3 min.
Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Czasy, kiedy podstawę sylwestrowego menu stanowiły koreczki z żółtego sera i słone paluszki, na szczęście minęły. Ja stawiam na lekką i pyszną przekąskę. Żeby udowodnić, że nie mam absolutnie nic przeciwko nabijaniu jedzenia na patyki, proponuję wam szaszłyki z krewetkami.
Krewetki zawierają mało tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne białko i lekkostrawne. Zawarte w nich selen i witamina B6 podnoszą odporność organizmu, a witaminy B3 i B12 korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo lubię krewetki zawijane w chrupiący boczek, tym razem jednak postanowiłam zastąpić go plastrami grillowanego bakłażana, który stanowi świetne źródło błonnika, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Szaszłyki podajemy z nasionami granatu i zieloną salsą z surowych warzyw – świeżą i lekko pikantną w smaku, a w dodatku pełną witamin i minerałów. Spożywana na surowo zielona papryka wspomaga procesy trawienne, ogórek odkwasza organizm, a zielona papryczka chili jest bardzo bogata w witaminę C. O zaletach tej ostatniej można rozpisywać się w nieskończoność; ja przypomnę tylko, że przyspiesza rozkład alkoholu, co może być istotne, jeśli podczas imprezy wypijemy o jeden kieliszek szampana za dużo.
Szaszłyki z krewetek zawiniętych w plastry bakłażana
Składniki na 5 szaszłyków:
- 250 g krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych (można zostawić ogonki),
- bakłażan,
- 2 łyżki nasion granatu.
Marynata:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- rozgnieciony ząbek czosnku,
- sok z ½ limonki.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Pikantna zielona salsa:
- zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę,
- ½ zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę,
- zielona papryczka chili, pokrojona w plastry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- łyżka pokruszonej fety,
- sok z ½ limonki,
- łyżka octu z czerwonego wina.
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią krewetki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki salsy, również odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Bakłażana przekrajamy na pół, a następnie kroimy w cienkie, długie paski. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Opłókujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Plastry po kolei grillujemy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony – tak, żeby były elastyczne.
Każdą krewetkę zawijamy w plaster bakłażana i nabijamy na patyczek do szaszłyków (u mnie na jeden szaszłyk składały się trzy krewetki). Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.
Gotowe szaszłyki posypujemy ziarnami granatu i podajemy z zieloną salsą.
Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Zobacz także

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

Przeziębienie w Sylwestra – jak do niego nie dopuścić? Mamy kilka zasad, dzięki którym z imprezy nie wrócisz z katarem

„Jeśli chodzi o obrażenia ciała, oparzenia, zatrucie alkoholem czy narkotykami, to Sylwester przebija każdy weekend”. Jak wygląda ostatni dzień roku okiem ratownika medycznego?
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022