Przejdź do treści

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Boczniaki nie są tak popularne jak pieczarki i kurki. Choć są dostępne w naszych sklepach, wiele osób nie wie, jak je przygotować, by były smaczne.  Tymczasem grzybnię boczniaka, bo to właśnie tę część wykorzystuje się w kuchni, można przyrządzić na wiele różnych sposobów. W tym artykule znajdziesz ciekawe inspiracje i przepisy na potrawy z boczniaka.

Boczniaki – co to za grzyby?

Boczniaki (Pleurotaceae) to rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych, które mają kapelusze koloru popielatego lub ciemnoszarego, a ich trzon wyrasta z boku. Rosną w skupiskach, po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk. Boczniaki można spotkać w wielu miejscach – w parkach, lasach, a nawet ogrodach. Pojawiają się zazwyczaj od listopada do lutego.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze boczniaków, to zawierają one w 70 proc. białko przyswajalne, a także wiele kwasów nienasyconych tłuszczowych. Ponadto występuje w nich wiele witamin, m.in. C, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń. Ze względu na swój skład boczniaki są pożądanym elementem w zrównoważonej diecie dla kobiet w ciąży.

Stugramowa porcja boczniaków zapewnia następujące wartości:

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
grzyby

Jak przyrządzić boczniaki? Podstawowe zasady

Boczniaki są uznawane za grzyby nisko kaloryczne, a dzięki zawartości błonnika także sycące oraz wspomagające proces redukcji masy ciała. Co można zatem zrobić z boczniaków? Przepisów na przygotowanie boczniaków jest naprawdę wiele – od traktowania tych grzybów jako dodatku (np. w makaronie z boczniakami), przez boczniaki w panierce, a nawet zupę czy flaczki z boczniaków. Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania konkretnych potraw, warto poznać podstawowe zasady obchodzenia się z boczniakami oraz wskazówki dotyczące tych grzybów:

  • kupując boczniaki, wybieraj te średniej wielkości – boczniaki o dużych kapeluszach mogą być twarde i łykowate, a z drobnych grzybów może być trudniej przygotować potrawy takie, jak np. boczniaki panierowane,
  • przed przygotowywaniem boczniaków należy je przemyć – ale uwaga, ponieważ grzyby te są kruche delikatne, a do tego przy za długim przebywaniu pod wodą mogą rozmięknąć, powinno się robić to szybko i delikatnie,
  • boczniaki nadają się do grillowania, smażenia, gotowania, pieczenia, a także marynowania,
  • boczniaki mają bardzo neutralny smak, zatem nie ma konkretnych przypraw, które należy do nich wykorzystywać – możesz w tej kwestii puścić wodze swojej fantazji,
  • struktura boczniaków przypomina nieco mięso, dlatego wegetariańskie potrawy z boczniaków zamiast z mięs czy ryb stają się coraz popularniejsze.
Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Boczniak – przepisy

Jak smażyć boczniaki?

Smażone boczniaki lub panierowane boczniaki to najpopularniejsze wersje przygotowania tych grzybów. Co ciekawe, struktura, konsystencja i posmak po usmażeniu boczniaka powoduje, że jest on do złudzenia podobny smakiem do kotleta z mięsa wieprzowego lub wołowego. Ponadto boczniaki są znacznie zdrowsze od mięsa. Wykazano na przykład, że dzięki zawartych w nich polisacharydom, a dokładniej beta-glukanom, boczniaki mogą poprawiać funkcje układu pokarmowego czy też wspomagać proces redukcji masy ciała. Dodatkowo polisacharydy oraz glikoproteiny obecne w boczniakach mają działanie wspierające układ odpornościowy, mogą przyczyniać się do zwalczania drobnoustrojów w organizmie człowieka. Najciekawszym odkryciem było natomiast znalezienie w boczniakach aktywnej substancji działającej przeciwnowotworowo, której nazwa chemiczna to pleuran.

Smażony boczniak – przepis klasyczny

Potrawę tą przygotowujemy podobnie, jak mięso wieprzowe na kotlety. Boczniaki opłukujemy pod wodą, delikatnie osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowymi, ulubionymi ziołami. Następnie kapelusze boczniaków zanurzamy w roztrzepanym w głębokim talerzu jajku, potem w bułce tartej lub otrębach. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, a na gorący wkładamy boczniaki i smażymy po obu stronach. Czas smażenia powinien zależeć od stopnia zarumienienia panierki – wystarczy, by ta lekko się przyrumieniła, a boczniaki będą gotowe.

Smalec grzybowy

Flaki z boczniaków

Kolejny przepis, który każdy powinien wypróbować to flaki z boczniaków. Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Potrzebne składniki to:

  • pół kg boczniaków,
  • pół litra bulionu,
  • włoszczyzna,
  • jedna cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • trzy łyżki oliwy,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
  • natka posiekanej pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i/lub wędzona, imbir w proszku.

Flaki z boczniaka przygotowuje się bardzo szybko:

  1. Boczniaki należy opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Włożyć na patelnię i podsmażyć na oliwie przez około dwie lub trzy minuty. Po tym czasie dodać także boczniaki i smażyć kolejne kilka minut.
  2. Wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy wedle uznania. Następnie doprowadzić do wrzenia.
  3. Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć i odstawić z ognia.
  4. Do gotujących się boczniaków dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zeszkloną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki połączą się. Flaczki z boczniaka można podawać samodzielnie lub z pieczywem, a nawet z ryżem czy kaszą. Warto także posypać je pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

 

Bibliografia:

  1. J. Florczak i in., Wybierane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola Auricula Judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus Ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina Velutipes), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
  2. J. Augustin i in., Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostreatus) jako źródło ß–D-Glukanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Przepis na zupę krem z pieczonego kalafiora. Jesień na bogato!

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

×