Przejdź do treści

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Quiche to dla francuskiej kuchni danie tak charakterystyczne, jak pizza dla włoskich kulinariów. Choć przypomina tartę albo frittatę, to przyrządzany jest jednak na grubszym spodzie, a przy tym zawsze ma wytrawny smak. Najbardziej klasyczną odmianą tego dania jest quiche lorraine, czyli placek lotaryński. Bez trudu przyrządzisz go we własnej kuchni, by choć na kilka chwil przenieść się do bajecznej Alzacji i Lotaryngii.

Quiche, czyli co? 

Quiche bywa nazywana tartą. Ma wiele wspólnego z tym popularnym daniem, jednak nie należy ich ze sobą utożsamiać. O ile bowiem tartę można przyrządzić na słodko i słono, tak quiche serwuje się wyłącznie na słono. Do tego jest zdecydowanie grubszy, a przez to i bardziej pożywny. 

Quiche wywodzi się z francuskiej Alzacji i Lotaryngii. Odwiedzić Francję i nie spróbować quiche, to tak jak pojechać do Włoch i nie zjeść pizzy. Jest to klasyka tej kuchni, a daniem można delektować się zarówno w ciepłym, jak i zimnym wydaniu. Najsmaczniejszy jest jednak tuż po wyjęciu z piekarnika. 

Początkowo przyrządzano go na spodzie z ciasta chlebowego. Obecnie wykorzystuje się przepis jak przy zwykłej tarcie. Na tym jednak podobieństwo do tarty się kończy. Na wierzchu układa się bowiem nie cienką, lecz bardzo grubą warstwę masy mleczno-jajecznej z dodatkiem np. warzyw, wędlin, sera, warzyw czy owoców można. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Jakie składniki można wykorzystać do przyrządzenia quiche? 

Tradycyjny quiche to niezwykle sycące i okazale prezentujące się danie. Łączy w sobie spód tarty i swobodę komponowania dodatków zapiekanki. Można go przygotować w dowolnych wariantach, uwzględniając preferencje smakowe stołujących się osób.  

Możesz przyrządzić quiche wegetariański, z dodatkiem ryb i owoców morza lub mięsem drobiowym czy wołowym. Zawiedzeni będą weganie. Quiche ze względu na masę jajeczno-mleczną nie będzie odpowiedni dla osób preferujących dietę pozbawioną składników odzwierzęcych. 

Ciekawymi połączeniami smakowymi są: 

  • quiche ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami,  
  • quiche z mięsem krabowym i serem gruyere, 
  • quiche z bekonem i serem cheddar. 

Łącz składniki, które są cennym źródłem witamin i minerałów oraz substancji odżywczych. 

Jajka i śmietana niezbędne do przyrządzenia masy są źródeł pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Warzywa obfitują w witaminy, a dodatek mięsa (w tym ryb) to dobre źródło hemowego żelaza. 

Mniej swobody kulinarnej daje przyrządzanie quiche lorraine. Ta wersja klasycznej kuchni francuskiej dopuszcza wyłącznie farsz składający się z: bekonu, śmietany, jaj i przypraw. Ci, którzy mają odwagę łamać zasady – dodają niekiedy także twardy długo dojrzewający ser gruyere.

sery

Komu quiche przypadnie do gustu? 

Ponieważ quiche jest sycący i kaloryczny z pewnością nie będzie to danie, które spotka się z uznaniem osób na diecie redukcyjnej. Zbyt dużych porcji nie powinny nakładać sobie także osoby chorujące na cukrzycę ze względu na wysoki indeks glikemiczny tego dania. 

Quiche – przepis na ciasto 

Przyrządzanie quiche zacznij od przygotowania ciasta. Pamiętaj, by przed wyłożeniem  masy – delikatnie je podpiec. Dzięki temu zachowa kruchość. 

Składniki na ciasto: 

  • dwie szklanki mąki, 
  • łyżeczka soli, 
  • 170 g masła, 
  • pół szklanki wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wsyp sól do miski z mąką. 
  2. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. 
  3. Wymieszaj składniki i ulep z nich kulę. 
  4. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 
  5. Natłuść ceramiczne naczynie lub blaszkę i wyłóż ją ciastem. 
  6. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na niego groch, aby nie wyrosło. 
  7. Piecz ciasto przez 10–15 min w temperaturze 230 st. Celsjusza, a następnie ściągnij papier do pieczenia i obciążający go groch, nakłuj ciasto i włóż je z powrotem do piekarnika na 2–4 min. 

Quiche – przepis na masę 

Po upieczeniu ciasta możesz przejść do wykładania masy. Jak już wiesz, ogranicza cię tylko gust kulinarny. Jeśli jednak chcesz przyrządzić tradycyjny quiche lorraine – wykorzystaj poniższy przepis. 

Składniki na masę: 

  • 6 plastrów podsmażonego bekonu, 
  • 3 jaja, 
  • 1 szklanka śmietany 36 proc., 
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). 

Sposób przygotowania: 

  1. Plastry bekonu posiekaj na mniejsze kawałki i posyp nimi podpieczone wcześniej ciasto na quiche. 
  2. Wymieszaj jaja ze śmietaną i dopraw je do smaku. 
  3. Wylej masę na ciasto. 
  4. Wstaw quiche do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Celsjusza na 30–35 min. 
  5. Wyjmij quiche z piekarnika, gdy wierzch masy będzie zarumieniony. 

Źródło:

  1. J. Child, „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni”, Wydawnictwo Literackie 2011.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety

Co to jest sorbitol? Szkodliwość, właściwości, zastosowanie

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

Czy ksylitol jest dobrą alternatywą dla cukru buraczanego i trzcinowego?

Amarantus – przepisy, właściwości, popping. Jak go gotować?

Wiosna czai się za rogiem. Czas wzmocnić odporność po zimie! Podpowiadamy, jak to zrobić

Matka z córką siedzą na kanapie

„Migdałowe matki” to coraz bardziej popularny trend w rodzicielstwie. „Zjawisko jest szczególnie niebezpieczne” – ostrzegają eksperci z Centrum Terapii Haak

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Czy dietą można wyleczyć chorobę Hashimoto?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Czym są proteiny i jaką pełnią rolę w organizmie? Co ma dużo białka?

Jakie właściwości i zastosowanie ma hyzop lekarski? Jak i kiedy go wykorzystywać?

Dieta niskopurynowa – zasady, zastosowanie, produkty wskazane i przeciwwskazane

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Zioła na cholesterol – najlepsze zioła na obniżenie cholesterolu. Lista jest długa!

×