Przejdź do treści

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czasy, kiedy podstawę sylwestrowego menu stanowiły koreczki z żółtego sera i słone paluszki, na szczęście minęły. Ja stawiam na lekką i pyszną przekąskę. Żeby udowodnić, że nie mam absolutnie nic przeciwko nabijaniu jedzenia na patyki, proponuję wam szaszłyki z krewetkami.

Krewetki zawierają mało tłuszczu, są bogate w łatwo przyswajalne białko i lekkostrawne. Zawarte w nich selen i witamina B6 podnoszą odporność organizmu, a witaminy B3 i B12 korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Bardzo lubię krewetki zawijane w chrupiący boczek, tym razem jednak postanowiłam zastąpić go plastrami grillowanego bakłażana, który stanowi świetne źródło błonnika, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Szaszłyki podajemy z nasionami granatu i zieloną salsą z surowych warzyw – świeżą i lekko pikantną w smaku, a w dodatku pełną witamin i minerałów. Spożywana na surowo zielona papryka wspomaga procesy trawienne, ogórek odkwasza organizm, a zielona papryczka chili jest bardzo bogata w witaminę C. O zaletach tej ostatniej można rozpisywać się w nieskończoność; ja przypomnę tylko, że przyspiesza rozkład alkoholu, co może być istotne, jeśli podczas imprezy wypijemy o jeden kieliszek szampana za dużo.

Jak wygląda pierwsza pomoc przy wypadku z fajerwerkami?

Szaszłyki z krewetek zawiniętych w plastry bakłażana

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch

Składniki na 5 szaszłyków:

– 250 g krewetek tygrysich, obranych i oczyszczonych (można zostawić ogonki)
– bakłażan
– 2 łyżki nasion granatu

Marynata:

– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
– rozgnieciony ząbek czosnku
– sok z ½ limonki

Sylwester / istockphoto

Pikantna zielona salsa:

– zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
– ½ zielonego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
– zielona papryczka chili, pokrojona w plastry
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– łyżka pokruszonej fety
– sok z ½ limonki
– łyżka octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią krewetki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki salsy, również odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Bakłażana przekrajamy na pół, a następnie kroimy w cienkie, długie paski. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Opłókujemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Plastry po kolei grillujemy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony – tak, żeby były elastyczne.

Każdą krewetkę zawijamy w plaster bakłażana i nabijamy na patyczek do szaszłyków (u mnie na jeden szaszłyk składały się trzy krewetki). Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.

Gotowe szaszłyki posypujemy ziarnami granatu i podajemy z zieloną salsą.


Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol