Przejdź do treści

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Bruschetta z pieczonymi warzywami
Bruschetta z pieczonymi warzywami/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kolejna odsłona bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę, i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie. Zdziwicie się, jak wyrafinowany smak można z nich wyciągnąć odpowiednimi przyprawami!

Warzywa te smakują najlepiej upieczone z odrobiną cynamonu i miodu. Mimo że będziemy je podawać w przekąsce na słono, dzięki przyprawom podkreślimy i wydobędziemy ich słodki smak. Całość podkreślimy sosem na bazie pasty tahini, słonym serem i świeżą natką pietruszki.

Dlaczego warto się skusić na naszą bruschettę?

Marchew to bomba witaminowa! Zawiera wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, cynk, żelazo, kobalt, potas, sód czy magnez. Jest bogata w witaminę A, B1, B2, B6, E, K, PP i C. Ponadto marchewka zawiera kwas foliowy, inozytol, który poprawia samopoczucie i obniża ciśnienie krwi, oraz flawonoidy.

Witaminy zawarte w korzeniu pietruszki dobrze wpływają na wzrok, układ moczowy, układ trawienny, usuwają toksyny z organizmu oraz walczą z dolegliwościami reumatycznymi. Oprócz tego pietruszka działa rozkurczająco (warto ją jeść podczas bolesnej menstruacji) i dobrze wpływa na pracę nerek.

Waniliowy budyń z pietruszki

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. Jest niskokaloryczny i działa oczyszczająco na nasz organizm. Seler zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto jedzenie tego warzywa dostarczy witamin z grupy B, PP, E i kwasu foliowego. Seler ma najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych.

Pieczone warzywa doskonale smakują z sosem na bazie tahini. Pasta tahini ze względu na wartości odżywcze jest uznawana za superfood. Zawiera mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jest bogata w białko, co jest bezcenne dla wegetarian.

Gotowi na nowe doznania smakowe?

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (na 4 bruschetty):

2 marchewki
pół średniej wielkości selera

2 korzenie pietruszki
natkę pietruszki
2 łyżki miodu
szczyptę cynamonu
sól i pieprz do smaku
łyżkę pasty tahini
kilka łyżek wody
2‒3 ząbki czosnku
gałązkę rozmarynu
olej do pieczenia
ser feta
łyżkę sezamu
4 kromki chleba

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz warzywa, umyj i pokrój w cząstki. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Polej olejem, dodaj miód, cynamon, sól i pieprz. Dłońmi dokładnie wetrzyj składniki. Dodaj rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Piecz warzywa, aż się mocno zarumienią i zmiękną. Aby przygotować sos, w miseczce umieść pastę tahini, dodaj 3‒4 łyżki wody i dokładnie zamieszaj. Pokrój chleb w kromki. Rozgrzej patelnię grillową z dwoma łyżkami oleju. Podsmaż chleb, aż stanie się chrupki i rumiany. Bruschetty podawaj z pieczonymi warzywami, serem feta, natką pietruszki, sezamem i sosem tahini.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

×