Przejdź do treści

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta wsypuje mąkę do miski
Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zwracasz uwagę na numer mąki, kiedy sięgasz po nią w sklepie? „Jest to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych” – wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”. Które typy mąki wybierać do wypieku chleba, a które do ciast lub zakwasu na żurek?

Niższy a wyższy numer mąki

Typ mąki 450 czy 1400? W różnorodności mąk można się pomylić. Nie tylko różnią się numerem, ale także nazwą. Tortowa, krupczatka, luksusowa… to jedne z wielu. Tym, co je różni, to stopień przemiału i oczyszczenia.

  • Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
  • Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza.

– wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Jak tłumaczą w swoim wpisie eksperci, przykładowo mąka „typ 450” zawiera 0,45 proc. popiołu, czyli składników mineralnych. W przypadku typu 2000 jest to już 2 proc. Dietetycy zaznaczają także, że każdy typ mąki zachowuje się inaczej przy wypiekach. Nie każda mąka będzie zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy upiec ciasto.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Rodzaje mąk a ich numery

Którą mąkę wybrać do pieczenia chleba, a którą do ciast? Wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”:

Rodzaje mąki pszennej 

  • Typ 450 – tortowa – ciasta biszkoptowe i francuskie,
  • Typ 500 – krupczatka – ciasta kruche,
  • Typ 550 – luksusowa – ciasta drożdżowe, racuchy i pączki,
  • Typ 750 – chlebowa – do wypieku chleba i ciasta na pizzę,
  • Typ 1850 – graham – do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.

Rodzaje mąki żytniej 

  • Typ 580 – żytnia jasna – jasny chleb żytni, makaron, bułki,
  • Typ 720 – pytlowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa,
  • Typ 1400 – sitkowa – do wypieku chleba razowego,
  • Typ 2000 – razowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Czytamy Etykiety

Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 260 tys. osób. 

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Amarantus

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Tłoczony na zimno olej

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×