Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!
Śliwki to nasz polski superfood. Doskonale smakują, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Skorzystaj z przepisu na tartę z jesiennymi owocami i podziel się z bliskimi.
Tarta z jesiennymi owocami
Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i B. Zawiera w sobie dużo błonnika, sodu, wapnia, potasu i fosforu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. O wartościach jabłek napisano już tomy. Tutaj przeczytacie o tym, dlaczego to jedne z najzdrowszych owoców. Orzechy usprawniają pracę mózgu i podnoszą odporność.
Że będzie zdrowo, już wiecie. Teraz pora przekonać się na własnym podniebieniu, jak będzie pysznie!
Zdjęcie: Joanna Matyjek
Składniki na kruche ciasto
- 125 g mąki pszennej,
- 75 g zimnego masła,
- żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- + masło do posmarowania formy.
Owoce
- 30 śliwek,
- 1 jabłko,
- 2 figi,
- garść żurawiny,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczka cynamonu,
- kubek orzechów włoskich.
*prostokątna foremka (ok. 12 x 35 cm). Jeśli nie macie prostokątnej formy, użyjcie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy zróbcie 2 razy więcej ciasta i przygotujcie 2 razy więcej owoców.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki, zimne masło, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy (możemy przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować). Wykładamy ciastem dno foremki i boki. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Podpiekamy ciasto przez ok. 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Pokrojone owoce mieszamy ze sobą, dodajemy miód i cynamon. Dodajemy orzechy. Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie owoce z orzechami i całość ponownie zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli macie ochotę, spód podpieczonego ciasta możecie posmarować kajmakiem i na kajmak wyłożyć owoce wraz z orzechami.
Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
5 produktów dobrych dla wątroby. Idealne, żeby skomponować z nich wiosenne posiłki!
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?