Przejdź do treści

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki  Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Przygotowanie crostini, rodzaju chrupiących grzanek podawanych najczęściej jako przystawka, jest jednym z prostych sposobów na urozmaicenie menu na imprezę lub spotkanie towarzyskie. Podstawową wersję przygotujemy w kilka minut z trzech składników – pieczywa, oliwy z oliwek i soli.  Crostini możemy przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamykanym pojemniku i w dowolnym momencie podawać z ulubionymi dodatkami.  

Co to jest crostini? 

Crostini to rodzaj wywodzących się z Włoch małych chrupiących grzanek, przygotowanych z różnymi dodatkami – oliwą z oliwek, serami, świeżymi, pieczonymi lub grillowanymi warzywami, pastami do kanapek. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Przypominają dość mocno inny rodzaj pieczywa pochodzącego z Italii – bruschettę. Podstawowe różnice między nimi dotyczą tekstury – crostini pieczemy do poziomu, gdzie cała kromka jest chrupiąca, natomiast bruschetta z założenia powinna mieć pozostawiony miękki środek. Dodatkowo crostini (w przeciwieństwie do bruschetty) rzadko serwuje się jako pełny posiłek, a raczej jako przystawkę  

Crostini w najprostszej wersji przygotowanej tylko z oliwą z oliwek i solą stanowią także popularny dodatek do zup (najczęściej układane na wierzchu) oraz do dań głównych. Bywają również podawane w barach jako przekąska do zamawianych napojów.  

 

Bruschetta z zielonym groszkiem

Jak przygotować perfekcyjne crostini? 

Zrobienie crostini jest banalnie proste, jednak – jak to często bywa w przypadku przepisów kulinarnych – diabeł tkwi w szczegółach, a detale mogą robić dużą różnicę. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, których zastosowanie pozwoli ci cieszyć się idealnie przyrządzoną przekąską.  

  1. Wybierz dobrej jakości pieczywo. Zwykle do przyrządzenia tej przekąski poleca się bagietki lub ciabatty. Nie muszą być bardzo świeże, po opieczeniu czerstwe pieczywo będzie równie dobre jak to prosto z piekarni. Przygotowanie crostini jest jednym ze świetnych sposobów na uniknięcie marnowania pieczywa, które nie zostało wykorzystane pierwszego dnia po zakupie.
  2. Pokrój pieczywo na cienkie małe kromki, około 1 cm grubości. Z założenia crostini powinno być łatwe do trzymania w dłoni. Może mieć rozmiar „na jeden gryz” lub nieznacznie większy. Ułatwia to wypieczenie crostini do typowej dla tej przystawki tekstury.
  3. Piecz crostini w wysokiej temperaturze (powyżej 200°C) do momentu, gdy staną się złotobrązowe i całkowicie chrupiące. Zajmie to tylko kilka minut, dlatego kontroluj często stan upieczenia grzanek, by nie przegapić odpowiedniego momentu na ich wyjęcie z piekarnika.
  4. Po upieczeniu podawaj crostini w najprostszej wersji ze szczyptą soli i ewentualnie dodatkową porcją oliwy z oliwek lub wybierz inne ulubione dodatki. Sprawdź zamieszczoną na końcu artykułu listę pomysłów na różnorodne wersje tej przekąski. 

 

Crostini – przepis na podstawową wersję grzanek   

Jak krok po kroku zrobić idealne crostini? Wypróbuj poniższy przepis. 

Składniki: 

  • 2-3 ciabatty lub 1 dobrej jakości bagietka (pieczywo może być czerstwe, ale oczywiście nie powinno nosić śladów zepsucia), 
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek, 
  • kilka szczypt soli, do posypania wierzchu grzanek. 

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie góra dół lub funkcja grill). 
  2. Pieczywo pokrój na małe kromki o grubości około 1 cm.  
  3. Przygotuj dużą blachę do pieczenia i poukładaj na niej kromki pieczywa (w jednej warstwie). 
  4. Posmaruj obie strony każdej z kromek niewielką ilością oliwy z oliwek, najlepiej używając do tego pędzelka.  
  5. Oprósz je lekko solą. 
  6. Włóż blachę z pieczywem do nagrzanego piekarnika na jego środkowy poziom. 
  7. Piecz przez 5-10 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

Upieczone crostini możesz podawać od razu, układając na wierzchu ulubione składniki. Jeśli uważasz, że w danej wersji lepiej będą smakować na ciepło niż na zimno, po umieszczeniu dodatków możesz ponownie zapiec je przez 2-3 minuty. Warto to zrobić szczególnie, jeśli do przygotowania grzanek wykorzystujesz rodzaje serów, które rozpuszczają się w wyższej temperaturze (np. mozzarellę). 

Alternatywnie po upieczeniu podstawowej wersji grzanek pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w nim nawet do 7 dni. W dowolnym momencie możesz podawać je z wybranymi składnikami.   

Crostini mają potencjał, by stać się jedną z ulubionych „ratunkowych” przekąsek. Smakują świetnie z wieloma różnymi dodatkami – jest duża szansa, że w lodówce zawsze masz produkty, z których będziesz mogła wyczarować coś pysznego na bazie tych chrupiących grzanek. 

 

Bruschetta z pieczoną dynią

 Z czym podawać crostini?  

Jeśli chcemy podać crostini jako przekąskę, to dodatki będą w największym stopniu wpływały na jej smak. Polecamy wypróbować te mini grzanki w następujących wersjach: 

  • z podsmażonymi na oliwie grzybami, tymiankiem i kozim serem, 
  • z hummusem i oliwkami, 
  • z pastą z rozgniecionego widelcem awokado, chili, soku z limonki oraz posiekanych liści kolendry,  
  • z pastą na bazie pieczonego bakłażana i sera feta, 
  • ze szpinakiem duszonym z czosnkiem oraz z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą, 
  • z pastą z pieczonej papryki i orzechów nerkowca, 
  • z tapenadą – pastą z oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek, 
  • z pesto i posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, 
  • z pokrojonymi w kostkę pieczonymi warzywami (np. cukinią, bakłażanem, kalafiorem, papryką) i serem feta, 
  • klasyczne tomato crostini – z pokrojonym pomidorem, octem winnym lub balsamicznym, czosnkiem, bazylią i oliwą z oliwek. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Od dziś nie podjadam" jest w zasadzie celem bez szans na powodzenie - podkreśla psychodietetyczka

„Od dziś nie podjadam” jest w zasadzie celem bez szans na powodzenie – podkreśla psychodietetyczka. Dlaczego i co można z tym zrobić?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Co oponka na brzuchu ma wspólnego ze zdrowiem mózgu?

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jedzenie dobre dla mózgu

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Jak jeść więcej owoców i warzyw? Mamy kilka sposobów

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój