Kompot z suszonych owoców – przepis. Jak zrobić kompot z suszu?
Wigilijny kompot z suszonych owoców – albo się go kocha, albo nienawidzi. Jesteście w tej drugiej grupie? Spróbujcie w tym roku przyrządzić kompot z suszu według naszego przepisu. Jest spora szansa, że przekonacie się do tego wyrafinowanego smaku!
Czym jest kompot z suszonych owoców?
Kompot to tradycyjny polski napój, przyrządzany z suszonych owoców, które następnie gotuje się. Zazwyczaj kompoty przygotowywało się na zimę, gdy brakowało świeżych owoców i należało wykorzystać zgromadzone przez rok suszone śliwki, winogrona czy wiśnie. Obecnie kompoty pije się głównie w wieczór wigilijny.
Właściwości kompotu z suszonych owoców
Nie jest tajemnicą, że ten napój działa prawdziwe cuda. To właśnie dzięki suszonym owocom i korzennym przyprawom wspomaga nasze obciążone wigilijną kolacją żołądki. Poczciwy susz zawiera w swoim składzie sporą ilość błonnika pokarmowego, potasu, żelaza, witaminy A oraz tych z grupy B. Obecne są w nim również przeciwutleniacze. Miód, jak wiemy, jest ceniony przede wszystkim za swoje antybakteryjne działanie, posiada również spore ilości ważnych mikroelementów i witamin.
Najważniejsze jest jednak, aby nie dodawać go do zbyt gorącej wody, wówczas wszystkie cenne składniki zostaną zabite przez zbyt wysoką temperaturę. Najlepiej więc dosłodzić miodem ugotowany, lekko ciepły kompot. Cynamon – zwłaszcza ten cejloński, goździki, wanilia i anyż również mają niesamowitą moc. Hamują rozwój bakterii, obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę serca, układu trawiennego i łagodzą objawy niestrawności. To chyba wystarczająca ilość argumentów? Gotujemy!
Jak zrobić kompot z suszu?
Przez długi czas nie byłam amatorką kompotu z suszonych owoców. Wraz z wiekiem zmienił mi się nieco gust kulinarny, przyszła też pora na docenienie jego smaku i odkrycie – po latach – co tak naprawdę budziło moją niechęć. Otóż winowajcami okazały się wędzone owoce! Dlatego mam swój niezawodny sposób – mój kompot nie ma ich w swoim składzie, ma za to suszone owoce, i to duuużo: śliwki, morele, gruszki, jabłka. Czasem dodaję również figi i żurawinę. Ta wigilijna potrawa nie istnieje także bez aromatycznych korzennych przypraw, prawdziwej wanilii i najlepszego miodu z zaufanej pasieki. Czasem do szklaneczek wypełnionych płynem wrzucam też plasterki pomarańczy – dzięki niej nabiera on pięknego, energetyzującego zapachu.
Wigilijny kompot z suszonych owoców – przepis
Składniki (dla 6 osób):
- 2,5 l wody
- 1 szklanka umytych suszonych śliwek
- 1 szklanka umytych suszonych moreli
- 1 szklanka umytych suszonych jabłek
- 1 szklanka umytych suszonych gruszek
- ½ szklanki umytych suszonych fig i żurawiny
- ½ przekrojonej wzdłuż laski wanilii
- kawałek kory cynamonu cejlońskiego
- 2 gwiazdki anyżu
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- plasterki pomarańczy (do dekoracji)
- miód (do smaku)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz miodu, cytryny i plastrów pomarańczy) zalewam gorącą wodą i gotuję przez 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyłączam palnik i studzę napój, doprawiam miodem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem przecedzam kompot (z owoców robię leguminę lub dodaję je do owsianki), przelewam do szklanek i dekoruję plastrami pomarańczy.
Olga Kruszewska – z wykształcenia dietetyk, od sześciu lat prowadzi bloga Waniliowa Chmurka, Swoimi przepisami udowadnia, że słodycze wcale nie muszą być niezdrowe.
się ten artykuł?