Przejdź do treści

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Bruschetta z pieczonymi warzywami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Kolejna odsłona bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę, i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie. Zdziwicie się, jak wyrafinowany smak można z nich wyciągnąć odpowiednimi przyprawami!

Warzywa te smakują najlepiej upieczone z odrobiną cynamonu i miodu. Mimo że będziemy je podawać w przekąsce na słono, dzięki przyprawom podkreślimy i wydobędziemy ich słodki smak. Całość podkreślimy sosem na bazie pasty tahini, słonym serem i świeżą natką pietruszki.

Dlaczego warto się skusić na naszą bruschettę?

Marchew to bomba witaminowa! Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, cynk, żelazo, kobalt, potas, sód czy magnez. Jest bogata w witaminę A, B1, B2, B6, E, K, PP i C. Ponadto marchewka zawiera kwas foliowy, inozytol, który poprawia samopoczucie i obniża ciśnienie krwi, oraz flawonoidy.

Witaminy zawarte w korzeniu pietruszki dobrze wpływają na wzrok, układ moczowy, układ trawienny, usuwają toksyny z organizmu oraz walczą z dolegliwościami reumatycznymi. Oprócz tego pietruszka działa rozkurczająco (warto ją jeść podczas bolesnej menstruacji) i dobrze wpływa na pracę nerek.

Waniliowy budyń z pietruszki

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Jest niskokaloryczny i działa oczyszczająco na nasz organizm. Seler zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jedzenie tego warzywa dostarczy witamin z grupy B, PP, E i kwasu foliowego. Seler ma najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych.

Pieczone warzywa doskonale smakują z sosem na bazie tahini. Pasta tahini ze względu na wartości odżywcze jest uznawana za superfood. Zawiera mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jest bogata w białko, co jest bezcenne dla wegetarian.

Gotowi na nowe doznania smakowe?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (na 4 bruschetty):

2 marchewki
pół średniej wielkości selera

2 korzenie pietruszki
natkę pietruszki
2 łyżki miodu
szczyptę cynamonu
sól i pieprz do smaku
łyżkę pasty tahini
kilka łyżek wody
2‒3 ząbki czosnku
gałązkę rozmarynu
olej do pieczenia
ser feta
łyżkę sezamu
4 kromki chleba

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa, umyj i pokrój w cząstki. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem, dodaj miód, cynamon, sól i pieprz. Dłońmi dokładnie wetrzyj składniki. Dodaj rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Piecz warzywa, aż się mocno zarumienią i zmiękną. Aby przygotować sos, w miseczce umieść pastę tahini, dodaj 3‒4 łyżki wody i dokładnie zamieszaj. Pokrój chleb w kromki. Rozgrzej patelnię grillową z dwoma łyżkami oleju. Podsmaż chleb, aż stanie się chrupki i rumiany. Bruschetty podawaj z pieczonymi warzywami, serem feta, natką pietruszki, sezamem i sosem tahini.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×