Przejdź do treści

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Boczniaki nie są tak popularne jak pieczarki i kurki. Choć są dostępne w naszych sklepach, wiele osób nie wie, jak je przygotować, by były smaczne.  Tymczasem grzybnię boczniaka, bo to właśnie tę część wykorzystuje się w kuchni, można przyrządzić na wiele różnych sposobów. W tym artykule znajdziesz ciekawe inspiracje i przepisy na potrawy z boczniaka.

Boczniaki – co to za grzyby?

Boczniaki (Pleurotaceae) to rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych, które mają kapelusze koloru popielatego lub ciemnoszarego, a ich trzon wyrasta z boku. Rosną w skupiskach, po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk. Boczniaki można spotkać w wielu miejscach – w parkach, lasach, a nawet ogrodach. Pojawiają się zazwyczaj od listopada do lutego.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze boczniaków, to zawierają one w 70 proc. białko przyswajalne, a także wiele kwasów nienasyconych tłuszczowych. Ponadto występuje w nich wiele witamin, m.in. C, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń. Ze względu na swój skład boczniaki są pożądanym elementem w zrównoważonej diecie dla kobiet w ciąży.

Stugramowa porcja boczniaków zapewnia następujące wartości:

grzyby

Jak przyrządzić boczniaki? Podstawowe zasady

Boczniaki są uznawane za grzyby nisko kaloryczne, a dzięki zawartości błonnika także sycące oraz wspomagające proces redukcji masy ciała. Co można zatem zrobić z boczniaków? Przepisów na przygotowanie boczniaków jest naprawdę wiele – od traktowania tych grzybów jako dodatku (np. w makaronie z boczniakami), przez boczniaki w panierce, a nawet zupę czy flaczki z boczniaków. Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania konkretnych potraw, warto poznać podstawowe zasady obchodzenia się z boczniakami oraz wskazówki dotyczące tych grzybów:

  • kupując boczniaki, wybieraj te średniej wielkości – boczniaki o dużych kapeluszach mogą być twarde i łykowate, a z drobnych grzybów może być trudniej przygotować potrawy takie, jak np. boczniaki panierowane,
  • przed przygotowywaniem boczniaków należy je przemyć – ale uwaga, ponieważ grzyby te są kruche delikatne, a do tego przy za długim przebywaniu pod wodą mogą rozmięknąć, powinno się robić to szybko i delikatnie,
  • boczniaki nadają się do grillowania, smażenia, gotowania, pieczenia, a także marynowania,
  • boczniaki mają bardzo neutralny smak, zatem nie ma konkretnych przypraw, które należy do nich wykorzystywać – możesz w tej kwestii puścić wodze swojej fantazji,
  • struktura boczniaków przypomina nieco mięso, dlatego wegetariańskie potrawy z boczniaków zamiast z mięs czy ryb stają się coraz popularniejsze.
Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Boczniak – przepisy

Jak smażyć boczniaki?

Smażone boczniaki lub panierowane boczniaki to najpopularniejsze wersje przygotowania tych grzybów. Co ciekawe, struktura, konsystencja i posmak po usmażeniu boczniaka powoduje, że jest on do złudzenia podobny smakiem do kotleta z mięsa wieprzowego lub wołowego. Ponadto boczniaki są znacznie zdrowsze od mięsa. Wykazano na przykład, że dzięki zawartych w nich polisacharydom, a dokładniej beta-glukanom, boczniaki mogą poprawiać funkcje układu pokarmowego czy też wspomagać proces redukcji masy ciała. Dodatkowo polisacharydy oraz glikoproteiny obecne w boczniakach mają działanie wspierające układ odpornościowy, mogą przyczyniać się do zwalczania drobnoustrojów w organizmie człowieka. Najciekawszym odkryciem było natomiast znalezienie w boczniakach aktywnej substancji działającej przeciwnowotworowo, której nazwa chemiczna to pleuran.

Smażony boczniak – przepis klasyczny

Potrawę tą przygotowujemy podobnie, jak mięso wieprzowe na kotlety. Boczniaki opłukujemy pod wodą, delikatnie osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowymi, ulubionymi ziołami. Następnie kapelusze boczniaków zanurzamy w roztrzepanym w głębokim talerzu jajku, potem w bułce tartej lub otrębach. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, a na gorący wkładamy boczniaki i smażymy po obu stronach. Czas smażenia powinien zależeć od stopnia zarumienienia panierki – wystarczy, by ta lekko się przyrumieniła, a boczniaki będą gotowe.

Smalec grzybowy

Flaki z boczniaków

Kolejny przepis, który każdy powinien wypróbować to flaki z boczniaków. Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Potrzebne składniki to:

  • pół kg boczniaków,
  • pół litra bulionu,
  • włoszczyzna,
  • jedna cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • trzy łyżki oliwy,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
  • natka posiekanej pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i/lub wędzona, imbir w proszku.

Flaki z boczniaka przygotowuje się bardzo szybko:

  1. Boczniaki należy opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Włożyć na patelnię i podsmażyć na oliwie przez około dwie lub trzy minuty. Po tym czasie dodać także boczniaki i smażyć kolejne kilka minut.
  2. Wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy wedle uznania. Następnie doprowadzić do wrzenia.
  3. Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć i odstawić z ognia.
  4. Do gotujących się boczniaków dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zeszkloną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki połączą się. Flaczki z boczniaka można podawać samodzielnie lub z pieczywem, a nawet z ryżem czy kaszą. Warto także posypać je pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

 

Bibliografia:

  1. J. Florczak i in., Wybierane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola Auricula Judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus Ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina Velutipes), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
  2. J. Augustin i in., Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostreatus) jako źródło ß–D-Glukanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze