaje serów, które rozpuszczają się w wyższej temperaturze (np. mozzarellę).
Alternatywnie po upieczeniu podstawowej wersji grzanek pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w nim nawet do 7 dni. W dowolnym momencie możesz podawać je z wybranymi składnikami.
Crostini mają potencjał, by stać się jedną z ulubionych „ratunkowych” przekąsek. Smakują świetnie z wieloma różnymi dodatkami – jest duża szansa, że w lodówce zawsze masz produkty, z których będziesz mogła wyczarować coś pysznego na bazie tych chrupiących grzanek.
Z czym podawać crostini?
Jeśli chcemy podać crostini jako przekąskę, to dodatki będą w największym stopniu wpływały na jej smak. Polecamy wypróbować te mini grzanki w następujących wersjach:
- z podsmażonymi na oliwie grzybami, tymiankiem i kozim serem,
- z hummusem i oliwkami,
- z pastą z rozgniecionego widelcem awokado, chili, soku z limonki oraz posiekanych liści kolendry,
- z pastą na bazie pieczonego bakłażana i sera feta,
- ze szpinakiem duszonym z czosnkiem oraz z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą,
- z pastą z pieczonej papryki i orzechów nerkowca,
- z tapenadą – pastą z oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek,
- z pesto i posiekanymi pomidorkami koktajlowymi,
- z pokrojonymi w kostkę pieczonymi warzywami (np. cukinią, bakłażanem, kalafiorem, papryką) i serem feta,
- klasyczne tomato crostini – z pokrojonym pomidorem, octem winnym lub balsamicznym, czosnkiem, bazylią i oliwą z oliwek.