3 min.
Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”/ iStock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Zwracasz uwagę na numer mąki, kiedy sięgasz po nią w sklepie? „Jest to tak zwany typ mąki, powiązany z zawartością popiołu, czyli składników mineralnych” – wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”. Które typy mąki wybierać do wypieku chleba, a które do ciast lub zakwasu na żurek?
Niższy a wyższy numer mąki
Typ mąki 450 czy 1400? W różnorodności mąk można się pomylić. Nie tylko różnią się numerem, ale także nazwą. Tortowa, krupczatka, luksusowa… to jedne z wielu. Tym, co je różni, to stopień przemiału i oczyszczenia.
- Im jest niższy, tym jest ona bielsza i tym mniej ma składników mineralnych.
- Im wyższy, tym tych składników jest więcej, a mąka ciemniejsza.
– wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z „Czytamy etykiety”.
Jak tłumaczą w swoim wpisie eksperci, przykładowo mąka „typ 450” zawiera 0,45 proc. popiołu, czyli składników mineralnych. W przypadku typu 2000 jest to już 2 proc. Dietetycy zaznaczają także, że każdy typ mąki zachowuje się inaczej przy wypiekach. Nie każda mąka będzie zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy upiec ciasto.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Rodzaje mąk a ich numery
Którą mąkę wybrać do pieczenia chleba, a którą do ciast? Wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”:
Rodzaje mąki pszennej
- Typ 450 – tortowa – ciasta biszkoptowe i francuskie,
- Typ 500 – krupczatka – ciasta kruche,
- Typ 550 – luksusowa – ciasta drożdżowe, racuchy i pączki,
- Typ 750 – chlebowa – do wypieku chleba i ciasta na pizzę,
- Typ 1850 – graham – do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.
Rodzaje mąki żytniej
- Typ 580 – żytnia jasna – jasny chleb żytni, makaron, bułki,
- Typ 720 – pytlowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa,
- Typ 1400 – sitkowa – do wypieku chleba razowego,
- Typ 2000 – razowa – do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 260 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Podeślij znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022