Przejdź do treści

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Boczniaki nie są tak popularne jak pieczarki i kurki. Choć są dostępne w naszych sklepach, wiele osób nie wie, jak je przygotować, by były smaczne.  Tymczasem grzybnię boczniaka, bo to właśnie tę część wykorzystuje się w kuchni, można przyrządzić na wiele różnych sposobów. W tym artykule znajdziesz ciekawe inspiracje i przepisy na potrawy z boczniaka.

Boczniaki – co to za grzyby?

Boczniaki (Pleurotaceae) to rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych, które mają kapelusze koloru popielatego lub ciemnoszarego, a ich trzon wyrasta z boku. Rosną w skupiskach, po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk. Boczniaki można spotkać w wielu miejscach – w parkach, lasach, a nawet ogrodach. Pojawiają się zazwyczaj od listopada do lutego.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze boczniaków, to zawierają one w 70 proc. białko przyswajalne, a także wiele kwasów nienasyconych tłuszczowych. Ponadto występuje w nich wiele witamin, m.in. C, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń. Ze względu na swój skład boczniaki są pożądanym elementem w zrównoważonej diecie dla kobiet w ciąży.

Stugramowa porcja boczniaków zapewnia następujące wartości:

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

grzyby

Jak przyrządzić boczniaki? Podstawowe zasady

Boczniaki są uznawane za grzyby nisko kaloryczne, a dzięki zawartości błonnika także sycące oraz wspomagające proces redukcji masy ciała. Co można zatem zrobić z boczniaków? Przepisów na przygotowanie boczniaków jest naprawdę wiele – od traktowania tych grzybów jako dodatku (np. w makaronie z boczniakami), przez boczniaki w panierce, a nawet zupę czy flaczki z boczniaków. Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania konkretnych potraw, warto poznać podstawowe zasady obchodzenia się z boczniakami oraz wskazówki dotyczące tych grzybów:

  • kupując boczniaki, wybieraj te średniej wielkości – boczniaki o dużych kapeluszach mogą być twarde i łykowate, a z drobnych grzybów może być trudniej przygotować potrawy takie, jak np. boczniaki panierowane,
  • przed przygotowywaniem boczniaków należy je przemyć – ale uwaga, ponieważ grzyby te są kruche delikatne, a do tego przy za długim przebywaniu pod wodą mogą rozmięknąć, powinno się robić to szybko i delikatnie,
  • boczniaki nadają się do grillowania, smażenia, gotowania, pieczenia, a także marynowania,
  • boczniaki mają bardzo neutralny smak, zatem nie ma konkretnych przypraw, które należy do nich wykorzystywać – możesz w tej kwestii puścić wodze swojej fantazji,
  • struktura boczniaków przypomina nieco mięso, dlatego wegetariańskie potrawy z boczniaków zamiast z mięs czy ryb stają się coraz popularniejsze.
Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Boczniak – przepisy

Jak smażyć boczniaki?

Smażone boczniaki lub panierowane boczniaki to najpopularniejsze wersje przygotowania tych grzybów. Co ciekawe, struktura, konsystencja i posmak po usmażeniu boczniaka powoduje, że jest on do złudzenia podobny smakiem do kotleta z mięsa wieprzowego lub wołowego. Ponadto boczniaki są znacznie zdrowsze od mięsa. Wykazano na przykład, że dzięki zawartych w nich polisacharydom, a dokładniej beta-glukanom, boczniaki mogą poprawiać funkcje układu pokarmowego czy też wspomagać proces redukcji masy ciała. Dodatkowo polisacharydy oraz glikoproteiny obecne w boczniakach mają działanie wspierające układ odpornościowy, mogą przyczyniać się do zwalczania drobnoustrojów w organizmie człowieka. Najciekawszym odkryciem było natomiast znalezienie w boczniakach aktywnej substancji działającej przeciwnowotworowo, której nazwa chemiczna to pleuran.

Smażony boczniak – przepis klasyczny

Potrawę tą przygotowujemy podobnie, jak mięso wieprzowe na kotlety. Boczniaki opłukujemy pod wodą, delikatnie osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowymi, ulubionymi ziołami. Następnie kapelusze boczniaków zanurzamy w roztrzepanym w głębokim talerzu jajku, potem w bułce tartej lub otrębach. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, a na gorący wkładamy boczniaki i smażymy po obu stronach. Czas smażenia powinien zależeć od stopnia zarumienienia panierki – wystarczy, by ta lekko się przyrumieniła, a boczniaki będą gotowe.

Smalec grzybowy

Flaki z boczniaków

Kolejny przepis, który każdy powinien wypróbować to flaki z boczniaków. Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Potrzebne składniki to:

  • pół kg boczniaków,
  • pół litra bulionu,
  • włoszczyzna,
  • jedna cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • trzy łyżki oliwy,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
  • natka posiekanej pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i/lub wędzona, imbir w proszku.

Flaki z boczniaka przygotowuje się bardzo szybko:

  1. Boczniaki należy opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Włożyć na patelnię i podsmażyć na oliwie przez około dwie lub trzy minuty. Po tym czasie dodać także boczniaki i smażyć kolejne kilka minut.
  2. Wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy wedle uznania. Następnie doprowadzić do wrzenia.
  3. Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć i odstawić z ognia.
  4. Do gotujących się boczniaków dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zeszkloną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki połączą się. Flaczki z boczniaka można podawać samodzielnie lub z pieczywem, a nawet z ryżem czy kaszą. Warto także posypać je pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

 

Bibliografia:

  1. J. Florczak i in., Wybierane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola Auricula Judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus Ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina Velutipes), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
  2. J. Augustin i in., Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostreatus) jako źródło ß–D-Glukanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy, orzechy i czeolada

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×