Przejdź do treści

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta wsypuje mąkę do miski
Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zwracasz uwagę na numer mąki, kiedy sięgasz po nią w sklepie? „Jest to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych” – wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”. Które typy mąki wybierać do wypieku chleba, a które do ciast lub zakwasu na żurek?

Niższy a wyższy numer mąki

Typ mąki 450 czy 1400? W różnorodności mąk można się pomylić. Nie tylko różnią się numerem, ale także nazwą. Tortowa, krupczatka, luksusowa… to jedne z wielu. Tym, co je różni, to stopień przemiału i oczyszczenia.

  • Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
  • Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza.

– wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Jak tłumaczą w swoim wpisie eksperci, przykładowo mąka „typ 450” zawiera 0,45 proc. popiołu, czyli składników mineralnych. W przypadku typu 2000 jest to już 2 proc. Dietetycy zaznaczają także, że każdy typ mąki zachowuje się inaczej przy wypiekach. Nie każda mąka będzie zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy upiec ciasto.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Rodzaje mąk a ich numery

Którą mąkę wybrać do pieczenia chleba, a którą do ciast? Wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”:

Rodzaje mąki pszennej 

  • Typ 450 – tortowa – ciasta biszkoptowe i francuskie,
  • Typ 500 – krupczatka – ciasta kruche,
  • Typ 550 – luksusowa – ciasta drożdżowe, racuchy i pączki,
  • Typ 750 – chlebowa – do wypieku chleba i ciasta na pizzę,
  • Typ 1850 – graham – do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.

Rodzaje mąki żytniej 

  • Typ 580 – żytnia jasna – jasny chleb żytni, makaron, bułki,
  • Typ 720 – pytlowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa,
  • Typ 1400 – sitkowa – do wypieku chleba razowego,
  • Typ 2000 – razowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Czytamy Etykiety

Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 260 tys. osób. 

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

×