2 min.
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety / iStock
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Nie możesz jeść jajek albo zdecydowałaś się przejść na weganizm, ale nie masz pojęcia czym je zastąpić – na przykład przygotowując ulubione ciasta? Agnieszka Pocztarska podpowiada, jakie są zamienniki jajek. Być może nigdy byś nie pomyślała, że te produkty są w stanie je zastąpić, ale to naprawdę działa!
Spis treści
Czym zastąpić jajka?
Wiele osób rezygnuje z jedzenia jajek ze względu na to, że decydują się na przejście na dietę wegańską. Jednak jak podkreśla Agnieszka Pocztarska, jajka są też silnym alergenem i uczulają naprawdę wiele osób. Warto więc znaleźć jakiś zamiennik – i tak, do zrobienia placuszków polecają się m.in.:
- jogurt sojowy,
- puree z dyni,
- masło orzechowe.
Dietetyczka podaje konkretne porcje innych produktów, którymi możemy zastąpić jedno jajko:
- 1/3 szklanki musu jabłkowego,
- 1/4 szklanki puree z dyni,
- 1/4 szklanki puree z dojrzałego banana,
- 1/4 szklanki zmielonego tofu,
- 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1/4 szklanki jogurtu sojowego.
Dla chcącego nic trudnego! Wypróbuj zamienniki jajek i daj nam znać, czy efekt jest tak samo dobry.
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Jej konto na Instagramie obserwuje 250 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020